Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Vydavatelé stravenek zuří kvůli novému paušálu. Noví hráči i restaurace ho ale vítají

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2020
14:20

Zavedení stravenkového paušálu může znamenat pro státní rozpočet výpadek 20 miliard korun. Zároveň hrozí, že bude využit k optimalizaci mezd. V pátek to pro ČTK uvedl předseda Asociace provozovatelů poukázkových systémů Miroslav Sedlák. Mnoho poslanců podle něj nevěnovalo schválení stravenkového paušálu dostatečnou pozornost. Schválení stravenkového paušálu naopak vítají podnikatelské organizace. Zavedení paušálu musí ještě posoudit Senát, zákon musí nakonec podepsat prezident.

Stravenkový paušál je součástí daňového balíčku, který obsahuje dále zrušení superhrubé mzdy, zvýšení spotřební daně z tabákových výrobků nebo snížení sazby spotřební daně z motorové nafty. Vedle těchto témat byl stravenkový paušál podle Sedláka pro mnoho poslanců marginálním bodem, přes hrozby, které podle něj přinese.

„Obzvlášť v kontextu současné situace, kdy stravovací paušál může znamenat pro státní rozpočet další výpadek 20 miliard korun, nám přijde jeho zavedení, které nemá pro stát žádný přínos, zcela neodpovědné. Analýzy a průzkumy hovoří jasně,“ uvedl.

Mezi podporovatele paušálu naopak patří Asociace hotelů a restaurací, Svaz obchodu a cestovního ruchu, Hospodářská komora či Asociace českého tradičního obchodu (AČTO). Podnikatelské organizace poslance tento týden vyzvaly k jeho schválení, rozhodnutí Sněmovny proto vítají. „Stravovací paušál jistě pomůže spoustě zaměstnanců i zaměstnavatelů. Už jen tím, že srovná možnost čerpání daňových výhod,“ řekl předseda AČTO Pavel Březina.

Prostor pro nové služby

Stravovací paušál pozitivně hodnotí také obchodní ředitel nové benefitní karty LemonPay Petr Skoč. Díky paušálu dostanou prostor nové služby a zefektivní se ty stávající. Paušál podle něj pomůže i českým restauracím. „Mnoho firem bude chtít mít přehled o tom, za co budou jejich zaměstnanci utrácet příspěvky na stravování. Stravenkový paušál tak berou jako možnost pro změnu,“ doplnil.

K zajištění účelovosti využití paušálu vyzvala minulý týden Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Lidé mají místo stravenek dostávat hotovost

Stravenkový paušál navrhlo ministerstvo financí (MF) jako alternativu ke stravenkám. Lidé by místo poukázek dostávali hotové peníze. Podle dřívějšího vyjádření MF zavedení stravenkového paušálu bude výhodné pro zaměstnance, zaměstnavatele i restaurace. Naopak na něm budou tratit stravenkové firmy, kterým se sníží zisky z provizí od zaměstnavatelů a restaurací.

Stravenky jsou nejrozšířenější firemní benefit. Firmy si mohou odečíst 55 procent hodnoty poukázky z daňového základu. Stravenky dostává kolem 1,3 milionu lidí.

Zobrazit celou diskusi