Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebezpečná bakterie číhá ve vodě: Nakazit se můžete i ze syrových ústřic

Autor: ula - 
3. srpna 2020
05:55

Vyrážíte na dovolenou a řešíte zejména to, jak se bránit nákaze koronavirem? Jak upozornil Státní zdravotní ústav (SZÚ), jsou i jiná infekční onemocnění, o kterých byste měli vědět, aby bylo vaše cestování bezpečné. V posledním týdnu se objevilo 10 případů nákazy západonilskou horečkou v Řecku, kam míří řada Čechů. Nebezpečná může být i bakterie Vibrio, která se vyskytuje ve slané vodě. Většina lidí se jí nakazí při konzumaci syrových mořských plodů, zejména ústřic.

Onemocnění virem západonilské horečky se na lidi nejčastěji šíří pobodáním komáry. Od začátku sezóny 2020 až do 30. 7. členské státy EU nahlásily 10 případů nákazy v Řecku a dva případy se objevily v Rumunsku. 

Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo na konci roku 2018 v zemích EU evidováno 1503 případů infekce západonilskou horečkou, zatímco v roce 2017 byl tento počet menší než 300. K úmrtí došlo ve 180 případech. Nejvíce postiženy byly Itálie (576 případů), Srbsko (415) a Řecko (311).

V Česku bylo na konci roku 2018 hlášeno 7 infekcí u lidí, z toho pouze dvě importované. Na západonilskou horečku zemřela v roce 2018 seniorka v břeclavské nemocnici, která nikam necestovala, musela se tedy nakazit doma. Na Moravě se infikovaní komáři, přenašeči viru, ojediněle vyskytují.

Kde všude se můžete nakazit?

  • Bulharsko
  • Itálie (provincie Emilia Romana, Piemont, Lombardie, Veneto, Friuli-Venezia Giulia, orientačně ve vnitrozemí provincie severně od Toskánska a San Marina)
  • Kypr
  • Maďarsko
  • Makedonie / Severní Makedonie
  • Rumunsko
  • Řecko
  • Srbsko
  • Turecko

Horečka i poškození nervového systému

Západonilská horečka je onemocnění způsobované virem čeledi flaviviridae. U většiny jedinců nemá závažný průběh, projevuje se obvykle chřipkovými symptomy – bolestí hlavy, svalů a kloubů, únavou, malátností, nechutenstvím, pocením. Může se přidat i nevolnost a průjem. Většina infikovaných osob ale nemá příznaky.

Zhruba u jednoho procenta nemocných se vyskytne těžký průběh spojený s poškozením nervového systému – například zánětem mozkových blan nebo míchy. Někdy takové případy skončí smrtí. Nejohroženější jsou senioři a lidé s oslabenou imunitou. Účinný lék ani vakcína zatím neexistují. Léčba onemocnění virem západonilské horečky je pouze symptomatická.

Chraňte se před komáry i na dovolené

  • Noste oděv, který kryje maximum těla – dlouhé rukávy a nohavice, pokrývku hlavy.
  • Používejte repelenty s obsahem následujících účinných látek (pro dospělé osoby alespoň s 15% koncentrací). DEET IR 3535 Icaridin/picaridin (KBR 3023).
  • Repelenty aplikujte na kůži, která není chráněna oděvem, lze je aplikovat i na oděv, repelenty musí být aplikovány přesně podle doporučení výrobce.
  • Pokud vás komáři začínají opět kousat, použijte repelent opakovaně.
  • Použijte bariéry proti komárům, zejména sítě do oken, zavírejte okna a dveře. Používejte klimatizaci, pokud to lze.
  • Používejte v místnosti insekticidy (elektrické odpařovače).
  • Spěte či odpočívejte pod moskytiérou (nejlépe impregnovanou repelentem).

Pozor na syrové ústřice

Další nákazu, se kterou se během cestování můžete potkat, způsobuje bakterie Vibrio. Ta se přirozeně hojně vyskytuje ve slaných a v brakických vodách, což je voda, kde se mísí slaná se sladkou.  „Vyskytují se zde ve vyšších koncentracích od května do října, kdy je teplota vody vyšší. U lidí mohou vibria prostřednictvím kontaminované vody způsobovat průjmy, infekce uší, infikovat otevřené rány nebo způsobit systémové infekce. Asi 80 % infekcí se vyskytuje mezi květnem a říjnem,“ upozorňuje SZÚ.

Více než z vody se většina lidí nakazí konzumací syrových nebo nedostatečně uvařených mořských plodů, zejména ústřic. Infekce může způsobit průjem a zvracení, bakterie může způsobit i závažnější infekční onemocnění krve a také vznik puchýřů. V nejtěžších případech může nakažený skončit na jednotce intenzivní péče, hrozí i amputace končetin. Přibližně 1 z 5 osob s tímto typem infekce umírá, někdy během jednoho nebo dvou dnů.

Větší riziko onemocnění je u lidí s oslabeným imunitním systémem, zejména s chronickým onemocněním jater. Většina lidí s mírným průběhem se zotaví do 3 dnů bez trvalých následků.

Nepomůže citron ani alkohol

Na dovolené nejezte syrové nebo nedostatečně uvařené mořské plody. Ústřici, která obsahuje nebezpečnou bakterii, na první pohled nepoznáte, nemá jinou vůni nebo barvu než jakákoliv jiná ústřice.

Horká omáčka nebo citronová šťáva bakterie Vibria nezabíjí, stejně jako popíjení alkoholu při konzumaci. Jediný způsob, jak se bakterie zbavit, je dostatečná tepelná úprava.

Pokud máte poraněnou kůži, např. jste poškrábaní, vyhněte se kontaktu se slanou nebo brakickou vodou, případně si ránu zakryjte voděodolnou bandáží.

Video  Maďar: Cestování není bezpečné. Můžou vás „vytrasovat“ i zpětně  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi