Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

U zrušení superhrubé mzdy vypadlo omezení na dva roky. „Prezident věří premiérovi,“ vzkazuje Hrad

Autor: ČTK - 
20. listopadu 2020
13:10

Prezident Miloš Zeman věří premiéru Andreji Babišovi (ANO), že politický závazek dodrží a zrušení superhrubé mzdy bude platit jen dva roky. V zákonu časové omezení platnosti daňové změny uvedeno není. Postoj Zemana dnes ČTK sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. A Babiš se pustil ostře do ČSSD, podle kterého byla na sazbách daně z příjmu 15 a 23 procent v srpnu v koalici shoda, změnu postoje ČSSD ministrům za ANO nevysvětlila.

Zrušení superhrubé mzdy a snížení daňové sazby pro většinu lidí na 15 procent schválila v noci Sněmovna. Zeman již dříve avizoval, že s návrhem bude souhlasit pouze pod podmínkou, že změna bude trvat jen dva roky. Podle ministryně Aleny Schillerové (za ANO) ale nebylo legislativně možné návrh časově omezit.

„Omezení daňové změny na dva roky je uvedeno v důvodové zprávě jako politický závazek. Pan prezident věří panu premiérovi, že tento závazek dodrží,“ uvedl Ovčáček na dotaz ČTK. „Pokud jde o daňovou změnu samotnou, je nyní nutné vyčkat na dokončení legislativního procesu,“ dodal.

Sněmovna návrh premiéra Andreje Babiše (ANO) schválila hlasy ANO, ODS, KSČM, SPD a dvou nezařazených poslanců. Proti se postavila vládní ČSSD, která ho ostře kritizuje. Sociální demokracie nyní doufá, že rozhodnutí ještě zkoriguje Senát. Předseda ČSSD Jan Hamáček doufá i ve veto prezidenta, byl totiž podle něj oklamán „nedodrženým slibem“ platnosti návrhu na dva roky.

Babiš tepe ČSSD za podporu Pirátů

Na sazbách daně z příjmu 15 a 23 procent byla v srpnu v koalici shoda, změnu postoje ČSSD ministrům za ANO nevysvětlila, řekl na dotaz Babiš. „Byla jasná dohoda koncem srpna. Potom se to nějak změnilo, nám to nebylo vysvětleno. My máme svědomí čisté,“ řekl Babiš. 

Premiér uvedl, že naopak ČSSD neprojednala s koaličním partnerem podporu pro návrh pirátského poslance Mikuláše Ferjenčíka na zvýšení základní daňové slevy na poplatníka. Dosud činí 24 840 korun a nově by měla odpovídat průměrné hrubé mzdě za předminulý rok, podle poslance by v roce 2021 sleva činila 34 125 korun. Podle Babiše to bude mít dopad na rozpočet 35 miliard korun. Označil to za podraz od sociálních demokratů.

„S námi to nebylo projednáno, nebyla na tom shoda. Na rozdíl od snížení daní na 15 procent, což jsme projednali a komunikovali. Všichni viděli, že jsme to společně oznámili s panem předsedou Hamáčkem. Nevím, jak mám dát větší důkaz, jak to bylo a kdo s kým jak naložil,“ řekl Babiš.

Tlustoch ( 20. listopadu 2020 19:00 )

Co to je za blbost? Za 2roky uz nebude presidentem, jak muze duverovat? Hahaha

Pohybovenadany ( 20. listopadu 2020 13:39 )

Óh, to on je k židli přioutaný tím pásem aby nespadl , dík za nápovědu !

Pohybovenadany ( 20. listopadu 2020 13:37 )

Jdu na fotbal !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa