Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rané brambory míří do obchodů a zemědělci hlásí problém: Kvůli dovozu roste cena

Autor: Matouš Voldřich - 
7. června 2020
05:02

Sklizeň českých raných brambor vypukla. Oproti loňskému roku nedošlo k jejich výraznému zdražení, za kilo opět zaplatíme okolo 30 korun. Ale pozor! Stejně jako loni bude tuzemských nedostatek.

Zdejší produkce nepokryje tuzemskou spotřebu. Češi ročně snědí přes 700 tisíc tun konzumních brambor, loni jich však u nás bylo vypěstováno jen 560 tisíc tun. Zbytek se tak musí dovážet, což společně s nízkým hektarovým výnosem šroubuje nahoru cenu.

„Je dána zpravidla cenou v Německu a připočítají se k ní náklady na dopravu,“ vysvětluje ředitel Českého bramborářského svazu Josef Králíček s tím, že farmáři nechtějí prodávat brambory levněji než ty z dovozu. Vypěstovat jedno kilo stojí přitom okolo čtyř korun.

České jsou zdravější

Z výživového hlediska jsou ale tuzemské rané brambory nejvýhodnější. „Rané hlízy mají oproti pozdním nižší procento škrobu a vyšší procento vody, a i proto jsou určeny k co nejrychlejší konzumaci. Podle délky trasy dovozu jejich kvalita pochopitelně klesá,“ upozorňuje Králíček.

Brambory jsou zároveň bohatým zdrojem vitaminů, minerálních látek a bílkovin. První tuzemské rané zemáky, sklizené tradičně v Polabské nížině a na jižní Moravě, už dorazily na pulty obchodů a jejich cena se pohybuje okolo 30 korun za kilogram.

100 kg je fuč za 4 hodiny

Rané brambory jdou napříč republikou na dračku. Není však snadné je sehnat. Například v Plzni je jedním z míst, kde si je můžete koupit, stánek v tržnici v Tylově ulici. Ta je otevřená jen v pondělí, ve středu a v pátek.

„Vždy v půl osmé ráno přivezeme 100 kg brambor a před polednem už je vyprodáno,“ prozradila trhovkyně Karolína Cibulková (23). Brambory z Litoměřicka prodává za 30 Kč/kg. „Cena je stejná jako loni. Většina zákazníků jsou senioři, koupí si tak jedno nebo dvě kila brambor,“ dodala Cibulková.

Pozor na zelené

Při nákupu českých raných brambor je potřeba dbát zvýšené pozornosti, případně nezaměnit pozdní za rané. „Průvodním znakem je tenká, ne zcela dozrálá slupka, která se snadno odlupuje. Pozor si musíme dát především na zelenou hlízu. Ta značí, že byla vystavena slunci a je v ní přítomen jed solanin,“ vysvětluje Jaroslav Čepl, ředitel Výzkumného ústavu bramborářského. Jakost dále snižují také díry od slimáků či jiných škůdců, případně hniloba nebo plíseň.

Pandemie ani sucho úrodu neohrozí

Zatímco někteří pěstitelé ovoce či zeleniny se kvůli restrikcím spojeným s pandemií koronaviru obávají, že nestihnou sklidit všechnu úrodu, o brambory se prý bát nemusíme. „Sklizeň u velkých pěstitelů je plně strojní, takže nic podobného nehrozí,“ uklidňuje Josef Králíček s tím, že produkci by letos nemělo ohrozit ani sucho.

Název z Braniborska

Český název pro oblíbenou hlízu vznikl údajně někdy v 17. století při obchodní výměně Čechů s dolnolužickými Srby, od kterých získali tuto plodinu poprvé. Našinci byli přesvědčeni, že okopanina pochází z německého Braniborska (srbsky Bramborska), z něhož odvodili dodnes platný název brambor. Ve slovanských jazycích se jedná o výjimku – Slováci jim říkají zemiaky a Poláci ziemniaky.

starymlok ( 7. června 2020 19:00 )

Na ranné brambory se těším každý rok.Posypané balkánem,omaštěné máslem,k tomu krajáč podmás­lí,ne­uvěři­telná ňamka

baronessa ( 7. června 2020 18:30 )

Taktak. Nové brambory nemají žádnou chuť, jsou ještě samá voda.

.tg.bb ( 7. června 2020 17:09 )

Svatá prostoto, dovážet se budou vždy, protože
1) česká produkce nestačí a není tak pestrá
2) raná česká brambora vyroste minimálně o měsíc později než brambora například raná z Řecka či z Egypta, odkud se - světe div se - dováželo i za totáče
3) konkurence musí být, protože nebýt té, dodnes tu máme shnilé socíkové brambory jedné odrůdy - a kdo tu konkurenci kupovat nechce, nemusí
4) dovoz není organizován někým, koho tajemně ozančujete jako "MY", brambory i jiné produkty si dovážejí společnosti samy, ale jistěže pokud jim český pěstitel nabídne něco lepšího, určitě se přeorientují na něj

e.lesanova ( 7. června 2020 15:01 )

Doufám, že tohle je poslední rok, kdy dovážíme zbytečně plodinu, kterou si můžeme pěstovat sami

jajas ( 7. června 2020 11:43 )

Je to furt stejné, akorát důvody pro zdražování se průběžně mění....tentokrát je to corona-19, ale věřím, že kdyby nebyla, tak to svedou na počasí.....což je běžná výmluva.

Zobrazit celou diskusi