Plastové vařečky vás mohou připravit i o plodnost, varuje úřad. Odbornice přidala radu
Vařit s plastovými vařečkami nemusí být bezpečné. Při teplotách nad 70 °C se z nich uvolňuje více toxických chemikálií, než se dosud předpokládalo. A to může ohrožovat zdraví lidí. K těmto závěrům došel německý Federální institut pro hodnocení rizik (Bfr), který se věnuje bezpečnosti potravin. Specialistka na toxické látky ve spotřebním zboží Karolína Brabcová poradila, jaké vařečky si pořídit místo těch plastových.
Problémem u plastových vařeček je, že při zahřání nad 70 stupňů Celsia uvolňují látky, které se nazývají oligomery. Ty mohou v případě, že se dostanou do jídla ve velkém množství, přispívat k neplodnosti či vysokému cholesterolu. Vyloučeny nejsou ani nemoci jater a štítné žlázy, jak ukázaly studie na myších.
Plastové vařečky jsou přitom velmi oblíbené. Nestojí moc, materiál je odolný, levný, dobře se myje a málo se kazí. Úřad však radí, ať je lidé pro jistotu vyhodí – dosáhnout při vaření teploty 70 stupňů Celsia není nic těžkého a používání za zdravotní rizika nestojí.
Výrobci mají k vařečce přidat i údaj o množství škodlivin
Bfr rovněž doporučil německé vládě, aby začala požadovat po výrobcích tohoto zboží informaci, kolik oligomerů jejich vařečky při zahřátí uvolňují. Tento údaj by se eventuálně mohl dostat až na obaly.
Úřad nicméně upozorňuje, že mnoho informací k potenciální škodlivosti oligomerů neexistuje a bylo těžké stanovit, z čeho vycházet. Nakonec proto zvolil nebezpečné látky s podobnou chemickou strukturou a rozdělil je do několika tříd. U každé z nich pak stanovil maximální povolené denní množství ke konzumaci.
Jak se ukázalo, to je velmi miniaturní. Pro člověka o váze 60 kilogramů může představovat problém i 90 mikrogramů oligomerů. Pro představu – pokud by někdo jedl jídla uvařená pouze pomocí plastových vařeček, limit přesáhne výrazně. Bfr ovšem říká, že každá vařečka uvolňuje jiné množství – ze zkoumaných 33 jich bylo výrazně horších 10, takže pro větší souhrnné závěry bude třeba provést další studie.
Odbornice: Používejte dřevo
Specialistka na toxické látky ve spotřebním zboží Karolína Brabcová z neziskové organizace Arnika potvrzuje, že oligomery mohou být při vaření problém. „Při zahřívání obraceček, míchaček a dalšího náčiní z polyamidu nad 70 stupňů se uvolňují oligomery PA 6 a PA 6,6. Nejsou karcinogenní, ale existuje podezření, že mohou poškozovat játra nebo štítnou žlázu, jejíž funkce je klíčová pro zdravý vývoj novorozence i nenarozeného plodu,“ uvedla pro Blesk Zprávy.
Podle ní se diskuze o bezpečnosti čehokoliv vyrobeného z plastu vedou dlouhodobě. „U plastových výrobků se nesčetněkrát ukázalo, že jsou rizikové kvůli přidávání různých chemických látek velmi škodlivých pro lidské zdraví, které se do těla dostávají dotykem, vdechováním a během přípravy jídla také spolu s jídlem,“ dodala specialistka.
Jaké nádobí by tedy lidé měli volit místo plastového? „Za Arniku doporučujeme pořídit si vařečky ze dřeva, u kterých je třeba dávat pozor jen na to, abychom nic nepřipálili,“ poradila Brabcová.