Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Češi prahnou po šikovných řemeslnících. A neváhají si připlatit, odhalil průzkum

Autor: ČTK, tsv - 
13. srpna 2019
18:04

Řemeslné práce poptávají lidé podle databáze Nejřemeslníci.cz o 52 procent více než před třemi lety. K nejžádanějším a také nedostatkovým patří práce zedníků, instalatérů, sádrokartonářů, elektrikářů, truhlářů a klempířů. Více než 80 procent dotázaných v průzkumu uvedlo, že najít kvalitního řemeslníka je nesnadné. Zatímco dříve rozhodovala o jejich výběru cena, v současnosti nároky zákazníků vzrůstají. Až 73 procent respondentů si vybírá řemeslníka podle referencí o kvalitě jeho práce. Vyplývá to z průzkumu ppm factum pro pivovar Velkopopovický Kozel, který byl dnes zveřejněn na tiskové konferenci.

Zákazníci tlačí čím dál více na kvalitu, vědí o stavebních materiálech a nových technologiích. Oproti minulosti už netlačí na co nejnižší cenu a rychlost realizace. Dnes zákazníkům nevadí si počkat a připlatit si, aby dostali kvalitní službu, uvedl Tomáš Čech z portálu Nejřemeslníci.cz.

Ta je největší poptávkovou službou v oblasti řemesel v Česku a nabízí služby více než 30 tisíc řemeslných firem. Důvodem změny chování zákazníků je podle Čecha dobrá ekonomická situace a ochota si připlatit, ceny přitom rostou nejvíce u zedníků a obkladačů.

Stoupající ceny zakázek obecně podle Čecha neovlivňuje materiál, ale hodinová sazba řemeslníka. Když vidí, že nestíhají, snaží se ceny zvyšovat. Meziročně jde o nárůst o 18 procent napříč všemi kategoriemi řemeslných prací, dodal. Nárůst se v jednotlivých oborech liší a pohybuje mezi 15 až 25 procenty ročně. V příštím roce se podle Čecha očekává situace podobná, odhaduje, že řemeslné práce budou nadále zdražovat.

Sehnat řemeslníka ve velkých městech je podle Čecha paradoxně jednodušší než v menších. Ve větších městech je větší konkurenceschopnost, řemeslníků je zde více než v menších městech a na vesnicích, kde jsou lidé zvyklí si dělat řemeslné práce sami, uvedl. Z průzkumu nicméně vyplynulo, že s řemeslnou prací bylo spokojeno 70 procent dotázaných. Ti nespokojení pocházeli z větších měst, kde jsou i větší nároky na kvalitu.

K řemeslným profesím, které rovněž trpí personálním nedostatkem, podle zástupců Velkopopovického Kozla patří i sládkové, jichž v ČR chybí kolem tří stovek. Podle Brašnářství Tlustý a spol. se nedostává ani brašnářů, kvůli nedostatku pracovních sil musí do dílny často přijímat lidi vyučené v jiných oborech, uvedlo v dnešní tiskové zprávě.

Portál Nejřemeslníci.cz a pivovar Velkopopovický Kozel dnes vyhlásily motivační kampaň, která má veřejnosti umožnit snadněji nalézt nejlepší řemeslníky ve svém oboru. Na portálu Nejřemeslníci.cz jim bude moci udělit takzvanou Kozlovu pečeť poctivosti, pokud budou zákazníci velmi spokojeni s kvalitou jejich práce. Řemeslníkům to kromě ocenění a prestiže přinese i další benefity, které jsou s udělením pečeti spojeny.

Zobrazit celou diskusi