Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jardu zradilo srdce, když odpočíval. Infarkt postihuje častěji muže

Autor: ula, ČTK - 
12. září 2019
05:20

Jaroslav (73) byl celý život velmi aktivní, staral se o velkou rodinu a měl stresující práci. Občas si cigaretu dal, i když velký kuřák nebyl. Zpětně toho ale lituje, a kdyby mohl, kouřit by nikdy nezačal. Před sedmi lety zrovna odpočíval po práci na zahradě, když ho nejprve začaly bolet prsty na rukou. Bolest se stupňovala, a tak Jaroslav zavolal záchranou službu. Že jde o akutní infarkt myokardu do té doby vůbec netušil. 

„Před infarktem jsem žil úplně normálně, ale poměrně pracovně hekticky. Pracoval jsem jako manažer středně velké firmy a 19 let jsem řídil dopravní společnost. A určitě víte, jak „příjemní“ jsou cestující,“ směje se dnes pan Jaroslav. Jeho práce prý trvala 24 hodin, sedm dní v týdnu a ubírala mu i soukromí. 

„Ano, měl jsem velký stres, někdy až moc velký,“ říká Jaroslav. Zároveň přiznává, že byl kuřák. „Kdybych to mohl vrátit, tak bych v životě nezačal kouřit a lidem doporučuji, aby s tím nezačínali,“ doporučuje dalším.

Na den, kdy ho dostihl infarkt, si pamatuje velmi dobře. Bylo to nečekané, protože jak řekl lékař, nepatřil do rizikové skupiny.

„Moje ruce nejsou moje“

„Zrovna jsem skončil práci na zahradě, mohlo být kolem osmé, nebo deváté, pak dáte sprchu, jídlo, pustíte si televizi a začnete relaxovat. A při té relaxaci přišly potíže. Příznaky infarktu začaly bolestí rukou, od prstů směrem k rameni a bolest se neustále stupňovala až do stavu, kdy jsem měl pocit, že ruce nejsou moje,“ popisuje Jaroslav.

Záchranná služba vyjela okamžitě a doporučila Jaroslavovi, aby nevstával. V nemocnici problémy ustaly, ale druhý den po obědě se stav opakoval, ale ještě intenzivněji. Jaroslav tedy musel být převezen na kardiologickou kliniku do Fakultní nemocnice Brno Bohunice.

„Netušil jsem, že jde o infarkt, říkali mi, že je to ucpaná céva,“ svěřil se Jaroslav Blesk Zprávám.

Jaroslav: Chcete žít? Dodržujte, co vám řekl doktor

Nyní bere Jaroslav pět léků denně, ale nijak se podle svých slov neomezuje. V 73 letech lyžuje na svazích Jeseníků, na kole sjíždí Moravský kras nebo se toulá s batohem po kopcích. „Díky rychlému zásahu lékařů, důslednému dodržování předepsané léčby a svému optimistickému přístupu k životu, jedu dál,“ říká s úsměvem.

„Těm, kteří mají po infaktu, doporučuji, aby brali léky, dodržovali vše, co jim lékař doporučí, pokud chtějí žít. Hlavně je dobré se nestresovat a vyhýbat se negativním lidem,“ dodává Jaroslav.

„Člověk, který prožije infarkt myokardu a leží v nemocnici, má čas přemýšlet o sobě, o životě, o svých nejbližších. Klade si otázku, jaký bude jeho budoucí život, jak prožije čas, který dostal díky umění a péči lékařů. To už je ale na každém z nás, jak se ke své nemoci postaví,“ říká pan Jaroslav.

Nejčastějšími příznaky srdečního infarktu jsou:

  • Bolest na hrudi (popisovaná jako pocit tísně, tlaku, pálení nebo svírání)
  • Bolest se může šířit do krku, dolní čelisti, zubů, může vyzařovat do ramene, levé paže nebo obou horních končetin, může být i v zádech mezi lopatkami nebo v oblasti břicha
  • Bolest neustupuje, ani když jste v klidu
  • Pocit nedostatku vzduchu
  • Pocit na zvracení, zvracení
  • Chladný pot, bledost
  • Úzkost, nepravidelný srdeční tep

U žen se mohou příznaky lišit:

  • Pocit nedostatku vzduchu, slabost
  • Pocit náhlé žaludeční nevolnosti
  • Náhlá silná únava

Nejvíce případů infarktu na Moravě

Počty hospitalizovaných případů akutního infarktu myokardu v posledních letech mírně klesají, v roce 2018 bylo zaznamenáno 14,9 tisíc případů akutního infarktu myokardu. Bylo to přibližně 142 případů na 100 000 obyvatel.

Nejvyšší výskyt s ohledem na počet obyvatel je v Moravskoslezském, Ústeckém a Karlovarském kraji, naopak nejnižší počet zaznamenaných případů je v Hlavním městě Praha. Akutní infarkt myokardu se vyskytuje častěji u mužů (65 %), než u žen (35 %).

Počet hospitalizovaných případů na 100 tisíc obyvatel a počty katetrizačních center:

Kraj Počet případů: Počet center:
Moravskoslezský 168 3
Ústecký 167 1
Karlovarský 166 1
Olomoucký 159 1
Jihočeský 157 1
Vysočina 152 1
ČR-průměr 142 23
Královéhradecký 139 1
Liberecký 133 1
Pardubický 133 1
Středočeský 132 0
Zlínský 131 1
Plzeňský 131 1
Jihomoravský 128 3
Praha 105 7

zdroj: NRHZS 2017

HledacPravdy ( 12. září 2019 08:02 )

Sousedka měla taky infarkt. A to ani nekouřila, nepila. Jedla pak hodně léků na srdce a cévy, pořád sportovala dál, běhala do kopce jak gazela a za chvíli chcípla.

Zobrazit celou diskusi