Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mazánka“ Janouška žene policie znovu k soudu. Kvůli zdravotním pojišťovnám

Aktualizováno -
17. ledna 2020
13:29
Autor: ČTK - 
17. ledna 2020
12:50

Policie navrhla obžalovat lobbistu Romana Janouška a další čtyři lidi kvůli neoprávněným úhradám od zdravotních pojišťoven pro firmu Chambon, uvedla Česká televize. ČTK dozorující státní zástupce Alexandr Dadam řekl, že návrh na podání obžaloby v kauze Chambon už obdržel. Jména obviněných Dadam neuvedl.

Podle Dadama pětice obviněných neoprávněně od pojišťoven vylákala úhrady za laboratorní vyšetření. Škoda se pohybuje okolo 284 milionů korun. Dalších 44 milionů je ve stádiu pokusu - pojišťovny tyto peníze nevyplatily.

Čtyři lidé jsou obvinění z podvodu, dva k tomu čelí obvinění z nedovoleného podnikání. Pátý je obviněn z podílnictví,“ uvedl Dadam. Dodal, že v těchto dnech od policie návrh na podání obžaloby převzal. V nejbližší době obsáhlý spis prostuduje a pak rozhodne. „Spis má 48 svazků a řadu příloh. Prostudování nějakou dobu zabere. Rozhodnuto bude v řádu několika měsíců,“ řekl Dadam. Pokud obžalobu podá, případem se bude zabývat Městský soud v Praze.

Janouškův advokát Lukáš Trojan ČTK řekl, že nemá k případu žádné informace. „Já o ničem nevím, navíc nejsem zproštěn mlčenlivosti,“ řekl ČTK na žádost o reakci.

Laboratoř Chambon zajišťovala genetické krevní testy pacientů pro řadu nemocnic. V letech 2009 až 2010 údajně inkasovala neoprávněně velké úhrady od pojišťoven. Mezi obviněnými jsou podle už dříve zveřejněných informací podnikatelé Luboš Pašek, který byl blízkým spolupracovníkem Janouška, a Petr Ullrich. Dadam k tomu uvedl, že s ohledem na presumpci neviny nebude obviněné jmenovat.

Policie se na laboratoř zaměřila při rozsáhlé razii v roce 2013, která skončila pádem vlády premiéra Petra Nečase, a Paškovi tehdy policisté zabavili peníze a zlato za desítky milionů.

Janoušek si odpykává trest 4,5 roku vězení za to, že úmyslně srazil ženu autem. Trest má ale nyní přerušen ze zdravotních důvodů. Incident se stal v březnu 2012 v pražské Michli, kde opilý Janoušek nejprve naboural do jiného vozu a ujel. Když s ním řidička poté chtěla situaci řešit, rozjel se proti ní a porazil ji. Žena strávila přes měsíc v nemocnici.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

karambol ( 18. ledna 2020 09:20 )

nebýt politiku nejsou kmot­ři,zlo­ději,­tune­láři kdo stvořil mafi­i,kmo­try,or­gani­zova­ný zločin prodavačky penny!!!

marmat ( 17. ledna 2020 21:47 )

zdenekksevratil:
Vy zrovna NAPROSTO PŘESNĚ víte, že JÁ nesmím překročit
plné tři....slovy 3 řádky textu....Musím to rozdělit !!!
Vaše "rolety" jsou pro mne TABU
2 minuty mezi tím vidíte ???
Inu SVOBODA a DEMOKRACIE.

hejhej ( 17. ledna 2020 20:09 )

karoly:
Také nedočkavě čekám, kdy bude demonstrace chlívkářů proti zlodějům typu Janouška.Není Janoušek z ODS ???

denisz ( 17. ledna 2020 18:23 )

To je dobře, že jsou opravdoví padouši stíháni, ze své podvody.
Ne jen pronásledovaný Babiš od zrůdné spodiny vedené opozicí.

marmat ( 17. ledna 2020 17:18 )

No pokud je pouze 1/3 pravda....
Tak Tě Bůh !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa