Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velká vlaková nehoda na Chebsku: Vykolejilo až 10 vagonů, škoda přes 20 milionů

Autor: ČTK - 
28. července 2019
21:10

Na trati mezi Mariánskými Lázněmi a Plzní vykolejil dnes odpoledne nákladní vlak převážející vápno. Amatérské záběry, které zveřejnila Česká televize, ukázaly rozsah velké nehody, kdy mimo koleje skončilo až 10 vagonů. Škoda jen na vlakové soupravě patrně přesáhne 20 milionů korun.

Nehoda se stala poblíž Drmoulu na Chebsku, zraněn nebyl nikdo. Doprava na důležité trati, kudy jezdí i dálkové vlaky, je zastavena a cestující přepravují náhradní autobusy. Vyplývá to z informací na webu Českých drah a mluvčích Drážní inspekce a hasičů. Mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Radka Pistoriusová ČTK řekla, že trať bude uzavřena odhadem v řádech dnů. Škoda jen na vagonech činí podle ní až 20 milionů.

Mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal uvedl, že vykolejilo 11 vozů a lokomotiva. „Lokomotiva na čele vlaku a čtyři vozy na jeho konci jsou nevykolejeny,“ dodal. Podle Pistoriusové je vykolejených vagónů „do deseti“. Mluvčí SŽDC uvedla, že předběžně činí škoda na poškozených vagónech až 20 milionů korun, na infrastruktuře pak odhadem devět milionů. Přesná výše škod se ale bude ještě upřesňovat.

„Škody na infrastruktuře budeme teprve upřesňovat po detailní prohlídce. Vykolejených vagonů je do deseti, některé zůstaly na náspu. Všechno nasvědčuje tomu, že strojvedoucí překročil povolenou rychlost, která v místě je,“ řekla ČTK Pistoriusová. Musí se ověřit stabilita náspů, uvedla.

Zasahovalo sedm jednotek hasičů

Podle mluvčího karlovarských krajských hasičů Martina Kasala jsou vagony s cisternami s vápnem mimo násep, řekl, že zraněn nebyl nikdo. „Kolem nehody probíhala stavba silničního obchvatu, kam se vápno z vagonů vysypalo,“ popsal Kasal. Kvůli možnému ohrožení přírodních zdrojů vyrazili na místo i zástupci orgánů ochrany životního prostředí.

Mluvčí Drážní inspekce Drápal uvedl, že se havárie stala okolo 16:30. Dodal, že na místě budou příčiny a škodu zjišťovat inspektoři Drážní inspekce. Podle Kasala jsou trať i trakční vedení na první pohled poškozené. Na místo vyjelo sedm jednotek hasičů, ale nehodu si od nich postupně převezmou drážní hasiči a inspektoři drážní inspekce.

Zobrazit celou diskusi