Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Lenku připravil zaměstnavatel o bolestné po úrazu: Platit se zdráhala i pojišťovna

Zaměstnavatel nechal zaměstnankyni podepsat dohodu, ve které se vzdala svých nároků na bolestné (ilustrační foto)
 (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
17. srpna 2019
07:20

Lenka pracovala jako pracovnice provozu v supermarketu. Před třemi lety uklouzla při doplňování zeleniny tak nešťastně, že skončila na roční nemocenské. Když se uzdravila, zaměstnavatel s ní podepsal dohodu o ukončení pracovního poměru, ve které bylo mimo jiné zahrnuto, že se Lenka vzdává bolestného. Pak si ale žena uvědomila, že zřejmě udělala chybu. A obrátila se na právníka. Pojišťovna, u které byl supermarket pojištěn, se snažila částku, na kterou měla Lenka nárok, neustále snížit.

Lenka z Jihomoravského kraje, která byla zaměstnaná na pozici pracovníka provozu v supermarketu, 18. 6. 2016 při doplňování zeleniny překračovala krabici a uklouzla na mokré podlaze. Při pádu si poškodila koleno, zpřetrhala si vazy v koleni a vytrhnula čéšku. Úraz byl ihned nahlášen zaměstnavateli a zapsán do knihy úrazů i se jménem svědka.

Lenka tedy postupovala po pracovním úraze zcela správně. Navíc nebylo pochyb, že se jednalo o pracovní úraz, protože vykládání zeleniny se dělalo pravidelně a samozřejmě se souhlasem zaměstnavatele.

Roční neschopenka

„Po úraze jsem byla odvezena sanitkou do nemocnice. Následně jsem byla přes rok na nemocenské,“ popisuje své závažné zranění Lenka. Po skončení nemocenské zaměstnankyně k 30. 6. 2017 se zaměstnavatelem rozvázala pracovní poměr dohodou. V dohodě však byla mimo jiné také kolonka o tom, že se tímto vzdává veškerých dalších nároků vůči zaměstnavateli. Od zaměstnavatele po dobu pracovní neschopnosti pobírala ztrátu na výdělku, ale již neobdržela žádné bolestné.

Pár dní po podepsání dohody si Lenka uvědomila, že možná udělala chybu, protože jí doposud nebylo vyplaceno bolestné. Jenže netušila, jak své nároky uplatnit. Obrátila se proto na právníka. 

Právník: V těchto případech se nelze práva vzdát

„Klientka utrpěla pracovní úraz dne 18. 6. 2016, následně se zaměstnavatelem dne 30. 6. 2017 rozvázali pracovní poměr dohodou, v níž se klientka mimo jiné vzdala veškerých dalších nároků vůči zaměstnavateli. Nicméně dle ZP § 4a odst. 4: Vzdá-li se zaměstnanec práva, které mu tento zákon, kolektivní smlouva nebo vnitřní předpis poskytuje, nepřihlíží se k tomu. Navíc dle NOZ § 2898: ...nepřihlíží se ani k ujednání, které předem vylučuje nebo omezuje právo slabší strany na náhradu jakékoli újmy. V těchto případech se práva na náhradu nelze ani platně vzdát,“ komentoval situaci právník ze společnosti Vaše nároky.cz, který začal Lenku zastupovat.

Pojišťovna poslala menší částku

Podle původního bodového hodnocení, které bylo stanoveno na 200 bodů a které Lenka  nedostala zaplaceno, měla nárok na 50 tisíc korun. Lékař následně úraz ohodnotil dokonce více body – 295. Právník proto protistraně zaslal předžalobní výzvu, ve které požadoval proplacení bolestného. Pojišťovna zaměstnavatele sice na základě výzvy nakonec uznala nárok na odškodnění, ale pouze 209 bodů.

Pojišťovna tedy ženě zaplatila o cca 14 tisíc korun méně. Právník se proto se svou klientkou dohodl, že zbylou částku budou vymáhat soudně. Společně s úroky z prodlení se jednalo o částku přes 27 000 Kč.

Odškodnění za 80 tisíc

Soud nejprve pro urovnání sporu navrhl mediace, což je způsob pokojného řešení sporu, jehož cílem je dohoda, ke které však z důvodu různých okolností nedošlo. Supermarket se nakonec vyjádřil k smírnému řešení situace a spor se proto znovu začal řešil mimosoudně. Pojišťovna, u které byl supermarket jako zaměstnavatel pojištěn, se sice ještě snažila částku několikrát snížit, nakonec však došlo k vyplacení celé zbylé požadované sumy včetně nákladů na právní služby.

Spor byl dořešen na konci června 2019. Lenka se tedy za 2 roky dočkala odškodnění za pracovní úraz ve výši 80 300 Kč, bez právníka by se jí to však pravděpodobně nepodařilo.

doktormediciny ( 17. srpna 2019 11:18 )

Od redakce je jhezke, ze nas timto zpusobem indformuje.Zaroven bychom si melůi uvedomit, ze mokra podlaha je strasne nebezpecna,Popsany ujraz je nicmene ponekud raritni / Nevfim kolik zameswtnankyne vatzila, na co kolenem narazila atd

baronessa ( 17. srpna 2019 08:35 )

Ještě by bylo dobré znát odměnu pro právníka.

Zobrazit celou diskusi