Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Emil z babyboxu dostal jméno po mrtvém příteli. Na cestu v Opavě dostal bílou čepičku

Autor: ČTK - 
7. února 2020
21:28

Do babyboxu ve Slezské nemocnici v Opavě v pátek ve 20:17 někdo odložil chlapečka. Je to 202. dítě, které bylo v Česku do tohoto zařízení odloženo. V letošním roce jde o třetí případ. ČTK to sdělil zakladatel sítě babyboxů Ludvík Hess. V opavském babyboxu se jedná o páté odložené dítě.

Podle sestry z novorozeneckého oddělení byl novorozený chlapec oblečený a na první pohled v pořádku, uvedl Hess. „Na fotografii vidím jenom uzel šedofialové látky, ale v jednom místě z něj vykukuje bílá čepička,“ popsal. Doplnil, že chlapec dostal jméno Emil po jeho celoživotním příteli, členovi spolku Babybox Emilu Machálkovi, který v pátek náhle zemřel.

V Česku funguje 76 babyboxů. První byl instalovaný v roce 2005. Jde v podstatě o novorozenecký inkubátor přístupný z vnější strany budovy. V okamžiku, kdy je do něj vloženo dítě, zapne se vyhřívání, ventilace a s mírnou prodlevou i alarm, který upozorní personál.

Schránky jsou umístěny tak, aby se lidé nemuseli bát, že je při odkládání dítěte někdo překvapí. Babyboxy mají i své kritiky, kteří tvrdí, že odporují některým článkům Úmluvy o právech dítěte, například právu na jméno, totožnost, státní příslušnost a právu znát své rodiče.

ad-ga ( 8. února 2020 08:41 )

Jste pitomci, tady jde o zachráněné dítě a ne o jméně. každé české jméno je hezké.

Zobrazit celou diskusi