Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zákon o otevírací době je paskvil, stěžují si Prouza i šéfka unie zaměstnanců

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
18. října 2019
05:35

Zákon o otevírací době obchodů v současné podobě je paskvil a měl by se změnit. Ve čtvrtek v Epicentru Blesku se na tom shodli prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáta Burianová a prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Každý ale nabídl jiné řešení.

Šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu by zákonnou regulaci klidně zrušil, i když její existenci připustil. Avšak v jiné podobě. „Pokud by měl platit nějaký zákon, tak by měl platit plošně. To, co vzniklo, je takový podivný paskvil, ve kterém se vůbec nikdo nevyzná,“ řekl Tomáš Prouza. Vidí diskriminaci hlavně v rozlišení prodejní plochy nad a pod 200 metrů čtverečných.

Supermarket Supermarket | iStock.com

Paskvil dělá zlou krev

„Často spíš dělá zlou krev. Pokud budete pracovat ve velkém obchodě s oblečením, do práce nemusíte. Pokud pracujete v menším knihkupectví, tak ano,“ srovnával Prouza. Buď by to nechal na dohodě zaměstnavatelů a zaměstnanců, anebo ať pravidla platí pro všechny.

Šéfka zaměstnaneckých obchodních odborů by naopak otevírací dobu o svátcích dál regulovala. „V Evropě je to normální věc. Zaměstnavatelé jsou rozumní lidé, ale sami se rozhodnout nemohou, protože pokud bude mít konkurence otevřeno, oni musí mít otevřeno také,“ vysvětlila Renáta Burianová.

Video  Epicentrum: Renáta Burianová a Tomáš Prouza 
Video se připravuje ...

Není svobodná volba

Sami se podle ní rozhodnout nemohou ani zaměstnanci, protože zaměstnavatel jim může podle legislativy nařídit ve svátek pracovat. Burianová je ale přístupná dohodě. „Klidně bychom vypustili těch 200 metrů čtverečních a šli bychom na tu úpravu, že bude 14 státních svátků,“ dodala Burianová.

Sněmovna v úterý odmítla zrušit zákon o otevírací době, který nařizuje obchodům s prodejní plochou nad 200 čtverečních metrů ve vybraných sedmi svátečních dnech a na Štědrý den odpoledne mít zavřeno. Poslanci pouze schválili úpravu, podle které se ze zákona vyjímá velkoobchod, tedy obchody pro podnikatele. 

Deneček ( 18. října 2019 06:53 )

Stačilo by tak málo,na všechny svátky povinně zavřít a je po problémech.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa