Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Spor „až za hrob“. V Ústí se firma s městem soudí o pec v krematoriu

Autor: ČTK, tva - 
1. srpna 2019
15:55

Kremační pec patří městu Ústí nad Labem, rozhodl ve čtvrtek ústecký okresní soud ve sporu města se společností Memory in Memory. O vlastnictví jediné funkční pece v městském krematoriu se obě instituce soudily od loňského roku, podle soudce Karla Šemíka je zařízení součástí nemovitosti. Rozsudek je nepravomocný, firma se proti rozsudku odvolá.

„Soud učinil rozhodnutí na základě všech důkazů, včetně toho, že si kremační linku prohlédl. S ohledem na povahu té kremační linky, která váží několik tun, je to složité zařízení, které potřebuje připojení na energie a rozvody, se soud domnívá, že je součástí té nemovité věci. Ze všech důkazů a výslechu svědků vyplynulo, že nájemce za pořízení této kremační pece dostal kompenzaci ve slevě na nájemném,“ vysvětlil Šemík.

Smlouvy mezi městem a firmou nebyly podle něj z právního hlediska ideální, byla v nich řada nejasností. Souvislost mezi slevou na nájemném a vybudováním pece byla ale podle něj zřejmá.

Pec si objednala firma, město za to snížilo nájemné

Podle zmocněnce firmy Memory in Memory Petra Rambouska bylo jednání soudu korektní. „Rozsudek je ale pouze právním výkladem daných skutečností. Proti rozsudku se odvoláme,“ řekl novinářům.

U soudu ve čtvrtek jako poslední svědek vypovídal Zdeněk Lechner z firmy Tabo, která kremační pec vyrobila. Popsal transport a instalaci pece do krematoria, její rozměry i princip fungování.

Současně potvrdil, že vybudování pece si objednala firma Memory in Memory, která za ni postupně na leasingovou smlouvu zaplatila 12 milionů korun, což firma předkládala jako jeden z důkazů vlastnictví pece. Lechner také uvedl, že společnost výrobci platila i za následný servis pece.

Město Ústí nad Labem tehdejšímu nájemci krematoria v návaznosti na záměr vybudování pece snížila od roku 2000 zhruba do roku 2008 nájemné ze 150 000 korun měsíčně na 1000 korun ročně. V nájemní smlouvě si s firmou sjednalo možnost odkupu za jednu korunu, platnost smlouvy ale skončila 31. prosince 2017. Město proto podle zmocněnce požádalo pozdě a firma nabídla odkup zařízení za 7,5 milionu korun.

Poté, co město v únoru 2018 podalo žalobu, firma kremační pec zapečetila. Město pak ostatky vozilo spalovat do jiných krematorií v České republice, vzdálených i stovky kilometrů.

V krematoriu jsou v současnosti tři pece, dvě nefunkční a jedna, o niž se vede spor. Nový nájemce by měl podle smlouvy s městem instalovat další kremační linku, město jako vlastník nemovitosti má připravit zázemí.

Zobrazit celou diskusi