Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Změna ve vyplácení důchodů? Rusnok varoval před „totálním nebezpečím“ a státním fondem

Autor: ČTK - 
21. října 2019
13:20

Žádná geniální penzijní reforma neexistuje a představy o státním penzijním fondu jsou nezodpovědné, varoval v pondělí guvernér ČNB a někdejší premiér Jiří Rusnok. Vedle toho však na dnešní konferenci k 25 letům penzijního připojištění zazněly i obavy z prohlubování deficitu, a tudíž i potíží s důchody v Česku.

Představy o vytvoření státního penzijního fondu, který bude absolutně bezpečný a bude vydělávat více než soukromé penzijní fondy, jsou neodůvodněné a nezodpovědné, varoval guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Ministerstvo práce a sociálních věcí a důchodová komise jednaly v létě o možnosti zřídit tzv. státní fond, který by měl fungovat v rámci doplňkového penzijního spoření. Na jeho podobě se však neshodly.

„Neexistuje zázračná geniální penzijní reforma, která vyřeší stárnutí populace. To je vytváření iluzí, které je neodůvodněné a nezodpovědné. Zaslechl jsem představy, že vznikne nějaký státní fond, který bude totálně bezpečný a vydělávat mnohem více peněz než 'zlovolné' penzijní společnosti. To je případ, který jsem měl na mysli, takové věci neexistují,“ uvedl Rusnok.

„Zavedení státního fondu v soukromém spoření by znamenalo další prohloubení závislosti lidí na státu,“ doplnil prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop.

„Fond by měl konkurovat soukromým fondům, zároveň by ale měl mít zásadní konkurenční výhodu. Pokud by měl totiž garantovat zhodnocení alespoň o inflaci, neobešel by se při současné situaci na trhu bez významné podpory státu, který by rozdíl mezi reálnými výnosy fondu a garantovaným výnosem pro klienty musel dotovat. Důchodový deficit by se tak dále prohluboval,“ dodal.

Zamýšlená reforma podle ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) počítá s devíti změnami, které chce v listopadu probrat se všemi stranami a v polovině prosince předložit vládě. Penzijní systém by měl mít podle ministryně tři pilíře včetně nového nultého, ze kterého by měl být vyplácen státem garantovaný minimální důchod.

Lidé nad 65 let v současné době tvoří zhruba pětinu obyvatel, kolem roku 2030 by to měla být zhruba čtvrtina a v polovině století přibližně třetina. Nynější penzijní systém je proto podle Národní rozpočtové rady bez provedení reformy finančně neudržitelný a od 30. let se začne propadat do každoročních deficitů. Na konci 50. let by mohly přesahovat čtyři procenta HDP ročně, v dnešních cenách je to přes 200 miliard korun.

Počet lidí s penzijním spořením v tzv. třetím pilíři letos koncem září dosáhl 4,445 milionu osob, což je meziroční nárůst o 8237. Přirozený úbytek lidí v transformovaných fondech, do kterých již nemohou vstupovat noví účastníci, překonal přírůstek lidí v účastnických fondech.

Počet účastníků doplňkového penzijního spoření, které nahradilo od roku 2013 penzijní připojištění, za tři čtvrtletí vzrostl o 132.000 na 1,099 milionu. V transformovaných fondech zůstávalo 3,346 milionu účastníků, tedy o 124.000 méně než na konci roku. „Předpokládáme, že trend celkového nárůstu počtu účastníků bude pokračovat,“ řekl dnes Poklop.

Video  Babiš o penzích: Důchodci si pamatují 40 korun od Kalouska, my je navyšujeme dramaticky 
Video se připravuje ...

ivopatta ( 2. února 2020 19:21 )

Pan Jiří Rusnok má krátkou paměť. Právě on mluvil v roce 2004 o černých pasažérech v důchodovém systému, což bylo východisko k důchodové reformě ve prospěch občanů. Následně jej angažovaly banky jako prezidenta Asociace penzijních fondů a J. Rusnok propagoval v dalších deseti letech opak toho co uvedl v přednášce z roku 2004 (htt­ps://i­s.sav­s.cz­/dok_s­erver­/sloz­ka.pl­?id=16­78;dow­nload=­1967). Když jsem o tom s ním osobně mluvil, tak na svoji obhajobu uvedl "že by to občané nepochopili". Více v článku "Příběh jednoho bankéře na mých webových stránkách: http­://so­ciolo­gie.net­stran­ky.cz­/6-cast-pribeh-jednoho-bankere.html

19jirka74 ( 29. listopadu 2019 17:54 )

Babiš a spol. neumějí předložit žádnou reformu!!Penzijní je potřeba a oni to neumí!!!Pouze přerozdělují vše na dluh!! Jde jim aby mohly čerpat dotace a jiné na ty jejich podniky!!!Věřím tomu, že byl u STB!!!

Martina indelov ( 21. října 2019 21:08 )

Rusnok je demagog. On a jemu podobní před časem tvrdili, že soukromé důchodové fondy jsou spása.Je to samozřejmě marketing protože jak se ukázalo, ani jeden fond nedokázal pokrýt ani inflaci. Inflace je plíživá měnová reforma a Rusnok je parazit .

Svedomity ( 21. října 2019 18:48 )

Tedy anonym01

karel vázler ( 21. října 2019 15:14 )

Kalouskovo spořeni? Chacha....tomu může věřit jen totální b.????

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa