Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Václav Havel nám hodně chybí.“ Oslavil by 83. narozeniny, kritici si rýpli do Zemana

Autor: simao, ula - 
5. října 2019
11:22

Na příští sobotu je naplánován státní smutek za Karla Gotta - naposledy byl v Česku vyhlášen v souvislosti s úmrtím Václava Havla. Toho si dnes připomíná řada politiků. Havel by se 5. října dožil 83 let. Během vzpomínek na něj si někteří kritici současné hlavy státu nejednou rýpli i do Miloše Zemana.

„I u nás bývaly doby, kdy jsme mohli být na svého prezidenta hrdí. Václav Havel se narodil před 83 roky. Před Vánoci tomu bude už 8 let, kdy překročil práh mezi časem a Věčností. Díky za svobodu, Pane Prezidente!“ napsal na twitter exministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

„Václav Havel nám hodně chybí. Chybí nám nejen jeho lidskost, ale i politika. Havlovské hodnoty ale nevymizely. Musíme je dál ctít a bránit. Děkujeme za vše, co jste pro naši zemi udělal, pane prezidente. Navždy zůstanete v našich srdcích. #nikdy_nezapomeneme V.H. *5. října 1936,“ uvedl šéf TOP 09 Jiří Pospíšil.

Václav Havel se narodil v roce 1936 ve známé pražské intelektuální rodině. Byl vnukem československého diplomata Huga Vavrečky i stavitele paláce Lucerna Vácslava Havla. Vystudoval gymnázium a jeho snem bylo nastoupit na vysokou školu humanitního zaměření. Kvůli tehdejšímu režimu ale nebyl přijat a tak krátce studoval na ekonomické fakultě ČVUT.

Václav Havel zažil za totality desítky předvolání k výslechu  neustálé kontroly dokladů Václav Havel zažil za totality desítky předvolání k výslechu neustálé kontroly dokladů | Archiv Bezpečnostních složek

Havel začal pracovat jako jevištní technik v divadle ABC a později i v divadle Na Zábradlí. V roce 1959 napsal svoji první jednoaktovou divadelní hru Rodinný večer. Poté pracuje v divadle Na Zábradlí jako asistent režie a dramaturg.

952249:gallery:true:true

Po osmileté známosti se 9. července 1964 oženil s Olgou Šplíchalovou. Po okupaci v srpnu roku 1968 je donucen odejít z divadla a živí se jako dělník.  V roce 1977 Václav Havel spoluzakládá Chartu 77 a stává se jedním z trojice prvních mluvčích Charty. Ve stejném roce je uvězněn.

V listopadu v roce 1989 se pak Václav Havel stává jednou z hlavních tváří sametové revoluce. V prosinci téhož roku je zvolen prezidentem Československa.

26. ledna roku 1993, po vzniku samostatné České republiky, se pak Havel stává jejím historicky prvním prezidentem – v roce 1998 je jím pak zvolen opět, ve své funkci pak působí až do začátku roku 2003.

Václav Havel s manželkou Dagmar Havlovou Václav Havel s manželkou Dagmar Havlovou | Archiv Blesku

V roce 1996 umírá po těžké nemoci jeho manželka Olga, ve stejném roce je Havlovi odstraněn zhoubný plicní nádor. 4. ledna 1997 se Havel oženil s herečkou Dagmar Veškrnovou. 18. prosince 2011 Václav Havel umřel na svém oblíbeném Hrádečku.

Video  Václav Havel ke konci už neměl vůli žít, vzpomíná jeho přítel Žantovský  - Blesk / Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

 

barracuda.sro ( 6. října 2019 08:42 )

Mě Havel nechybí, nechyběl a nikdy chybět nebude !! Nejhorší co do dnešní doby sedělo na Hradě a nazývalo se Prezident

MyAir ( 5. října 2019 23:24 )

Jako se obě, marmat a jjusa, vysmívaly smrti paní Výborné, nemocem pana Gotta rovněž a dnes ho holedbají pro nápady Babiše, jen proto. Ale my si vás pamatujeme a záznamy jsou také. Ženské­,...­....­....­.. nejste ženské. Ani asi dobré mámy. Křupana krakonos500 ve všech podobách ani neřeším, odporný. Vy máte na svědomí všechno zdejší zlo. Můžete se radovat, mám zatím po spaní. Společnost s takovými lidmi nikdy nebude dobrá, Ovčáček aspoň uznal i urážky do opozice, když už sám zažalovává. Vy kopete do mrtvých, polomrtvých i zdravých, co jste to zač.

air1 ( 5. října 2019 23:04 )

Ještě si neodpustím, tady se marmat neozve, co na to cenzura v (05. 10. 2019 21:39)
To se jí hodí, špíně. Kdy tak ráda udává časy, když se jí to hodí. Tady nechá jedním jejím TROLLEM!!! rozpoutat zlo. Je tedy stejná obluda. dělá jak kouká na televizi a je nalepená tady. Zase se připrdí na půlnoc se svými rádoby moudry, ale jinak je za hnusnou špínu.

air1 ( 5. října 2019 22:52 )

Jsou jen zlí a tupí, že jim není stydno. Jeden blbec tu zase začal s hrubou, hodně hrubou poznámkou (o popelu) a ta slepice jjusí se hned vytasí a přidá, ani neví jak je pitomá. Pitomá, slabé slovo. Zeman má nožky jako hadráček, chudák a madam jjusina tu mele a mele. Její ostuda. V převleku není lepší. Dobrou noc, slušným.

hrnane ( 5. října 2019 22:44 )

nemluvě o tom že Zeman už zdravím nekypí, opravdu 🐄 KRÁVO KRAV a to to nebohé hovězí urážím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa