Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Feri se do Banátu vyzbrojil batůžkem, Petříček posílá peníze. Co tady Čechům chybí?

Autor: Nikola Forejtová - 
13. srpna 2019
06:15

Banát je území v Rumunsku, kde o Rumuna skoro nezavadíte. Nachází se zde totiž pět českých vesnic, kde se stále udržují české zvyky. Na vlastní kůži si plahočení mezi téměř opuštěnými vesnicemi zakusil i poslanec Dominik Feri (TOP 09), který na třídenním pochodu poznával přírodu a nejvýše položenou vesnici Rovensko. Chátrající obce, kdysi plné života, by se podle mladého poslance měly zachránit. Blesk Zprávám ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) prozradil, že je pro něj Banát prioritou. Stejně jako Feri, i on se do Rumunska vydal festivalovým vlakem.

Bígr, Rovensko, Svatá Helena, Gernik a Eibentál – české vesnice v Rumunsku, které pomalu ztrácejí svůj původní lesk a slávu. 

„Absence dětí, rozpadající se domy. Pak tam chodíte a oni vám vypráví, že zrovna z tohohle domu se někdo odstěhoval do Česka, protože tam dostane pětinásobek než to, co dostane v Rumunsku… Je tam prostě cítit to vymírání. To mě prostě hned trklo,“ svěřil se Blesk Zprávám Dominik Feri (TOP 09).

Poslanec vyrazil do Banátu, kde na Čechy narazíte pomalu jako kdekoli jinde v Čechách, hned dvakrát. Mimo cestu speciálním festivalovým vlakem, který už potřetí vyrazí z Čech 21. srpna 2019, se mladý poslanec vydal do Rumunska už na gymnáziu. Jeho učitelem byl totiž Jiří Řehák, známá osobnost v Banátu. 

„Nikdo tam nebyl. Ono se zdá, že ten Banát je nafouklej, ale to je dojem, který vyvolává jen festival. Mimo sezonu je tam ale pusto,“ svěřil se Feri se svou cestou. Nebál se dokonce vzít batoh a vyrazit na třídenní túru, během níž došel až do nejvýše položené vesnice – do Rovenska. 

Dominik Feri se toho nebojí: Vzal batůžek a zamířil po Banátu po svých. Dominik Feri se toho nebojí: Vzal batůžek a zamířil po Banátu po svých. | Archiv Jana Zugara

Petříček: Je to jako se vrátit v čase do Čech

Rovensko uchvátilo i ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka (ČSSD). „Člověk jako by se vrátil do naší vlasti zpátky v čase. Vesnice mají opravdu jedinečnou atmosféru a lidé jsou tam srdeční a pohostinní. Člověk přejede stovky kilometrů do vzdálené oblasti v krásné přírodě a najednou tam slyší tamní děti mluvit česky. To mile překvapí. Dokonce jsem měl pocit, že mnozí tam mluví spisovněji než v Praze,“ zmínil v rozhovoru pro Blesk Zprávy.

Ve vesnicích se stále mluví česky a udržují se i zde tradice, bohužel pravá česká nátura už pomalu mizí. Podle Ivo Dokoupila, který do vesnic jezdil jako koordinátor Člověka v tísni, už se Češky vdávají za Rumuny a naopak minimálně, protože mladí lidé čím dál tím více utíkají do Česka. 

„Ne všichni v Banátu jsou chudí. Ti kteří jsou v aktivním věku a ubytovávají turisty si vydělají více, než někde v montovnách v Čechách. Potravinově jsou soběstační,“ míní Dokoupil. Podle experta je ale láká konzum, nechtějí totiž dřít na poli, ale po práci si hodit nohy na stůl a koukat na televizi a proto mizí do větších měst v Rumunsku nebo do Čech. 

Feri, Petříček a Dokoupil se shodují na jedné věci: chybí zde práce a přístup ke zdravotnickým službám. 

„Bavil jsem se tam s Čechy, nejvíce jim chybí práci, nejsou tam mladí lidé, nedá se tam rozumě žít. Nám tam říkala jedna paní, že když upadla na silnici, tak tam byla tři hodiny, než se tam někdo objevil. Přitom je tam ohromný potenciál, mohou tam být bio farmy apod.,“ uvedl pro Blesk Zprávy Feri.

Podle Dokoupila je ale prioritou a největší záchranou hlavně turismus. Ne každý má na možné práce kvalifikaci a ne každý chce dělat zemědělství. „Každý ale dokáže ubytovat někoho u sebe doma a uvařit mu. Za sezonu jsou schopní hostitelé nasbírat od turistů peněz stejně, jako by si vydělali za rok,“ míní expert.

Eibentál se nachází uprostřed kopců, k Dunaji je to "jen" 20 minut autem. Eibentál se nachází uprostřed kopců, k Dunaji je to "jen" 20 minut autem. | Profimedia

Petříček míní, že cílem ministerstva zahraničí je hlavně udržet Čechy v Banátu a zanechat tak v Rumunsku kousek českého dědictví. „Cílem naší pomoci je vytvořit lidem v Banátu takové podmínky, aby i mladá generace z oblasti již více neodcházela, resp. měla důvod se do Banátu vrátit. Za tímto účelem je zpracovávána k Banátu orientační výzkumná studie, s jejímž výsledkem bych měl být seznámen letos v září. Otázka přístupu krajanské komunity k pravidelné lékařské péči je pro krajany opravdu složitá,“ řekl Petříček.

Organizace jako Člověk v tísni nebo Oblastní charita či Hope and Help se ale snaží tento kritický nedostatek dohnat a do vesnic dováží léky i zajišťují péči. Přesto se v některých vesnicích dostanete k lékaři až po několika hodinách či dokonce vůbec. 

Feri pochválil vlak, Petříček slibuje finance

Feri i Petříček se do Banátu podívali i díky festivalovému vlaku, který už se třetím rokem představuje jako naprosto unikátní projekt. Půl kilometru dlouhý vlak poveze do Orsové v Rumunsku na 1300 lidí, hudebníků a umělců, kteří nejenže oživí zasmušilé ulice bez dětí, ale také přiveze tolik vážené turisty do už téměř bohem zapomenuté krajiny. 

Bígr pomalu chátrá. Na fotografii je vidět konec ulice, která je zakončena kostelem. Od něj vedou další dvě silnice doprava a doleva. Vesnice má totiž připomínat kříž - vystavěna tak byla jako uctění svaté Trojice. Bígr pomalu chátrá. Na fotografii je vidět konec ulice, která je zakončena kostelem. Od něj vedou další dvě silnice doprava a doleva. Vesnice má totiž připomínat kříž - vystavěna tak byla jako uctění svaté Trojice. | Blesk - Nikola Forejtová

„Ten vlak byl snad největší zážitek. Je skvělé, že se jim něco takového podařilo prosadit,“ pochválil poslanec projekt. Samotný festival Banát už pokračuje osmým rokem. Letos vypukne 21. srpna. 

Mimo festival se Banát „těší“ také z dotací a darů od Čechů. „Každoročně se jedná o částku pro krajany v Rumunsku kolem 400 tis. Kč. V rámci tohoto programu jsou navíc vysíláni každoročně i dva učitelé českého jazyka k české krajanské komunitě v Banátu a jeden lektor českého jazyka na univerzitu v Bukurešti,“ dodává závěrem Petříček.

marmat ( 13. srpna 2019 18:06 )

Zamést si před vlastním prahem bude Bohu­liběj­ší..­...na­bídnout jim práci je možnost

anna1234 ( 13. srpna 2019 09:48 )

.. ale o to tu přece nejde jestli se TOPka dostane nebo nedostane do Sněmovny. Tady jde o mrtvo na našich vesnicích .. dělá někdo něco pro to aby to tak nebylo??????

anna1234 ( 13. srpna 2019 09:02 )

.. pokud to netrklo zástupce TOPky, není to až taková tragédie, jsou přece na hranici 5ti%, moc toho tedy ovlivnit nemůžou, příště se možná vůbec do Sněmovny nedostanou. Ale důležité je CO pro oživení vesnic dělá nejsilnější! hnutí ANO, které svojí politikou může situaci ovlivnit? Čím např. hnutí ANO podporuje malé obchody a hospůdky na vesnicích? Vždyť tam jiný společenský život v podstatě nebyl. A teď je tam pusto a prázdno.

1951 ( 13. srpna 2019 08:49 )

Tenhle *** jim určitě pomůže

xxxx678 ( 13. srpna 2019 08:20 )

Když je na vesnici zavřená hospoda, je něco špatně, říkal zrovna včera kolega.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa