Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak je to s holubinkami a hromaděním těžkých kovů? Odborníci vyvracejí mýty houbařů

Autor: ula - 
26. října 2019
05:10

Poslední letošní hřejivý víkend zřejmě opět vyláká do lesů houbaře. Odborná i laická veřejnost přitom řeší dotaz, jestli holubinky na rozdíl od jiných hub nehromadí těžké kovy. Detaily o tom zjišťoval Státní zdravotnický ústav (SZÚ). A výsledek?

Je pravda, že holubinky v sobě nehromadí těžké kovy, ale pouze zinek a železo? S touto otázkou se stále častěji potýkali odborníci ze SZÚ a po prozkoumání odborných podkladů na internetu na tato tvrzení na několika webech skutečně narazili. Doc. MVDr. Vladimír Ostrý zapátral v odborných relevantních zdrojích, zda na tuto otázku může houbařům odpovědět.

V české encyklopedii hub je popsáno celkem 67 druhů holubinek.

Již desítky let je všeobecně známé, že houby, které rostou v zemi, mají schopnost hromadit v plodnicích stopové prvky, jako je zinek, železo, měď, včetně těžkých kovů, jako je kadmium, olovo a rtuť.

„Těžké kovy se v plodnicích mohou akumulovat zejména jejich transportem přes podhoubí, což je dáno blízkým či přímým kontaktem podhoubí se substrátem, z kterého pak plodnice hub vyrůstají,“ vysvětluje Vladimír Vostrý.

Faktorů, proč houby vstřebávají těžké kovy, je více. „Ovlivnit to může například

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině