Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Fotky dáváte neomezeně všanc,“ varuje expert před FaceApp. A řekl, jak se chránit

Video se připravuje ...
20. července 2019
07:20

Používáním aplikace FaceApp z obchodu s aplikacemi někomu dáváte neomezenou licenci na své fotografie, jak řekl ve Studiu Blesku internetový publicista a expert Daniel Dočekal. Také řekl, proč je riziko větší, než u jiných aplikací, v čem jsou lidé nejvíc lehkomyslní a jak nejlépe ochránit svoje soukromí.

Dočekal uvedl, že aplikace fotku odešle někam na vzdálené servery umístěné neznámo kde. „Tam je software, který na základě filtru, který si vyberete, tu fotku upraví a pošle vám tu fotografii zpátky,“ popsal důvod, proč kolem FaceApp vznikla obrovská panika a strach ze zneužití dat.

„Ta aplikace tak trošku těm uživatelům nezdůraznila, že tu jejich fotografii někam odesílá a že si ji ještě navíc ukládá,“ doplnil expert. Podle něj velmi málo lidí čte podmínky užívání aplikace, ve kterých je na rozdíl od jiných uvedený časově neomezený a neodvolatelný souhlas s komerčním využitím fotek. Doplnil, že řešením je upravovat jiné než své fotografie.

Aplikace FaceApp Aplikace FaceApp | ČTK

Tajné služby mají jiné zdroje

Daniel Dočekal ale zároveň zpochybnil, že by data z FaceApp využívali cizí špióni. „Tajné služby by zcela určitě si v App Storu neudělaly aplikaci, ve které by napsaly, že ji vytvářejí vývojáři z Ruska,“ prohlásil. Tajné služby prý mají jinou a lepší možnost, jak získat fotografie miliard lidí, a to z profilového fota z facebooku.

Podle publicisty Dočekala je účinná ochrana před takovými hrozbami si podobné programy neinstalovat do svých mobilních zařízení, už vůbec ne mimo oficiální obchody s aplikacemi. „Nejjednodušší by bylo zahodit chytré telefony a vrátit se k těm tlačítkovým, co uměly jen telefonovat a esemeskovat,“ doplnil s tím, že to je ale samozřejmě nereálné.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Freake Army ( 21. července 2019 14:34 )

A co Facebook a data uživatelů Facebook už data sbírají o dost déle akorát jen proto že aplikace je z Ruska dělám takový povyk ta aplikace bezi snad X let a ted děláte kolem toho nwm co

Zobrazit celou diskusi