Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hasiči na Pardubicku likvidují tisíce slepic. Druhému chovu se ptačí chřipka vyhnula

Autor: ČTK, tsv - 
18. února 2020
10:08

Nákaza ptačí chřipkou ve druhém chovu firmy Moras v Moravanech na Pardubicku se nepotvrdila, 120 000 kusů brojlerů se nemusí utratit. Novinářům to v úterý řekl ředitel krajské veterinární správy Josef Boháč. Podnik Moras má chovy ještě ve tři kilometry vzdálených Slepoticích, kde se u krůt v pondělí nákaza ptačí chřipkou potvrdila.

Ve vedlejších halách ve Slepoticích jsou brojleři, virem nakažení nejsou. Protože jsou ale v ohnisku nákazy, veterináři přikázali jejich usmrcení. Je tam zhruba 140 000 kusů drůbeže, odhadem 400 tun. Vybíjení drůbeže tam začalo v pondělí večer a potrvá zřejmě do pátku.

Ve Slepoticích pracují od pondělí desítky profesionálních a dobrovolných hasičů. Mají dvanáctihodinové směny. Při vynášení uhynulé drůbeže se střídají po půl hodinách. Kapacitě a naplněnosti kafilerií přizpůsobují rychlost likvidace.

„Do pátku bychom chtěli mít celou akci ukončenou, chovy vyskladněné a haly dezinfikované a pak může běžet 21 dní karanténní lhůta,“ řekl ředitel krajských hasičů Aleš Černohorský.

Všudypřítomní hasiči v oblecích

Policie v pondělí uzavřela příjezdovou cestu k farmě ve Slepoticích, což je od obecního úřadu ke křižovatce na Turov. Jezdí tam těžká technika. Areál podniku je oplocený a hlídají ho policisté. „Aby do areálu nevnikly neoprávněné osoby,“ řekla krajská policejní mluvčí Markéta Janovská.

Na místě jsou dekontaminační zóny, hasiči nosí ochranné obleky. Drůbež se usmrcuje pomocí oxidu uhličitého. V pondělí večer jednu halu utěsnili a plyn do ní vpustili. „Plyn foukal do haly celou noc, postupně se zvyšuje koncentrace, aby zvířata nejprve usnula a potom se už neprobudila,“ řekla mluvčí hasičů Vendula Horáková.

Poté hasiči změří koncentraci v hale, kterou vyvětrají a drůbež vynášejí. V kontejnerech se pak převeze do asanačních podniků. Až budou haly prázdné, odborná firma odstraní podestýlku a haly vyčistí a vydezinfikuje, aby možného původce nákazy zlikvidovala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi