Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kdo nespěchá, ušetří? Pošta plánuje „pomalejší“ doručování dopisů, známka bude levnější

Autor: ČTK - 
15. listopadu 2019
14:47

Česká pošta možná od druhého čtvrtletí příštího roku zavede dvourychlostní způsob doručování. Komu by stačilo, že dopis nedorazí adresátovi druhý den, ale o den později, ušetřil by na poštovném. Novinářům to po dnešním jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) řekl generální ředitel České pošty Roman Knap. Model v současnosti pošta testuje, změna by podléhala i schválení Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), dodal Knap. Ušetřit by mohl poště až půl miliardy ročně.

Knap řekl, že zvažovaný model souvisí s naplánovaným přechodem na novou logistickou síť a mohl by být spuštěn 1. dubna příštího roku. Pošta v té souvislosti zvažuje, zda opustí svou hlavní logistickou centrálu v pražských Malešicích. „Do 1. dubna musí být vše jasno, musí to být s předstihem komunikováno, je to provázané i s tím, kde bude nové logistické centrum,“ řekl. Pošta o jeho umístění jedná s Českými drahami i Správou železniční dopravní cesty.

Dvourychlostní doručování dopisů by mělo být podle Knapa založené na principu, který pojmenoval „kdo nespěchá, ušetří“. „Dnes máme jednu známku za 19 korun a vše doručujeme v jednom režimu. Pokud vám stačí, aby nebyl dopis doručen zítra, ale pozítří, tak ušetříte. Ta jiná známka bude levnější,“ uvedl. Nedokázal ale zatím upřesnit, kolik by pomalejší způsob doručení stál. „Počítáme to, podléhá to i schválení ČTÚ. Dokud to nebude projednáno, tak to nemůžu komunikovat,“ dodal.

jana999 ( 16. listopadu 2019 17:51 )

tak dopisy chodí jen ty nepříjemné, úřední. Máme přece mail.

jana999 ( 16. listopadu 2019 17:48 )

jestli to bude jako s balíkem do ruky, člověk si připlatí na balík do ruky a stejně pro něj letí na poštu a peníze pošta samozřejmě

krtek. ( 15. listopadu 2019 19:25 )

copak pošta, ale mám dojem že dpd mi jednou hodilo do kastliku lístek že balík nemohl být doručen protože adresa nebyla nalezena

krtek. ( 15. listopadu 2019 19:01 )

děkuji za vysvětlení, takže kdyby měl rozměr jako obálka jde 3 týdny ?

agfor ( 15. listopadu 2019 18:38 )

Balíček z Číny může mít rozměry 4 x 5 cm, u České pošty musí mít nejmenší rozměry jako obálka.

Zobrazit celou diskusi