Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Osm obětí lijáků v Česku: Holčička (†8) na raftu, podnikatel s foťákem i tři vodáci

Aktualizováno -
23. června 2020
08:00
Autor: trm, ČTK, Darina Jíchová, jn, sova - 
20. června 2020
08:00

Víkendová velká voda si v Česku vyžádala osm lidských životů. Po převrhnutí raftu na rozvodněné řece Morávce na Frýdecko-Místecku zemřela osmiletá holčička. V sobotu v rozvodněné řeče na Bruntálsku zemřel muž, spolu s ním zřejmě utonula i žena. V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul podnikatel a chalupář (†63), podle Slováckého deníku šlo o majitele stavební firmy a fotil si rozvodněný potok. A zemřela také starší žena v Zubří na Vsetínsku, pravděpodobně skokem do vody spáchala sebevraždu. Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli. A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Deště a povodně jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Lijáky mají osm obětí. Při sjíždění řeky Ostravice v neděli odpoledne odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela.
  • V sobotu v rozvodněné řeče na Osoblažsku zemřel muž (†60), hasiči jej vytáhli mrtvého z vody. Spolu s ním zřejmě utonula i žena.
  • V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul o víkendu muž (†63). Šlo o podnikatele a chalupáře, majitele jedné stavební firmy, uvedl Slovácký deník.
  • V Zubří na Vsetínsku se v neděli utopila starší žena. Pravděpodobně skokem do Hodorfského potoka spáchala sebevraždu.
  • Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli.
  • A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, uvedla to mluvčí brněnské nemocnice u svaté Anny.      
  • Intenzivní deště trápily Česko od pátku. Stovky zásahů měli hasiči na Vsetínsku a také v Moravskoslezském kraji.
  • Situaci v Česku a vývoj srážek můžete sledovat na radaru Blesku.

Extrémní deště a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Blesk Zprávy Blesk Zprávy Česká republika Česká republika Dagmar Honsová Dagmar Honsová Facebook Facebook Instagram Instagram Jihočeský kraj Jihočeský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha - Pražský hrad Praha - Pražský hrad Reportér Blesk.cz Reportér Blesk.cz Středočeský kraj Středočeský kraj Twitter Twitter Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
9:11
22. 6. 2020

Malše a Černovický potok zůstávají v některých místech na jihu Čech na prvním stupni povodňové aktivity. Jejich hladiny by ale měly během dne klesat. ČTK to řekl Jaroslav Hintremüller z českobudějovické pobočky hydrometeorologického ústavu. Stav řek a potoků v Jihočeském kraji se zvednul po víkendových srážkách.

Druhý stupeň povodňové aktivity platil v noci na dnešek na řece Černé v Ličově. Ale hladina tam už klesla a dostala se do normálního stavu.

22:54
21. 6. 2020

Na druhý stupeň vystoupala i řeka Černá v Ličově na Českokrumlovsku, Malše v Pořešíně ve stejném okrese a Černovický potok v Tučapech na Táborsku.

21:20
21. 6. 2020

Řeka Černá v Ličově na Českokrumlovsku, Malše v Pořešíně ve stejném okrese a Černovický potok v Tučapech na Táborsku vystoupaly během dneška na druhý povodňový stupeň. Prvního stupně dosáhly Malše v Kaplici a Roudném a Svinenský potok v Trhových Svinech. Vyplývá to z dat meteorologů.

Jihočeští hasiči dnes měli v souvislosti s deštěm desítky zásahů. Odstraňovali hlavně popadané stromy a odčerpávali vodu, řekl ČTK operační důstojník jihočeských hasičů.

10:48
20. 6. 2020

Český Krumlov dnes kvůli špatnému počasí zrušil většinu programu z akce Krumlovský slunovrat, která je náhradou za zrušené Slavnosti pětilisté růže. Nebude sousedská slavnost v Hradební ulici ani Jihočeská filharmonie na vorech. Nedělní program upraví město podle toho, jaké bude počasí. 

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:54 )

N) Byl to úplný MAGOR bohužel přežil na místo nebohého dítěte které nebylo schopné rozpoznat NEBEZPEČÍ a OHROŽENÍ vlastního života ....

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:52 )

promiňte ten výraz - ZABÍT dítě kvůli VLASTNÍMU EGU ? pro mě MAGOR ! Vyjet na Řece Morávce která protéká BESKYDAMI horami Moravskoslezského kraje může v době povodní - jenom M.A.G.O.R. !!!

hahans ( 22. června 2020 16:05 )

Asi nebyl při smyslech. I když děti byly vybavené, brát je na rozvodněnou řeku ...... ?

JaNat ( 22. června 2020 12:01 )

11:49 bylo pro vilda696

JaNat ( 22. června 2020 11:54 )

Šmankote to snad není pravda. Jistěže ano, meandry brzdí rychlost toku, narovná-li se tok, nemá brzdu, voda není schopna tak rychle odtékat jak by měla, proto se rozlije do okolí. Vždy se má řece ponechat víc místa, dřív stavěli v blízkosti toku jen mlynáři, později ani ti, protože to bylo nebezpečné, stavěli dál a vodu si přivedli kanálem k domu. Lidé musí pochopit, že se musí přírodě přizpůsobit a stavět dál od toku. Chalupáři tak jako tak. Ty sis asi přečetla jeden článek a děláš ze sebe chytrolína.

Zobrazit celou diskusi