Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel „rudý boss“ Martin Ulčák (†56). Vlivného podnikatele zabila rakovina

Aktualizováno -
24. dubna 2020
20:47
Autor: trm, ČTK - 
24. dubna 2020
19:58

Zemřel někdejší předseda Socialistického svazu mládeže a významný polistopadový podnikatel a lobbista Martin Ulčák. Vlivného miliardáře zabila rakovina, informoval s odkazem na jeho blízkého přítele server Seznam Zprávy.

Ulčák měl po listopadu 1989 silné vazby ke špičkám z politických i podnikatelských sfér. Vážné nemoci podlehl v pátek. „Jsem z toho v šoku. Byla to agresivní rakovina, nemůžu tomu uvěřit, řekl anonymně Seznam Zprávám Ulčákův blízký přítel. Ulčák s majetkem kolem dvou miliard korun patřil mezi 100 nejbohatších Čechů.

Na konci loňského roku představil Ulčák v Ostravě novou značku Witkowitz, která zastřešila osm strojírenských firem s celkem 1400 zaměstnanci, v nichž měl prostřednictvím svých společností rozhodující podíl. Některé z firem dříve patřily do strojírenského koncernu Vítkovice Machinery Group ostravského podnikatele Jana Světlíka. Ulčák byl označován za Světlíkova obchodního partnera a spojence a firmy od něj koupil, do některých vstoupil v době, kdy byly v úpadku.

Novinářům tehdy řekl, že cílem je vítkovické firmy znovu postavit na nohy a dosáhnout pro ně respektu ve světě. „Zachránili jsme strojírenskou výrobu, pro mnohé pracovní místa, jedinečné know-how. Nyní musíme dokázat to, co generace před námi - vymýšlet, vyrábět a prodávat světové výrobky,“ uvedl tehdy podnikatel.

V prosinci 2014 někdo na Ulčákovu vilu v pražské Divoké Šárce střílel. Podnikatel měl obrovské štěstí, kulka ho minula o pár centimetrů. Proletěla oknem a zasáhla televizi, nikoho nezranila. Policie, která případ vyšetřovala jako pokus o vraždu, pachatele nenašla.

Mezi zdejšími malými domky působí Ulčákova vila jako Karlštejn ve vesnici hobitů. A to si vedle ní mocný a bohatý podnikatel staví podezřelé betonové monstrum... Mezi zdejšími malými domky působí Ulčákova vila jako Karlštejn ve vesnici hobitů. A to si vedle ní mocný a bohatý podnikatel staví podezřelé betonové monstrum... | Blesk - D. Malík, L. Křivan

Ulčák se po revoluci 1989 stal předsedou Socialistického svazu mládeže (SSM). V lednu 1990 socialistickou organizaci přejmenoval na Svaz mladých, za dva roky v ní skončil. Bylo to v době, kdy se „ztratil“ obrovský majetek organizace, on ale popíral, že by si cokoliv přivlastnil. Jeho první firma Geco zprostředkovávala různé obchody a úvěry za provize, první větší obchod udělal pro Českomoravské doly, aktivní byl při manažerské privatizaci Sokolovské uhelné i Třineckých železáren.

Významně obchodoval i se Sazkou a půjčil jejímu exšéfovi Aleši Hušákovi desítky milionů na koupi vily na Menorce, posléze se s ním ale kvůli 50milionové směnce soudil. Ulčák se kromě Hušáka dobře znal i s odsouzeným lobbistou Romanem Janouškem.

salto ( 25. dubna 2020 17:09 )

Jako předseda SSM naskočil na tu správnou vlnu...
Rubáš kapes nemá.

va45 ( 25. dubna 2020 17:00 )

Vzal si ty miliardy do hrobu?

cesky_novinar_ ( 25. dubna 2020 15:56 )

Ddě miliardy soudruha Ulčáka jsou jako nic proti 80 miliardám soudruha Babiše.

bozatko77 ( 25. dubna 2020 12:30 )

Pro tu dedinku pod ondrejnikem neudelal zhola nic. Ale budiz mu zeme lehka. Alespon v detstvi to byl urcite slusny clovek.

Stanislav Šindelář ( 25. dubna 2020 06:14 )

Já tak věřím, že každá věc která se na světě stane má příčinu a dříve a někdy později příjde zůčtování. Ale musíš tomu věrit a podle toho žít život.

Zobrazit celou diskusi