Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Špatná zpráva pro kuřáky: Cigarety podraží až o 13 korun na krabičku, varují firmy

Autor: ČTK - 
13. prosince 2019
11:40

Ministerstvo financí plánuje zvyšovat spotřební daň u tabáku a cigaret i v letech 2021 až 2023. Na dotaz ČTK to sdělilo ministerstvo financí. Zatímco resort Aleny Schillerové (za ANO) počítá se zdražením v řádech několika korun (u minimální sazby jde o 5,4 Kč), tabákové firmy varují, že bude hůř.

Růst sazeb bude podle ministerstva financí vedeného Alenou Schillerovou (za ANO) odpovídat očekávanému růstu objemu mezd a platů v ekonomice. Ty by měly podle listopadové prognózy ministerstva růst v roce 2021 o 5,2 procenta a v roce 2022 o 4,7 procenta.

Zhruba desetiprocentní růst spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, plánuje vláda od ledna 2020.

Jde o součást diskutovaného daňového balíčku. Návrh obsahující i další daňové změny na počátku prosince schválila Sněmovna, Senát ho ale vrátil poslancům zpět k projednání.

Podle ministerstva financí bude růst u minimální sazby 5,4 koruny na krabičku cigaret, tabákové firmy ale předpokládají zvýšení daňové zátěže na krabičku o 12 až 13 korun. Poslanci budou normu projednávat znovu příští týden a očekává se její schválení.

Senát nepodpořil daňový balíček: Alena Schillerová (za ANO; 4. 12. 2019). Senát nepodpořil daňový balíček: Alena Schillerová (za ANO; 4. 12. 2019). | Blesk:Czech News Center, a.s./Martin Sekanina

„Tento plán představuje onu jistotu a předvídatelnost, po kterých volal tabákový průmysl. Plán je navržen na tři roky, a podobně jako u současného návrhu na rok 2020 - nebude zvyšovat cenovou dostupnost,“ uvedlo na svou obranu ministerstvo financí.

Hrozí nárůst černého trhu, varují firmy

Plán na roky 2021 až 2023 už MF představilo i zástupcům tabákového průmyslu. Z vyjádření tabákových firem pro ČTK vyplývá, že MF by mělo být kvůli skokovému zvýšení daně již v příštím roce ve stanovování nových sazeb v dalších letech zdrženlivé. V opačném případě podle nich hrozí nárůst černého trhu. Dlouhodobý plán na zvyšování spotřební daně obecně vítají.

Šéf komunikace British American Tobacco Tomáš Tesař upozornil, že návrh dalšího zvyšování spotřebních daní na tabákové výrobky přichází velmi brzy po skokovém zvýšení v příštím roce. Podle něj bude spojeno s řadou negativních důsledků.

„Můžeme očekávat výrazný pokles nákupů turistů u hranic s Německem a Rakouskem a zároveň prudké zvýšení legálního dovozu cigaret ze Slovenska a Polska, kde budou v příštím roce až o 20 Kč na krabičku levnější. V neposlední řadě dojde k nárůstu objemu černého trhu. Před dvěma lety to byla asi čtyři procenta, v současnosti už 10 procent,“ uvedl.

Celníci odhalili na letišti Václava Havla další cizince, kteří pašovali tabák. Celníci odhalili na letišti Václava Havla další cizince, kteří pašovali tabák. | Celní správa

Obdobně se vyjádřil i šéf komunikace Japan Tobacco International Jiří Hauptmann. „Vzhledem k dramatickému zvýšení spotřební daně v roce 2020 je potřeba citlivý přístup, aby se zamezilo přílivu nezdaněných tabákových výrobků do ČR a možné deformaci českého trhu,“ uvedl.

Jihomoravští celníci zadrželi Bulhara s 29 kartony cigaret. Jihomoravští celníci zadrželi Bulhara s 29 kartony cigaret. | Celní správa

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sorgedoktor ( 13. prosince 2019 17:26 )

...Tohle by meli vrdite psychologove a sociologove. pokud maji intelůekt jako pisatel teto glosy. Je to samozrejme

Manowar ( 13. prosince 2019 14:27 )

Proč tu není fotka Kubery namísto Zemana,ten hulí jako zájezd.

beda88 ( 13. prosince 2019 14:21 )

není to málo, Antone Pavloviči? Co takhle zaokrouhlit jednotnou cenu na 150kč. zároveň zpřísnit trest za pašování tabákových výrobků a cigaret? si vzpomeňte jak si státy dole okolo Malajsie chrání svůj trh před drogovými dealery. tresty smrti jak na běžícím pásu.

Skrhola ( 13. prosince 2019 13:12 )

Těším se na další zdražování a zákazy kvůli klimatu jako diesel, benzín, auta, letadla, cestování, maso, alkohol, uhlí, elektřina atd. atd. A hlavně jak ti, co kvičeli nadšením při zákazu kouření v hospodách a neměli pro kuřáky ani kapku slitování nebo i jen porozumění, se teď budou sami marně dovolávat solidarity ostatních

prazanda1_ ( 13. prosince 2019 13:12 )

Ja mam radši pořadný havana plné mr..dky a jeste mi za to platí!

Zobrazit celou diskusi