Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zlomená noha na bujarém vánočním večírku? Expert prozradil, na jaké odškodnění máte nárok

Autor: ula - 
3. prosince 2019
05:52

Prosinec je tady a s ním začíná i období vánočních večírků. Některým firmám stačí jeden večer bujarých oslav, jinde se slaví formou několikadenního výjezdu či teambuildingu s řadou aktivit. Každá oslava se ale může zvrtnout a neformální atmosféra nahrává úrazům. V jakých případech máte nárok od zaměstnavatele na odškodnění? Přečtěte si i rady, na co si dát pozor na vánočním večírku. 

Podle advokáta Petra Nováka z VašeNároky.cz je pro případné posouzení odpovědnosti zaměstnavatele za úraz zaměstnance na firemních akcích důležitá zejména jejich povaha.

Zaměstnavatelé úrazy z vánočních večírku jako pracovní většinou neuznávají. Pokud navíc v úrazu hraje roli alkohol, tak na odškodnění není nárok. Proto se často doporučuje, aby to zaměstnanci s alkoholem na firemní party nepřeháněli.

Nicméně přesto existují výjimky. Může se stát, že zaměstnanec je na akci vyslán pracovně a je to tedy náplň jeho zaměstnaní. Vánoční večírky pořádají i důležití klienti, a pokud tam vyrazíte pracovně a zraníte se, může se jednat o pracovní úraz. Důležité opět je, aby v tom nehrál roli démon alkohol.

Večírky se obvykle konají mimo pracoviště. Co když se ale zraníte na večírku, který pořádá váš zaměstnavatel ve svých prostorách? Tam už záleží na přístupu samotné firmy. Záleží, zda se večírek koná v pracovní době. Opět si ale musíte dát pozor na alkohol.

Zranění na teambuildingu

„Není podstatné, jak je daná akce nazvána – zda se jedná např. o vánoční večírek, anebo o jinou teambuildingovou akci. Je vždy třeba posuzovat, zda je akce plně organizována zaměstnavatelem a zda je předmětem této akce zejména intenzivní a záměrné budování a rozvíjení pracovního potenciálu pracovního kolektivu, kdy může být kladen důraz například na prohloubení vzájemné motivace a důvěry, zlepšení komunikace mezi členy kolektivu apod.,“ říká advokát.

Tímto by tedy například mohl být i několikadenní pobyt, kdy v rámci tohoto mohou zaměstnanci společně navštívit např. lanové centrum, přičemž tato aktivita byla rovněž naplánována zaměstnavatelem. Pokud se v rámci teambuildingu zraníte, dá se úraz hodnotit jako pracovní.

Povinný večírek?

Vodítkem pro posuzování by také mohlo být to, zda je daná firemní akce zaměstnavatelem prezentována jako povinná, či nikoliv.

„Pokud by v případě akce, u které zaměstnavatel vyžaduje účast zaměstnanců a která je vedena za účelem prohloubení vnitřních vztahů, došlo k úrazu zaměstnance, bylo by nutno tento posoudit jako úraz pracovní, pokud by k němu nedošlo v rámci případného vybočení ze stanoveného programu,“ upozorňuje Novák. Ale i tak by zaměstnavatel odpovídal za veškerou újmu, která zaměstnanci vznikne.

„Tento zaměstnanec by se tak mohl domáhat odškodnění bolestného, náhrady za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti, popřípadě také po skončení této pracovní neschopnosti, začal-li by dosahovat v důsledku poškození zdraví nižšího výdělku. Zaměstnanec by se mohl domáhat i náhrady jiných nákladů, které mu v souvislosti s léčbou úrazu vznikly,“ dodává advokát. Ovšem i tady hraje roli fakt, zda si zaměstnanec nezpůsobil úraz pod vlivem alkoholu. 

Na co si dát pozor na vánočním večírku? 

I když může na vánočním večírku panovat skvělá atmosféra, stále nesmíte zapomínat, že se bavíte s kolegy a nadřízenými. Na co si dát pozor, abyste večírek přežili „ve zdraví“?

  • Jak je uvedeno výše, odškodnění za případný úraz se nedočkáte.
  • Atmosféra se uvolňuje i mezi kolegy, ale zase se nemusíte svěřovat se svými osobními či rodinnými problémy. Opilecké blábolení nemusí být dobré pro další pracovní vztahy, zvláště pokud pracujete v kolektivu.
  • Pokud pracujete na vedoucí pozici, můžete hodně rychle přijít o svou autoritu, zejména pokud budete o půlnoci tančit polonahý/á na stole.
  • Alkohol rozvazuje jazyk a mnohdy pak řeknete i to, co byste jinak nikomu nesvěřili. To se může týkat i firemního know-how, vašeho tajného projektu apod.
  • Tanec na stole, falešný zpěv, obnažování, zvracení v koutku – firemní večírek je bohatý na podobné „zábavnosti“, které se pak budou probírat ještě měsíc po večírku. Dejte si ale pozor, abyste v těchto epizodách nehráli hlavní roli.
  • V opilosti můžete říct šéfovi, co si o něm opravdu myslíte. To samé platí o vašich kolezích. A to pracovním vztahům rozhodně neprospívá.
  • Můžete prozradit, jaký máte k práci opravdu vztah a druhý den na vás může čekat i výpověď.
  • Co je v domě, není pro mě. Alkohol uvolňuje zábrany a případné řádění s kolegou či kolegyní se vám může vymstít. A nejen v práci, pokud jste zrovna ženatí či vdaná.
  • Dnes má každý mobil, foťák i kameru a snímky se mohou objevit na internetu. A zřejmě nebudou zrovna lichotivé. Některé firmy to nerady vidí, stejně vás to může do budoucna připravit o možnost nové práce.
  • Alkohol uvolňuje nejen milostné zábrany. Porvat se na večírku vaší oblibě nepřidá. A nechcete přece hledat novou práci.
  • Pečlivě zvažte neuvážené nabídky k tykání. I ty je lepší nechat na vhodnou příležitost za střízliva. Není nic trapnějšího, než se poníženě vracet k vykání.
  • Pokud se budete chtít s kolegy bavit o práci, tak se zamyslete, zda se skutečně hodí na takovou akci tahat vaše vlastní potíže v zaměstnání. Máte totiž jedinečnou možnost poznat kolegy z jiné, osobnější stránky než jen po té pracovní, a to může být velká výhoda do budoucna. Stejně tak můžete lépe poznat své nadřízené. O práci tedy mluvte sporadicky, pokud možno vůbec.
  • Snažte se rozpoznat, kdy je čas večírek opustit. Pokud nemáte druhý den volno, uvědomte si, že budete muset podat nějaký pracovní výkon. To, že zůstanete poslední, vám nijak neprospěje a ještě navíc budete muset platit účet, který tam někdo „zapomene“.

Zobrazit celou diskusi