Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

S ovčí vlnou jsou šťastní a žijí naplno! Blesk představuje Momo Chrudim

Autor: Tomáš Koníček - 
10. září 2019
15:36

Jejich trable začaly hned po narození nebo jim život obrátil naruby úraz či vážná nemoc. Stačilo jim ale podat pomocnou ruku! Nezisková organizace Momo Chrudim to udělala a díky tomu mají její klienti mnohem pestřejší život, přestože jsou postižení. 

Kabelky, brože, kytičky nebo třeba obaly na knihy. To vše vám nabídnou lidé z Momo Chrudim, jejíž činnosti se bude Blesk věnovat po celé září v projektu Srdce pro vás. Lidé, kteří navštěvují jejich sociálně-terapeutickou dílnu v centru města, by nejspíš nečinně seděli doma. Takhle však mají možnost smysluplně strávit dopolední čas každého všedního dne.

„V naší dílně se střídá 18 lidí, kteří mají mentální, tělesné nebo zdravotní postižení. Jde většinou o lidi, kteří se tak narodili, někteří jsou však po úrazu, který se může stát každému, nebo onemocněli třeba roztroušenou sklerózou,“ říká ředitel organizace Jan Rodina.

Vybavili kostel

Podle ředitele jde o smysluplné trávení volného času. „Lidem nabízíme pracovní uplatnění, partu kamarádů a jejich volný čas má zajímavý náboj,“ vysvětluje ředitel. Lidé, kteří do dílny přijdou, pracují s ovčí vlnou. Jejich výrobky si může koupit prakticky každý a rádi pracují na zakázku. „Dělali jsme například objednávku do místního kostela, pro který jsme vytvořili vlněné podsedáky na lavice,“ popisuje Rodina.

Kurzy i besedy

Přírodní vlnu organizace nakupuje v desetikilových cívkách. „Je průmyslově vypraná a vyčesaná a my z ní děláme finální výrobky,“ říká ředitel Momo s tím, že organizace funguje již od roku 2007 a nabízí registrovanou sociální službu. „Máme ale i další možnosti. Pořádáme různé besedy či semináře nebo i řemeslně-výtvarné kurzy. Proběhly tu i kurzy bubnování s muzikoterapeuty,“ říká ředitel.

Z klientů se za čas stali i velcí kamarádi. „Za utržené peníze pak jezdíme na výlety. Žijeme tu naplno,“ směje se Pavel Čáslavský, který do dílny chodí už deset let.

Proč právě Momo?

Název společnosti vychází z knihy Michaela Endeho Děvčátko Momo a ukradený čas. „Je to příběh o čase a naslouchání a také příběh o naší době, ve které nikdo už nemá na nic čas, a přitom, kdybychom se jen na chvíli zastavili, zjistili bychom, že všechen svůj čas si nosíme stále s sebou, protože čas našich životů se vždy znovu rodí v našem srdci.

Děvčátko Momo si tohle uvědomuje a díky tomu dokáže naslouchat druhým tak jako nikdo jiný. A protože právě v sociálních službách, umění a pedagogické práci je čas a schopnost naslouchání velmi potřeba, vybrali jsme si děvčátko Momo jako náš vzor,“ prozrazuje ředitel organizace.

Zřídili i školku

Organizace Momo Chrudim je také zřizovatelem mateřské školy v nedalekých Slatiňanech. „Jedná se o školku s prvky waldorfské pedagogiky,“ říká ředitel organizace. Waldorfská pedagogika se snaží integrovaně rozvíjet jak intelektuální schopnosti žáků, tak jejich praktické či manuální dovednosti, stejně jako jejich umělecké vlohy. Do školky ve Slatiňanech chodí 23 dětí.

Aktivity Momo Chrudim

✔ Sociálně-terapeutická dílna Momo pro mentálně, tělesně a zdravotně postižené dospělé v Chrudimi.

✔ Mateřská škola Děvčátka Momo ve Slatiňanech.

✔ Pořádání různých přednášek, besed a umělecko-řemeslných kurzů pro širokou veřejnost.

Chcete přispět?

Organizace potřebuje na svoji činnost každý rok asi dva miliony korun. Díky nim může svým klientům pomáhat a začlenit je do společnosti. Pomoci můžete i vy. Po domluvě s ředitelem a uzavřením darovací smlouvy můžete jakýkoliv příspěvek poslat na účet organizace: 2800201934/2010.

VIDEO: „Přechytračte mozek!“ Trenérka paměti radí, jak méně zapomínat

Zobrazit celou diskusi