Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Plán Havlové nemusí zastavit ani ochranáři: Hotel na Hrádečku má konkrétní obrysy

Autor: Mii - 
26. října 2019
15:10

Nejdříve to byl pouhý nápad, nyní se z toho stává reálný realitní projekt. Hotelový komplex na Hrádečku na Trutnovsku, který u své chaty chce vybudovat vdova po exprezidentu Václavu Havlovi Dagmar Havlová, dostává jasné obrysy. Podle deníku MF Dnes má resort obsahovat hlavní budovu, deset bungalovů a lavičku Václava Havla. A byť ho herečka chce postavit v chráněné oblasti, ochranáři nevylučují udělení výjimky.  

O nápadu Havlové postavit na Hrádečku hotelový komplex informovala MF Dnes poprvé před dvěma týdny. Tehdy se na vdovu kvůli tomu sesypala hromada negativních komentářů, mimo jiné proto, že chalupa s pozemky se nachází na soustavě evropsky cenných lokalit a ptačích oblastí Natura 2000.

Znamená to, že oblast je přísně chráněna a jakékoli stavby mohou narušit život tamní fauny a flory. Zmiňuje to ostatně i oddělení územního plánování Městského úřadu Trutnov, který říká, že za současných podmínek vznik hotelu nemůže podpořit.

Právníci oslovení MF Dnes nicméně uvádí, že podobné situace nejsou bez východiska. „Někdy nás překvapí, kdy mohla být povolena výstavba, která někdy ani není v souladu s platnou územně plánovací dokumentací. V republice je plno staveb, patrně i nepovolených a dosud nezapsaných v katastru nemovitostí,“ sdělila právnička, která si přála zůstat v anonymitě.

Že je výjimka naprosto reálná, potvrzuje i Agentura ochrany přírody a krajiny ČR (AOPK). „Pokud stavba nebude vyhodnocena jako negativní, je možné ji realizovat i uvnitř stávající evropsky významné lokality,“ vysvětlil Josef Rusňák z AOPK.

Není tu ani voda, ani kanalizace

Návrh hotelu zpracovává společnost Surpmo, která se věnuje přímo projektové činnosti. Dokument předložila trutnovskému úřadu, jenž zhodnotil, že bude třeba snížit rozsah zastavěné plochy. Zároveň upravil výšku budov. Kompletní výsledky, včetně vlivu na životní prostředí, ale ještě nemá k dispozici, teprve je zpracovává.

Starostka městyse Mladé Buky, kam Hrádeček podle katastru spadá, se a priori proti hotelu nestaví. Ráda by ale, aby stavba co nejméně narušovala okolní prostředí, což nebude tak jednoduché, protože v místě podle ní není ani kanalizace, ani připojení k vodě.

„Nemám tušení, jak by tedy šla celá věc zrealizovat. Zároveň se domnívám, že ještě dříve, než se věc dostane skutečně na stůl zástupcům naší obce, celý záměr bude značně přechroupán a profilován odborem životního prostředí a dalšími orgány,“ říká Potůčková.

Samotná Havlová na dotazy deníku k vývoji projektu odmítla odpovědět. Reakci neposkytla ani firma Surpmo, zakazuje jí to smlouva.

Dnes Hrádeček zeje prázdnotou

Dagmar Havlová dům na Hrádečku zdědila po svém manželovi, který zde 18. prosince 2011 zemřel. Expezident o stavbě mluvil jako o svém existenciálním domovu, poté, co jej v polovině 60. let koupil, tu vznikala Charta 77 nebo petice Několik vět. V době svého prezidentování tu Havel přijímal i světové politiky.

Jak však v srpnu informoval Blesk.cz, dnes je stavba převážně opuštěná, Havlová ji příliš nenavštěvuje. Pozemek je zarostlý, z domu padá okap. „Asi jednou za rok jezdí někdo z nadace Olgy Havlové kolem chalupy sekat, ale jinak se tam nic neděje,“ vyprávěl soused, který má dům hned vedle. Herečce a druhé manželce Havla podle něj dům nic neříká.