Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Část Česka už zase trápí sucho. Jinde zemědělci nesklízí kvůli mokru

Autor: ČTK - 
27. července 2020
16:10

Vzhledem k vysokým letním teplotám a menší intenzitě srážek se v severozápadních Čechách v minulém týdnu prohloubila intenzita zemědělského sucha, tedy v půdě do hloubky jednoho metru. Nejvíc suchem trpí Ústecký kraj a zemědělci zde sčítají ztráty, dále severozápadní část středních Čech, Karlovarský kraj a částečně také Plzeňský a Liberecký kraj. Nepříznivá situace panuje i v Krkonoších a částečně v Podkrkonoší, vyplývá z informací, které v pondělí zveřejnili vědci na portálu InterSucho.

V ostatních částech republiky odpovídá situace dlouhodobému průměru z let 1961 až 2010, s nímž vědci aktuální situaci porovnávají, někde je situace dokonce lepší. Zatímco v Ústeckém kraji je problém v hlubší vrstvě od 40 centimetrů do jednoho metru, v sousedním Karlovarském je v hloubce vody dost, ale chybí naopak v povrchové vrstvě.

Na zemědělské plodiny má sucho nejtvrdší dopad právě na severozápadě republiky, kterému se vyhnuly intenzivnější deště v květnu a v červnu. Nejhůře situaci vidí zemědělci, kteří fungují jako zpravodajové portálu, v okresech Ústí nad Labem a na Domažlicku, kde očekávají kvůli suchu ztráty na výnosech přes 40 procent. Mezi 30 a 40 procenty bude zřejmě nižší výnos na Lounsku a také na Hodonínsku. Na jižní Moravě sice pršelo od května proti předchozím letům nadprůměrně, ale mnohde přišly deště po suchém jaru pozdě.

Někde kvůli mokru nemohou zemědělci vyjet na pole

„Suchý březen a duben způsobil na řadě míst zasychání odnoží či schnutí celých rostlin,“ uvedli vědci. V dalších okresech kromě Blanenska hlásí zemědělci poškození mezi deseti a 30 procenty, podobná situace je v okresech na severozápadě Čech i v dalších okresech, kde se hospodaří v nížinách. Naopak například na Vysočině je poškození minimální.

V některých oblastech zemědělci čelí také příliš velkému mokru, nemohou vjet s technikou do polí, což může způsobovat snížení kvality obilí.

V dalších dnech předpokládají vědci zhoršování stavu sucha, a to výlučně v českých krajích, které už jsou nyní zasažené. Zlepšení by mohlo přijít po deštích, které modely předpovídají pro přelom tohoto a příštího týdne.

Zobrazit celou diskusi