Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Dávejte stranou odpadky a utěrky,“ radí experti. V karanténě se izolujte od rodiny

Autor: ČTK, for - 
10. března 2020
19:50

V domácí karanténě by se měl člověk podle doporučení Státního zdravotního ústavu (SZÚ) izolovat i od rodiny. Nákup doporučuje objednat online, koupelnu užívat jako poslední a řádně po sobě uklidit. Separovat je třeba i odpadky včetně kapesníků. Vyplývá to z rad zveřejněných na webu SZÚ. V domácí karanténě jsou v Česku tisíce lidí, kteří se vrátili od soboty z Itálie. Doma je také většina z 58 nakažených v Česku, kteří nemají vážné příznaky, a nemusí tak být v nemocnici, i další lidé, kteří s nimi přišli do styku.

„Měli byste zůstat v dobře větratelné místnosti s oknem, které se dá otevírat, a pokud to lze, měli byste být separováni od ostatních osob v domácnosti,“ uvedl ústav. Ideální je podle něj používat samostatnou koupelnu. Pokud to není možné, nezbytný je její pravidelný úklid.

„Osoba v domácí izolaci by měla používat zařízení jako poslední a poté by tato osoba měla koupelnu řádně uklidit. Musí používat vlastní ručníky – jak pro osušení po koupání nebo sprchování, tak pro účely hygieny rukou,“ píše se v doporučeních.

Vlastní utěrka, koš i povlečení

V místech se sdílenou koupelnou či kuchyní, jako jsou například vysokoškolské koleje, je třeba vycházet jen v nezbytně nutných případech a s rouškou. Jídlo je nutné jíst ve vlastním pokoji, nádobí mýt ručně a otírat vlastní utěrkou.

Izolovaný by měl mít vlastní i nádobí nebo ložní prádlo. Prádlo je vhodné prát nad 60 stupňů, sušení a žehlení se doporučuje na nejvyšší možnou teplotu, kterou látka snese.

Video  Karanténa kvůli koronaviru: Přijdu o peníze? Co se psem? Odpovědi, které byste měli znát.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Pokud pobývá izolovaný v místnosti s jinými lidmi, měl by nosit roušku. Při kašlání a kýchání si má zakrývat ústa a nos jednorázovým kapesníkem. Použité patří do plastového pytle na odpadky, namístě je po použití umytí rukou vodou s mýdlem. Mydlení by mělo trvat nejméně 20 sekund, pak následuje opláchnutí tekoucí vodou a důkladné osušení. Neumytýma rukama není vhodné dotýkat se očí, nosu a úst.

Veškeré odpadky, se kterými přijde izolovaný do styku, se musí dát do pytle, který se vloží do dalšího pytle, ten se zaváže a teprve pak vloží do kontejneru.

O nákupy potravin, léků či jiného zboží je potřeba požádat jinou osobu nebo si je objednat online. „V instrukcích pro dodání zboží musí být uvedeno, že nákup má být ponechán venku nebo na verandě nebo na jiném vhodném místě,“ radí SZÚ. Samozřejmostí by mělo být odmítání návštěv a kontakt lékaře nejprve telefonicky. Izolovaný by se měl také snažit držet dál od domácích mazlíčků, v nutných případech si mýt ruce před a po kontaktu s nimi.

Video  Andrej Babiš o kontrolách karantény  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

joanna5 ( 10. března 2020 21:18 )

to nechceš toto

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa