Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skomíráme, teskní Češi v Banátu. Jeden festival je nespasí, chtějí práci

Autor: Nikola Forejtová - 
5. srpna 2019
05:20

Prázdné ulice bez dětí, široká pole bez silných pracantů, skromný krámek a toulaví psi – to je smutný obrázek chátrajících českých vesnic na jihovýchodě Rumunska. V odlehlejších částech drasticky ubývá obyvatel, mladí lidé utíkají a problém dělá i špatný přístup k zdravotním službám. Veselo je zde snad jen v létě, kdy dorazí děti na dovolenou a kdy si lidé přivydělají díky hudebnímu festivalu Banát. Na ten se i letos vypraví Češi z tuzemska v půlkilometru dlouhém vlaku - proběhne od 21. do 25. srpna.

„Chybí tu hlavně práce. Mladí se stěhují do Čech nebo do větších měst, aby si vydělali. Teď tu zůstaly hlavně vdovy a staří lidé, kteří tu mají důchod,“ zmínil muž žijící celý život v jedné z českých vesnic v Rumunsku, Bígru. Svěřil se, že udržovat život na vesnici, kam se dováží chleba na objednávku, pomáhají hlavně turisté a organizace jako Člověk v tísni.

Obec Bígr, která byla založena v roce 1827 jako hornická osada, nyní upadá. Z 300 lidí, převážně Čechů, kteří zde žili v době největšího rozkvětu, zde zůstala necelá stovka a smutnou připomínkou jsou chátrající doby a prázdná pole.

Většina domků je díky turismu nově opravených. Časté je modré zdobení a hlavně květiny v okolí Většina domků je díky turismu nově opravených. Časté je modré zdobení a hlavně květiny v okolí | Blesk - Nikola Forejtová

Mladí se do rodné vsi vracejí jen na léto

Místní život není jednoduchý, lidé si vydělávají buď ve větších městech, na polích, chovem dobytka nebo poskytováním ubytování turistům. Mladí pak, nemaje na vybranou, cestují pryč a do rodné vsi se vracejí jen pomáhat rodičům přes léto. Doprava k této vysoko položené vsi je složitá, autobusy zde nejezdí a základní lékařskou péči poskytuje jedna z obyvatelek u sebe doma.

„Přestěhování ale také není výhra. To víte, pro Rumuny nejsme Rumuni a v Česku na nás koukají skrz prsty,“ dodal muž.

Právě Bígr zažil na přelomu tisíciletí největší odliv obyvatel, podobně jsou ale na tom i další české vesnice v Banátu – Rovensko, Svatá Helena, Gernik a Eibentál. Místní stále zvládají perfektně češtinu, rumunštinu se prý děti učí až na škole, řekli redaktorce Blesk Zpráv. V Rumunsku nalezneme ještě obec Šumice, ta je ale daleko na severu od ostatních českých osad.

Cestovatele vítá pálenka, sýr i mléko

Turisty většinou čeká příjemné uvítání v každé z vesnic. Místní lákají cestovatele na domácí pálenku, kravský sýr nebo čerstvé mléko. Venku stojící babičky se šátkem a zástěrou se vřele usmívají a řada z nich čeká s taškou uprostřed náměstí na dodávku dovážející chléb. Mimo Eibentál o klasickou restauraci nebo větší obchod turista zavadí jen těžko. Základní suroviny a točené pivo zde najdete v hospodách spojených s menším krámkem.

Právě turismus pomáhá řadě vesnic přežít. V Eibentálu se například před pár měsíci otevřela restaurace, která výrazně napomohla cestovnímu ruchu, a místní tak mají šanci si v klidu vydělat na živobytí prodejem, taxikařením nebo poskytnutím postele na přespání.

Eibentál se nachází uprostřed kopců, k Dunaji je to jen 20 minut autem Eibentál se nachází uprostřed kopců, k Dunaji je to jen 20 minut autem | Profimedia

Léto je tak v tamních vesnicích veselejší. Vesnice totiž ožijí nejen dětmi přijíždějící sem na prázdniny, ale právě také cestovateli – v napětí také místní očekávají masivní příliv lidí v době, kdy probíhá hudební festival Banát.

Organizace Člověk v tísni se přičinila o založení nové tradice, kdy do Banátu zamíří přímo z Prahy vlak hudebníků, umělců a tolik ceněných návštěvníků, aby tak podpořili život Čechů v Rumunsku. Letos tak 20. srpna vyjede speciální půl kilometru dlouhý vlak, který sem převeze 1300 lidí.

„Tímto ojedinělým projektem jsme již při prvním pokusu dokázali zaujmout naši veřejnost, kdy se o českém Banátu začalo velmi zvyšovat povědomí. Nyní chystáme třetí výpravu vlakem, která je sice velmi organizačně náročná, ale zároveň víme, že i díky tomu každým rokem stoupá prestiž celé akce a povědomí o celé české komunitě v Banátu,“ uvedl jeden z organizátorů Štěpán Slaný.

Na ticho a prázdné ulice narazíte i v létě

Letní obrázek českých vesnic ale není zcela přesný. Redaktorka během svého putování zažila ten odvrácenější pohled – naprosté ticho, prázdné ulice i pastevce hlídající  skromné stádo.

Nejlépe se dařilo obci Gernik a Eibentálu. V Gerniku můžete během cestování narazit i na pár českých podnikatelů a dobrovolníků, kteří se zde snaží místní trochu povzbudit. Jedna z podnikatelek zmínila, že do Rumunska vyráží jen přes letní sezónu, aby zde otevřela menší cukrárnu, jinak žije v Brně. „Dobrovolničila jsem tady, pak jsem se snažila místním ukázat, že si lze i otevřít vlastní podnikání,“ usmívá se mladá žena.

latecia ( 15. června 2020 02:48 )

No a co cekate v Rumunusku, ze vam ciganum padnou kolem krku? mate tam pravidelne lety do Uk nemecka atd na plantaze sklizet, balit atd.

jiznicechy ( 15. června 2020 00:21 )

Viděl jsem to. Z každého domku ubytovna s palandama, všude vám chtějí něco prodat, protože my jsme ti bohatí a měli bychom pomáhat. Máte si myslet, že to je ta pravá romantika. Posíláme tam dobrovolníky, je tam od nás pravidelná autobusová linka, různé neziskovky se na tom živí, taháme je sem. Všechno málo. To je jako pomáhat Africe. Zadejte si do Googlu "Banát" - všude jen "zimmer frei", v každém domě ubytovna.

aeraluna ( 14. června 2020 14:04 )

Jejich předci tam odešli dobrovolně a "za lepším", následné generace jsou tam dávno naturizované..a najednou si vzpomenou, že jsou vlastně Češí a ruce natažené jako ty opice v ZOO. Takhle pěkně už chytračili rádobyčeši volyňští a ejhle, máme tu další. Já mám kupříkladu předky rakouské, přímo vídeňské...asi se tím začnu vážně zabývat...

Zobrazit celou diskusi