Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Velkoobchody můžou otevřít i ve svátek, změnu podpořil Zeman

Prezident Zeman podepsal vynětí velkoobchodu ze zákazu prodejů o svátcích (ilustrační foto)
Prezident Zeman podepsal vynětí velkoobchodu ze zákazu prodejů o svátcích (ilustrační foto)  (Autor: David Malik / Blesk)
Autor: ČTK, tva - 
23. října 2019
14:45

Velkoobchod bude smět mít otevřeno i o těch svátcích, kdy prodej v maloobchodě zakazuje zákon. Poslaneckou novelu zákona o prodejní době, která velkoobchod vyjímá, ve středu podepsal prezident Miloš Zeman. Informoval o tom Hrad. Jde o novelu, v níž Senát navrhoval celý zákon zrušit, Sněmovna na to ale nepřistoupila.

Účinnost vynětí velkoobchodu má nastat 15. dnem po vyhlášení novely zákona ve sbírce. Prvním dnem s omezením prodejů, který se velkoobchodu nebude týkat, by tak měl být letošní 24. prosinec, kdy zákon nařizuje zavřít větší obchody od 12:00. Zavřené musí zůstat i 25. a 26. prosince.

Video  Zástupce obchodníků: Zákon o otevírací době je paskvil 
Video se připravuje ...

Velkoobchody zajišťují zásobování

Předkladatelé z řad poslanců ANO a ODS argumentují hlavně tím, že uzavření velkoobchodů ohrožuje zásobování těch obchodů, které mohou mít o stanovených svátcích otevřeno. Poukazují například na stravovací provozy, které každodenně potřebují z velkoobchodů především čerstvé nebo rychle se kazící potraviny.

Vládní nařízení definuje velkoobchod jako činnosti spojené s nákupem a prodejem zboží za účelem jeho dalšího prodeje k další podnikatelské činnosti.

Nynější platná zákonná regulace prodejní doby se týká obchodů s plochou nad 200 metrů čtverečních. Prodejny musí mít zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října a 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00.

Velkoobchod potravin a dalšího zboží Makro Velkoobchod potravin a dalšího zboží Makro | Profimedia, Archiv CNC

V Maďarsku zákon zrušili zhruba po roce

Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce. Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu.

Maďarský parlament v roce 2016 obdobný zákon zrušil zhruba po roce jeho fungování. Tamní zákaz prodeje se nelíbil podnikatelským svazům ani odborům, které poukazovaly na ztráty tisíců pracovních míst.

Zobrazit celou diskusi