Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Česko je s počtem kempů až 12. v Evropě, na čele žebříčku je Francie

Autor: ČTK, tsv - 
18. srpna 2019
23:55

V České republice je 566 kempů, což jí řadí v počtu kempů na dvanácté místo v Evropě. Prvenství drží Francie s 8000 kempy. Vyplývá to z aktuální analýzy projektu Česko v datech. V Česku je nejvíce tábořišť na jihu Čech, na které připadá více než čtvrtina kempů, což souvisí s vysokou koncentrací vodních ploch. Naopak nejméně kempů je v Praze. Připojení wifi je v kempech téměř samozřejmostí, platba kartou je ale možná v méně než polovině kempů.

Kempy v Jihočeském kraji nabízejí zhruba 14.300 míst pro stany a karavany, což je 26,7 procenta z celkového počtu míst v Česku. Na druhém místě je Středočeský kraj s asi 5800 místy (10,9 procenta) a na třetím Jihomoravský kraj s 5600 kempovacími místy (10,4 procenta). Naopak nejméně kempů se nachází v Praze, jde asi o 2,1 procenta z celorepublikového počtu.

Umístění kempů ovlivňuje zejména blízkost vodních ploch. Prvenství Jihočeského kraje v počtu kempů se tak váže na fakt, že se v kraji nachází 26,8 procenta všech vodních ploch v Česku. Mnoho tábořišť je situováno podél Vltavy a jejích hlavních přítoků nebo třeba kolem Máchova jezera v Libereckém kraji.

V Francii je kempů kolem 8000

V Evropě se největší počet kempů nachází ve Francii, kde je kolem 8000 takových zařízení. Zhruba 4700 jich zájemci najdou v Británii, asi 3000 tábořišť mají shodně Německo a Nizozemsko.

Podle statistiky Eurostatu, která vychází z podílu nocí v tuzemských kempech na celkovém počtu nocí strávených v hromadných ubytovacích zařízeních, nejraději tráví dovolenou v kempech Dánové, a to přes 28 procent. Více než pětinu nocí v kempech tráví ještě Lucemburčané, Francouzi a Švédové. V případě Čechů jde asi o 6,5 procenta.

Kartou zaplatíte jen někdy, wifi se ale rozšiřuje

Podle údajů z katalogu Kategorizované kempy v ČR je asi v 85 procentech tuzemských kempů dostupné wifi připojení, a to buď ve většině areálu, nebo je přítomen wifi point poblíž recepce. Platba kartou je možná v méně než 50 procentech kempů. Údaje vychází z omezeného vzorku 77 kempů, které jsou členy dobrovolného sdružení Asociace kempů České republiky.

Zatímco platby kartou jsou i u velké části modernějších kempů zatím otázkou budoucnosti, připojení k wifi se stává stejně jako u většiny hotelů a penzionů prakticky samozřejmostí. I když jejich využití v tuzemských zařízeních láká méně, než je tomu při pobytu v zahraničí, i tady bychom měli být u připojování k veřejným sítím opatrní a omezit sdílení citlivějších údajů, jako jsou například firemní data v pracovním mailu nebo online placení platební kartou, uvedl generální ředitel společnosti Servodata Miroslav Kvapil.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi