Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Osm obětí lijáků v Česku: Holčička (†8) na raftu, podnikatel s foťákem i tři vodáci

Aktualizováno -
23. června 2020
08:00
Autor: trm, ČTK, Darina Jíchová, jn, sova - 
20. června 2020
08:00

Víkendová velká voda si v Česku vyžádala osm lidských životů. Po převrhnutí raftu na rozvodněné řece Morávce na Frýdecko-Místecku zemřela osmiletá holčička. V sobotu v rozvodněné řeče na Bruntálsku zemřel muž, spolu s ním zřejmě utonula i žena. V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul podnikatel a chalupář (†63), podle Slováckého deníku šlo o majitele stavební firmy a fotil si rozvodněný potok. A zemřela také starší žena v Zubří na Vsetínsku, pravděpodobně skokem do vody spáchala sebevraždu. Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli. A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku. Deště a povodně jsme na Blesk.cz sledovali online.

  • Lijáky mají osm obětí. Při sjíždění řeky Ostravice v neděli odpoledne odpoledne na Frýdecko-Místecku převrhl raft se třemi vodáky. Osmiletá holčička zemřela.
  • V sobotu v rozvodněné řeče na Osoblažsku zemřel muž (†60), hasiči jej vytáhli mrtvého z vody. Spolu s ním zřejmě utonula i žena.
  • V rozvodněném potoce Hrubár v Lopeníku na Uherskohradišťsku utonul o víkendu muž (†63). Šlo o podnikatele a chalupáře, majitele jedné stavební firmy, uvedl Slovácký deník.
  • V Zubří na Vsetínsku se v neděli utopila starší žena. Pravděpodobně skokem do Hodorfského potoka spáchala sebevraždu.
  • Při sjíždění Vsetínské Bečvy se u jezu v Hovězí převrhla kanoe s dvěma muži. Oba zemřeli.
  • A nepřežil ani vodák, který v se v pátek topil ve Velké nad Veličkou na Hodonínsku, uvedla to mluvčí brněnské nemocnice u svaté Anny.      
  • Intenzivní deště trápily Česko od pátku. Stovky zásahů měli hasiči na Vsetínsku a také v Moravskoslezském kraji.
  • Situaci v Česku a vývoj srážek můžete sledovat na radaru Blesku.

Extrémní deště a povodně v Česku
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Blesk Zprávy Blesk Zprávy Česká republika Česká republika Dagmar Honsová Dagmar Honsová Facebook Facebook Instagram Instagram Jihočeský kraj Jihočeský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha - Pražský hrad Praha - Pražský hrad Reportér Blesk.cz Reportér Blesk.cz Středočeský kraj Středočeský kraj Twitter Twitter Ústecký kraj Ústecký kraj Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
13:55
22. 6. 2020

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství o lijácích a povodních. V Česku aktuálně už prakticky neprší a i hladiny toků klesají. Nejvyšší stupeň povodňového nebezpečí už nikde neplatí. I my proto končíme náš online přenos a další informace vám přineseme v samostatných článcích.

Například od 15:00 můžete sledovat pořad Epicentrum, kde se k tématu povodní vrátíme - Lucie Žulavská z Česká asociace pojišťoven se společně s moderátorkou Pavlínou Horákovou zaměří na napáchané škody a pojistné plnění.

Právnička České asociace pojišťoven Lucie Žulavská
13:37
22. 6. 2020

V poledne platil první stupeň povodňové aktivity například na Odře v Bartošovicích, Ostravě-Svinově a Bohumíně. První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost platí i na Morávce ve Vyšních Lhotách a na Polančici v Polance nad Odrou.

Vydatné deště zvedly 21. června 2020 hladinu říčky Klenice, která se na některých místech Mladé Boleslavi vylila z břehů. Povodňová výstraha v Česku (22. 6. 2020; 13:50)
13:22
22. 6. 2020

Hladiny některých řek v Pardubickém kraji zůstávají po deštích stále vysoko nad běžnou úrovní. Podle Povodí Labe platí nejvyšší povodňový stupeň na Chrudimce v Nemošicích, na Novohradce v Úhřeticích je již druhý stupeň.

Podle státního podniku jsou některé přehrady v regionu zcela plné. Zásobní prostor voda naplnila v Seči na Chrudimsku a Pastvinách na Orlickoústecku.

13:09
22. 6. 2020

Pátrání po ženě, která se zřejmě v sobotu odpoledne utopila v řece Osoblaze na Bruntálsku, nezačne dnes, ale nejdřív v úterý. Nasazení pátracích týmů neumožní stále příliš vysoká hladina řeky, která je pro pátrací týmy stále nebezpečná. ČTK to řekla mluvčí bruntálské policie Zlatuše Viačková.

12:50
22. 6. 2020

Dnes by mělo nejvíc pršet na východě Beskyd. Za celý den by tam mohlo napršet okolo 35 milimetrů. V ostatních částech kraje by mělo pršet méně. Pokud se tyto prognózy naplní, hladiny řek by měly dosáhnout maximálně druhého stupně povodňové aktivity.

V obci Lubina na Novojičínsku se 21. června 2020 sesunul svah. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení a ohrožují i nedaleké domy.
12:37
22. 6. 2020

V poledne platil první stupeň povodňové aktivity například na Odře v Bartošovicích, Ostravě-Svinově a Bohumíně. První stupeň povodňové aktivity, tedy bdělost platí i na Morávce ve Vyšních Lhotách a na Polančici v Polance nad Odrou.

V obci Lubina na Novojičínsku se 21. června 2020 sesunul svah. Popadané stromy poškodily sloupy elektrického vedení a ohrožují i nedaleké domy.
12:25
22. 6. 2020

První stupeň povodňové aktivity platí ve Zlínském kraji už jen na říčce Bystřičce, a to nad i pod stejnojmennou nádrží na Vsetínsku. Dnes ráno evidovali hydrometeorologové první stupeň značící bdělost také na řece Moravě v Kroměříži a Spytihněvi na Zlínsku, na obou místech už ale voda dopoledne klesla pod stanovený limit. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

12:23
22. 6. 2020

Ve Frýdlantu nejsou škody tak velké, stačí uklidit pytle s pískem a protipovodňové zábrany,“ řekl ČTK frýdlantský místostarosta Jiří Stodůlka (ODS). Ani o pomoc při čerpání vody ze sklepů podle něj nikdo nežádal. „Lidé, kteří mají domy u řeky, jsou na to zvyklí, většinou si poradí sami,“ uvedl.

12:18
22. 6. 2020

Na Frýdlantsku začali uklízet po víkendové velké vodě. Lidé čerpají vodu ze sklepů a zahrad, vyklízejí zničené věci. Poškozené jsou někde krajnice silnic a mostky, škody půjdou do milionů.

Zdaleka ale nebudou takové, jako před deseti lety při bleskových povodních, po nichž zůstaly v Libereckém kraji škody za více než osm miliard korun.

Na Frýdlantsku začali uklízet po povodních, škody jdou do milionů
12:04
22. 6. 2020

Hasičská výpomoc je v těchto dnech neocenitelná. Lidem pomáhají vyčerpávat vodu ze sklepů a domácností. Na mnoha místech v ČR chránili lidé své domácnosti pouze ručníky. 

Přes 500 technických zásahů denně, tak vypadá pomoc hasičů v zavodněných oblastech
11:40
22. 6. 2020

Žena ze Zubří je pátou obětí letošních povodní. Zprávu o jejím pohřešování přijala policie v neděli okolo čtvrté hodiny odpolední. 

„Proběhla pátrací akce, tělo paní ročníku 1940 se našlo kolem 21:00. Okolnosti případu nadále vyšetřujeme, ale s největší pravděpodobností se jednalo o sebevraždu,“  řekla Javorková.

11:35
22. 6. 2020

V neděli se utopila starší žena také v Zubří na Vsetínsku, podle krajské policejní mluvčí Lenky Javorkové pravděpodobně skokem do rozvodněného Hodorfského potoka spáchala sebevraždu.

11:24
22. 6. 2020

Uklízení následků povodní čeká hasiče i v Libereckém kraji. Odklízet se musí i hráze z písku a z gumových pytlů. 

11:11
22. 6. 2020

Přestože v uplynulých 24 hodinách spadlo v Jizerských horách a Beskydech dalších 30–40 mm srážek, situace na řekách se postupně uklidňuje. Dnes může více pršet na východě území, jak upozorňuje Český hydrometeorologický ústav. 

11:00
22. 6. 2020

Okolnosti smrti osmileté holčičky, která se utopila v neděli odpoledne na Frýdecko-Místecku, prověří policie. Může se stát, že obviní šestačtyřicetiletého otce holčičky, který na raftu vyjel s ní a s její o sedm let starší sestrou.

Posádka měla jak záchranné vesty, tak i helmy. Přesto devčátko nepřežilo poté, co se nafukovací člun před soutokem Morávky a Ostravicí převrátil. V úvahu nyní přichází obvinění z usmrcení z nedbalosti. 

10:48
22. 6. 2020

Ulice jsou plné bahna a věcí, které voda smetla podél pobřeží a ze zahrad. V Ústí na Přerovsku tamní obyvatelé pomalu odklízí následky letošních záplav. 

Lidé v Ústí na Přerovsku odklízejí následky povodní (22.6.2020) Lidé v Ústí na Přerovsku odklízejí následky povodní (22.6.2020)
10:35
22. 6. 2020

Výrazně poškozeným regionem je Uničovsko v Olomouckém kraji. TJ Sokol Nová Hradečná tak chystá benefiční festival, jehož výdělek poputuje na pomoc lidem, kterým povodeň poničila, či zcela zničila domov. 

„Odklízení bláta nám moc nejde, ale fajn akcičku uspořádat umíme. Takže 10. 7. si zapiš do diáře a přijdi na benefiční festival do Nové Hradečné,“ píše se na události, která byla vytvořena na Facebooku.

10:24
22. 6. 2020

Zatím není jasné, kdy začne pátrání po ženě, která se zřejmě utopila v řece Osoblaze na Bruntálsku. Její hladina je stále vysoká, pro policisty tedy nebezpečná. 

„Dnes dopoledne se policisté sejdou na místě a prověří situaci v korytu řeky. Máme informaci, že hladina zatím poklesla jen o přibližně půl metru,“ řekla mluvčí bruntálské policie Zlatuše Viačková.

9:48
22. 6. 2020

Muž, který v neděli utonul na Uherskohradišťsku, mohl být stržen do potoka při fotografování rozvodněného toku. Informaci Slováckého deníku potvrdila policie.

Pátrací akce policistů a hasičů po pohřešovaném majiteli jedné stavební firmy z Uherského Hradiště skončila včera večer mezi 18. a 19. hodinou. Tělo muže (†63) našli po proudu toku, více než kilometr od jeho domku, kam jezdil.

„Šlo o rodáka z naší vesnice. Jezdil k nám na chalupu po svých rodičích. Hasiči a policisté ho hledali v povodí potoka Hrubár a objevili více než kilometr daleko od domku po proudu. Bohužel bez známek života,“ uvedl Roman Buček s tím, že vytrvalý déšť vzedmul hladinu Hrubáru už v sobotu.

9:30
22. 6. 2020

Vzhledem ke stupni rozvodnění Chrudimky městská policie v Pardubicích na žádost HZS Pardubického kraje uzavřela do odvolání přístupy k řece v lokalitě Pod Vinicí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:54 )

N) Byl to úplný MAGOR bohužel přežil na místo nebohého dítěte které nebylo schopné rozpoznat NEBEZPEČÍ a OHROŽENÍ vlastního života ....

ludva prevratil ( 22. června 2020 18:52 )

promiňte ten výraz - ZABÍT dítě kvůli VLASTNÍMU EGU ? pro mě MAGOR ! Vyjet na Řece Morávce která protéká BESKYDAMI horami Moravskoslezského kraje může v době povodní - jenom M.A.G.O.R. !!!

hahans ( 22. června 2020 16:05 )

Asi nebyl při smyslech. I když děti byly vybavené, brát je na rozvodněnou řeku ...... ?

JaNat ( 22. června 2020 12:01 )

11:49 bylo pro vilda696

JaNat ( 22. června 2020 11:54 )

Šmankote to snad není pravda. Jistěže ano, meandry brzdí rychlost toku, narovná-li se tok, nemá brzdu, voda není schopna tak rychle odtékat jak by měla, proto se rozlije do okolí. Vždy se má řece ponechat víc místa, dřív stavěli v blízkosti toku jen mlynáři, později ani ti, protože to bylo nebezpečné, stavěli dál a vodu si přivedli kanálem k domu. Lidé musí pochopit, že se musí přírodě přizpůsobit a stavět dál od toku. Chalupáři tak jako tak. Ty sis asi přečetla jeden článek a děláš ze sebe chytrolína.

Zobrazit celou diskusi