Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Seniory a handicapované svezou zvýhodněné taxíky. Nově v Havířově i Budějovicích

Autor: kso - 
8. prosince 2019
18:45

Seniory a handicapované občany Českých Budějovic, Havířova, Šumperku a Vimperku od Nového roku čeká zvýhodněná doprava. Taxíky Maxíky, projekt sociální taxislužby, je levně a bezpečně dopraví, kam si budou přát. Projekt je výsledkem spolupráce Nadace Charty 77 s jednou ze sítí lékáren. Předání Taxíků Maxíků novým provozovatelům se konalo minulou neděli v Rezidenci primátora hlavního města Prahy. Slavnost obohatil koncert osobitého smyčcového kvarteta Epoque Quartet.

Poprvé se Taxíky Maxíky objevily v roce 2016 v ulicích Liberce a Prachatic. Od té doby se projekt rozšířil do dalších deseti měst, konkrétně do Ústí nad Orlicí, Kutné hory, Mostu, Benešova, Svitav, Písku, Frýdlantu nad Ostravicí, Českého Těšína, Městské části Praha 5 a Městské částí Praha 15.

Jeden Taxík Maxík přepraví až 500 osob během jednoho měsíce a najezdí až 3000 kilometrů. Průměrný věk cestujících je okolo 80 let.

Projekt financuje prodej produktů značky Dr. Max, z každé prodané položky jde jedna koruna na speciální účet. Za shromážděné prostředky Nadace Charty 77 nakupuje velkoprostorové automobily, které poskytuje provozujícím organizacím ve městech či městských částech.

Mezi ně se nově zařadí Městská charita České Budějovice, Oblastní spolek Českého červeného kříže Karviná, PONTIS Šumperk o.p.s. a Město Vimperk. Provozovatelé také v prvním roce získávají příspěvek na provoz Taxíku Maxíku. Podmínkou je pětiletá udržitelnost projektu.

Ředitelka Jirků: Další zájemci jsou za dveřmi

„Když jsme před čtyřmi lety s naším významným partnerem Taxík Maxík vymysleli, tušili jsme, že zájem o zvýhodněnou dopravu pro seniory a handicapované bude velký. Skutečnost ale předčila všechna naše očekávání. Teprve předáváme auta pro rok 2020, a už máme zájemce na rok další. Moc mě to těší, protože je to důkazem nejen úspěšnosti našeho projektu, ale také stále většího počtu osvícených lidí na radnicích, kteří se chtějí postarat o stárnoucí spoluobčany,“ říká ředitelka Nadace Charty 77 Božena Jirků. 

„Přibližujeme se fázi, kdy nejenže budeme muset přemýšlet o dalších nových automobilech a městech, ale i obnově vozového parku tam, kde Taxík Maxík už slouží,“ doplňuje ji generální ředitel lékárenského řetězce Daniel Horák.

Konto Bariéry

Konto Bariéry se v roce 1992 stalo hlavním projektem Nadace Charty 77. Je první a dodnes jedinou kontinuální sbírkou, která má již přes dvě dekády desetitisíce pravidelných účastníků. Ti každý měsíc svým příspěvkem podporují program Konta Bariéry, a pomáhají ho naplňovat. Za dobu své činnosti rozdělila nadace stovky milionů korun, podpořila tisíce projektů s cílem zlepšení života lidí s handicapem a jejich zapojení do společnosti.

Projekt SenSen

V roce 2012 vznikl v Nadaci Charty 77 projekt SenSen s myšlenkou podpory aktivního stárnutí. Přibývá seniorů, jejichž zájmy by neměly být společností opomíjeny. SenSen oslovuje seniory, kteří chtějí zůstat ve svém věku nadále aktivní a nemuset se spoléhat na pomoc ostatních.

Projekt SenSen nabízí těmto lidem možnost zapojovat se do vzdělávacích, kulturních a sportovních událostí. Za sedm let své existence se SenSen stal významnou platformou pro více než 140 seniorských klubů a organizací z celé země.

Zobrazit celou diskusi