Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Odborník promluvil o neplánovaném porodu do záchodové mísy: Za pár minut může být po všem

Autor: chal, rc - 
7. února 2020
05:20

Středočeští záchranáři informovali o případu chlapečka z Kolínska, kterého jeho maminka porodila při takzvaném překotném porodu do záchodové mísy. Novorozenec nedýchal, díky rychlé práci záchranářů se ho ale povedlo oživit. Chlapci se dnes daří dobře, měl obrovské štěstí. Podle porodníka Antonína Pařízka je takový domácí porod vysoce rizikový, nicméně o úplnou raritu nejde.

Šlo o těžký start do života. Maminka z Kolínska začala svého synka rodit nečekaně na toaletě, chlapec navíc po narození nedýchal. Na místo se naštěstí rychle dostali přivolaní záchranáři, kteří dítě úspěšně resuscitovali. Zkraje února došlo k milému shledání, zachránci se s hošíkem náhodou setkali a přesvědčili se, že se mu daří dobře.

Ačkoliv tento neplánovaný domácí porod dopadl šťastně, v jiných případech tomu tak rozhodně nemusí být. Podle porodníka a popularizátora vědy profesora Antonína Pařízka jde pokaždé o velké nebezpečí.

„Při překotném porodu se dítě může narodit i během několika minut. V případě neplánovaných domácích porodů se vždy jedná o neočekávanou a akutní situaci, kdy je vysoké riziko ohrožení zdraví nebo života dítěte a mnohdy poranění porodních cest rodící ženy,“ popsal pro Blesk.cz.

Porod do záchodové mísy není až tak výjimečnou věcí, jak by se mohlo na první pohled zdát. „Překotný porod a porod dítěte do záchodové mísy není až tak raritní, protože právě při použití břišního lisu, například při močení nebo stolici, se celý proces může ještě urychlit, a tím pádem zdramatizovat,“ vysvětlil profesor Pařízek s tím, že k překotnému porodu dochází jen v několika málo případech z tisíce porodů.

Dítě může přijít na svět i během několika minut. „V případě náhlého nástupu porodních bolestí mimo porodnické zařízení nezbývá než volat rychlou záchrannou službu. Pak záleží na shodě okolností, jakým způsobem a s jakou pomocí porod proběhne,“ dodal Antonín Pařízek.

V případě chlapečka z Kolínska byla situace o to komplikovanější, že novorozenec po narození nedýchal a navzdory pokynům operátorky před příjezdem záchranářů nebyla zahájena laická resuscitace.

Antonín Pařízek dlouhodobě upozorňuje na rizika, která s sebou domácí porody nesou. „Doporučuji v této souvislosti  navštívit internetové stránky www.porod-doma.cz,“ uzavřel.

Zobrazit celou diskusi