Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kavárenská síť v Česku končí. Pobočky měla v obchodních centrech i na „Hlaváku“

Autor: Daniel Novák, E15 - 
11. února 2020
17:50

Nadnárodní franšíza kaváren Coffee Day v České republice končí, sama na sebe podala insolvenční návrh. Firma dluží peníze hlavně majitelům obchodních domů, kde provozovala pobočky. Mezi ně patří OC Nový Smíchov v Praze nebo Olympia v Brně. 

Za jednu z příčin bankrotu firma uvedla vysoké nájmy v obchodních centrech. „Navíc v uplynulých dvou letech proběhly rekonstrukce kavárenských prostor, které si vyžádaly nemalé finanční náklady. Přitom tržby z jejich provozu nestačily pokrývat provozní výdaje,“ uvedla firma v insolvenčním návrhu zveřejněném v insolvenčním rejstříku. Navíc loni mateřský indický koncern Coffee Day po úmrtí většinového akcionáře zastavil podpůrné financování české pobočky. 

„V případě vysokého nájemného, které se obvykle každoročně zvyšuje o inflaci, jsou nejen kavárny, ale i další nájemci obchodních center bez dostatečného finančního polštáře vystaveni vyššímu riziku bankrotu,“ řekl advokát Bystrík Bugan z právní kanceláře Bugan Legal. 

Ve statutárních orgánech tuzemské části Coffee Day byli manažeři z Indie. Protože žádný z nich není v České republice, žádá firma o ustanovení předběžného insolvenčního správce, který zajistí majetek společnosti.

Žádost o určení předběžného správce samotným dlužníkem je podle právníka Bugana neobvyklý krok. Zpravidla totiž k tomu soud přistoupí jen tehdy, pokud například hrozí ztráta dlužníkova majetku nebo účetnictví. 

Více čtěte na E15

Zobrazit celou diskusi