Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Osm obětí lijáků v Česku: Holčička (†8) na raftu, podnikatel s foťákem i tři vodáci

Aktualizováno -
23. června 2020
08:00
Autor: trm, ČTK, Darina Jíchová, jn, sova - 
20. června 2020
08:00

Víkendová velká voda si v Česku vyžádala osm lidských životů. Po převrhnutí raftu na rozvodněné řece Morávce na Frýdecko-Místecku zemřela osmiletá holčička. V sobotu v rozvodněné řeče na Bruntálsku zemřel muž, spolu s ním zřejmě utonula i žena. V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul podnikatel a chalupář (†63), podle Slováckého deníku šlo o majitele stavební firmy a fotil si rozvodněný potok. A zemřela také starší žena v Zubří na Vsetínsku, pravděpodobně skokem do vody spáchala sebevraždu. Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli. A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Deště a povodně jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Lijáky mají osm obětí. Při sjíždění řeky Ostravice v neděli odpoledne odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela.
  • V sobotu v rozvodněné řeče na Osoblažsku zemřel muž (†60), hasiči jej vytáhli mrtvého z vody. Spolu s ním zřejmě utonula i žena.
  • V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul o víkendu muž (†63). Šlo o podnikatele a chalupáře, majitele jedné stavební firmy, uvedl Slovácký deník.
  • V Zubří na Vsetínsku se v neděli utopila starší žena. Pravděpodobně skokem do Hodorfského potoka spáchala sebevraždu.
  • Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli.
  • A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, uvedla to mluvčí brněnské nemocnice u svaté Anny.      
  • Intenzivní deště trápily Česko od pátku. Stovky zásahů měli hasiči na Vsetínsku a také v Moravskoslezském kraji.
  • Situaci v Česku a vývoj srážek můžete sledovat na radaru Blesku.

Extrémní deště a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Blesk Zprávy Blesk Zprávy Česká republika Česká republika Dagmar Honsová Dagmar Honsová Facebook Facebook Instagram Instagram Jihočeský kraj Jihočeský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha - Pražský hrad Praha - Pražský hrad Reportér Blesk.cz Reportér Blesk.cz Středočeský kraj Středočeský kraj Twitter Twitter Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
17:40
21. 6. 2020

Hasiči v Jihomoravském kraji v souvislosti s vydatným deštěm zasahovali u 40 událostí, celý den pokračuje odstraňování škod, které zde způsobily záplavy.

17:20
21. 6. 2020
!

Při sjíždění Morávky se dnes odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Jeden je v kritickém stavu, dva jsou v pořádku.

17:02
21. 6. 2020

Hasiči v Královéhradeckém kraji evidují od rána v souvislosti s počasím asi 15 událostí, pomáhali hlavně při odstraňování stromů ze silnic a s čerpáním vody. „Hasiči čerpali vodu například ve Vamberku, Kostelci nad Orlicí, Doudlebách nad Orlicí nebo Albrechticích nad Orlicí. V Tutlekách se stále pomáhalo s odstraňováním následků po povodních, kterými byla obec zasažena ve čtvrtek,“ řekla odpoledne mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Srážky v Královéhradeckém kraji by měly podle předpovědi navečer ustávat.

16:37
21. 6. 2020

Rozvodněné řeky v Královéhradeckém kraji dnes odpoledne většinou stagnovaly nebo začaly klesat. Druhý stupeň povodňové aktivity byl nadále na níže položené řece Orlici v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku, kde byla hladina na mírném vzestupu. První povodňový stupeň zůstával na Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí a také na Cidlině v Novém Bydžově

16:25
21. 6. 2020

Počasí zvedlo řeky i v Mladé Boleslavi. Říčka Klenice od pátku vystoupala až na 105 centimetrů, poté mírně poklesla. Vyšší hladina je i v Jizeře. Klenice se rozlila na louky v parku Štěpánka i pod Vančurovou ulicí. Situaci průběžně monitoruje městská policie.

Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů. Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů.
16:18
21. 6. 2020

Odpoledne se ve Frýdlantu znovu sešla povodňová komise. Podle starosty Frýdlantu Dana Ramzera (ODS) už z města odjeli hasiči s vozidly připravenými k evakuaci obyvatel, která nakonec nebyla nutná. Ve Višňové zatím zůstávají zhruba tři desítky hasičů a také tým zdravotnické záchranné služby pro případ, že by řeka ještě stoupla a obec odřízla jako v sobotu. Hladina Smědé se tam ale drží zhruba o 20 centimetrů níž než v sobotu, kdy kulminovala na 287 centimetrech. „Do úklidu se ale pustíme až v pondělí, do středy bychom to chtěli mít hotové,“ řekl Ramzer.

16:05
21. 6. 2020

Labe v Kostelci nad Labem na Mělnicku drží první povodňový stupeň, před polednem dosáhla řeka 520 centimetrů. V 15:00 už byla výška Labe na 537 centimetrech, podle odhadů má dále stoupat. Druhého povodňového stupně by řeka dosáhla při 620 centimetrech. První stupeň povodňové aktivity je i na Labi v Čelákovicích u Prahy, starosta aktivoval povodňovou komisi. „Důrazně doporučujeme nevstupovat do blízkosti vodního toku Labe,“ uvedl starosta Josef Pátek (ODS) na facebooku.

15:44
21. 6. 2020

V Libereckém kraji od rána stále prší, i když ne tak intenzivně jako v sobotu. Stav ohrožení platí na Smědé a Řasnici, ve Frýdlantu už ale řeka klesá.

15:33
21. 6. 2020

Odhadované škody na obecním majetku v Královéhradeckém kraji po lokálních záplavách ze čtvrtka 18. června jsou přes 17 milionů korun. Hradecký kraj plánuje finanční pomoc zasaženým obcím. Silný déšť ve čtvrtek odpoledne a večer v Královéhradeckém kraji způsobil lokální záplavy. Nejhorší situace byla v povodí řek Orlice na Rychnovsku a Cidliny na Jičínsku.

„Nejvíce škod voda tehdy napáchala na Rychnovsku, kde se částka blíží deseti milionům. Jsou to však opravdu hrubé odhady, do kterých nejsou zahrnuty škody na soukromém majetku. Přesná čísla budou muset určit až pojišťovny a odborníci,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán (ČSSD).

Lijáky v Česku: Zatopená minizoo na Zámku Častolovice (19.6.2020) Lijáky v Česku: Zatopená minizoo na Zámku Častolovice (19.6.2020) Lijáky v Česku: Zatopená minizoo na Zámku Častolovice (19.6.2020)
15:15
21. 6. 2020

Popadané stromy v Lubině na Novojičínsku poškodily rozvody elektrické energie a ohrožují také přilehlé stavby, řekl mluvčí hasičů Marek Gašparín. Obyvatelé dvou domů museli domovy opustit, bez proudu je devět domů. „Podmáčená půda měla za následek sesuv části svahu o velikosti přibližně 20 na 15 metrů, na kterém rostly vzrostlé stromy,“ řekl.

Čtyři lidé ze dvou rodinných domů museli být podle Gašparína evakuováni. Hasiči ale kvůli pokračujícímu dešti, silnému podmáčení a velkému nebezpečí pádu stromů nemohli popadané stromy pořezat.

V obci Lubina na Novojičínsku se 21. června 2020 sesunul svah. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení a ohrožují i nedaleké domy. V obci Lubina na Novojičínsku se 21. června 2020 sesunul svah. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení a ohrožují i nedaleké domy. V obci Lubina na Novojičínsku se 21. června 2020 sesunul svah. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení a ohrožují i nedaleké domy.
14:47
21. 6. 2020

Mezi Javorníkem a Suchovskými mlýny v noci zalila voda tamní silnici, autobusová linka 930 jezdila odklonem přes Louku a Suchov. Přestože voda opadla, na vozovce zůstaly na řadě míst bahno a větve. 

„Potok si s kmeny vyvrácených stromů hrál jako s pírkem,“ popsal situaci Pavel Petrucha (61). Velká voda v Suchovských mlýnech jeho dům o fous minula, neděli i tak zasvětil úklidu. „Něco prosáklo do sklepa, kolem je bahno a nánosy dřeva,“ povzdechl si.

Pavel Petrucha před svým domem. Rozbouřený Jamný potok teče jen několik metrů od obydlí. Hráz z pytlů s pískem u domu Pavla Petruchy v Javorníku. Rozvodněný Jamný potok v Javorníku si s kmeny stromů pohrával jako s pírkem.
14:32
21. 6. 2020

Moravskoslezští hasiči evidují kvůli vytrvalému dešti od čtvrtka celkem 437 zásahů. Nejvíce výjezdů měli ve třech nejpostiženějších okresech Ostrava, Frýdek-Místek a Nový Jičín. 

Kromě čerpání vody, monitoringu toků, čištění a uvolňování toků a kanalizací postupně přibývá i událostí se spadlými nebo ohrožujícími stromy v důsledku podmáčení půdy. Na Novojičínsku se sesunul kus svahu. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení, ohrožují i nedaleké domy.

14:09
21. 6. 2020

Říčka Velička a Jamný potok v sousedním Javorníku se během víkendových vytrvalých dešťů změnily ve smrtící hrozbu. Obyvatelé Velké nad Veličkou a sousedního Javorníku na Horňácku proto zejména v noci na neděli nezamhouřili oka. 

„Tady se dnes nevyspal snad nikdo, každý, kdo bydlí poblíž vody, si hlídal situaci. Měl jsem nachystané čerpadlo, kdyby mi to hrklo do sklepa. Snad se počasí umoudří, už toho bylo dost,“ svěřil se starousedlík Miloš Jagoš.

Rozbouřený Jamný potok. Jamný potok se o víkendu změnil z klidného toku v rozbouřený živel.
13:58
21. 6. 2020

Vysoký stupeň nebezpečí záplav přetrvává s ohledem na déšť také na severovýchodě Čech, ve Slezsku a na severovýchodě Moravy.

Například v Moravskoslezském kraji podle meteorologů do pondělí naprší kolem 60 milimetrů srážek za 24 hodin. Dnes odpoledne a večer tam navíc mohou být ojediněle silné bouřky. Na severu Zlínského a jihu Olomouckého kraje by mělo přestat pršet dnes v noci, ojediněle tam spadne kolem 40 milimetrů srážek za 12 hodin.

13:39
21. 6. 2020

Skoro šest desítek výjezdů měli od rána hasiči v Pardubickém kraji, informují na sociálních sítích.

13:33
21. 6. 2020

Hasiči zasahují u sesuvu půdy a popadaných stromů v Kopřivnici-Lubině na Novojičínsku, kde ujel podmáčený svah, informuje ČT. Stromy zasáhly rodinný dům.

13:30
21. 6. 2020

Takhle to vypadá na Crudimsku.

13:03
21. 6. 2020
!

Na Chrudimsku a Pardubicku hrozí podle meteorologů extrémně vysoké nebezpečí povodní. Upozornění platí do odvolání a důvodem je očekávané překročení hranice třetího, tedy nejvyššího povodňového stupně na dolní Chrudimce. Stejně vysoký stupeň rizika záplav zůstává v platnosti na Frýdlantsku. Stav ohrožení tam platí na Smědé ve Višňové, kde se řeka vylila z břehů už v sobotu. V ostatních regionech se nebezpečí záplav a vydatných dešťů proti sobotě snížilo.

12:40
21. 6. 2020

Mrkev, cibule i další zelenina ve Velké nad Veličkou sklizená a vyrovnaná do řádků povodní.

Mrkev a cibule i další zelenina ve Velké nad Veličkou sklizená a vyrovnaná do řádků povodní Povodeň vyplavila pole a zahrádky na Horňácku. Pěstitelům dokonale umyla a v řádcích sklidila a vyrovnala zeleninu.
12:22
21. 6. 2020

Řeka Labe vystoupala dnes dopoledne v Kostelci nad Labem na Mělnicku na první stupeň povodňové aktivity. Řeka v 11:20 dosáhla na úroveň 520 centimetrů, což je hranice pro 1. SPA.

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:54 )

N) Byl to úplný MAGOR bohužel přežil na místo nebohého dítěte které nebylo schopné rozpoznat NEBEZPEČÍ a OHROŽENÍ vlastního života ....

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:52 )

promiňte ten výraz - ZABÍT dítě kvůli VLASTNÍMU EGU ? pro mě MAGOR ! Vyjet na Řece Morávce která protéká BESKYDAMI horami Moravskoslezského kraje může v době povodní - jenom M.A.G.O.R. !!!

hahans ( 22. června 2020 16:05 )

Asi nebyl při smyslech. I když děti byly vybavené, brát je na rozvodněnou řeku ...... ?

JaNat ( 22. června 2020 12:01 )

11:49 bylo pro vilda696

JaNat ( 22. června 2020 11:54 )

Šmankote to snad není pravda. Jistěže ano, meandry brzdí rychlost toku, narovná-li se tok, nemá brzdu, voda není schopna tak rychle odtékat jak by měla, proto se rozlije do okolí. Vždy se má řece ponechat víc místa, dřív stavěli v blízkosti toku jen mlynáři, později ani ti, protože to bylo nebezpečné, stavěli dál a vodu si přivedli kanálem k domu. Lidé musí pochopit, že se musí přírodě přizpůsobit a stavět dál od toku. Chalupáři tak jako tak. Ty sis asi přečetla jeden článek a děláš ze sebe chytrolína.

Zobrazit celou diskusi