Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Česku se ročně objeví až 150 UFO. Vedoucí projektu Záře přidal detaily

Autor: Mii - 
27. října 2019
05:10

Kdo se v Česku často dívá na oblohu, může někdy spatřit neidentifikovatelný létající objekt, UFO. Ročně se jich u nás objeví mezi 100 a 150. Říká to Vladimír Šiška, vedoucí projektu Záře, který má za cíl shromažďovat veškerá tuzemská pozorování UFO. Podle něj je třeba si uvědomit, že zkratka automaticky neznamená zelené mužíky, ale nejčastěji letadla a lampiony. Přesto Šiška říká, že ne všechny objekty se podaří vysvětlit.

UFO (z anglického Unidentified Flying Object) patří mezi fenomény, které si většina lidí pojí spíše s USA. Je to jak kvůli filmům, tak kvůli známým událostem jako například nalezení záhadných trosek u města Roswell v Novém Mexiku v roce 1947, které debatu do jisté míry rozvířilo.

Problematika UFO se ale týká celého světa včetně Česka. Vychází to už ze samotné zkratky, kdy jde o neidentifikovatelný létající objekt. Vše, co přeletí na obloze a není možné na první dobrou určit, co to je, lze nazvat jako UFO. Mimozemská tématika je jen okrajová, byť stále přítomná.

Projekt Záře se na problematiku záhadných létajících objektů v Česku snaží poskytnout střízlivý pohled. Shromažďuje výpovědi lidí, kteří něco podezřelého na obloze zahlédli,

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.