Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Velký melounový rádce: Pomáhá klepání na melouny? Český pěstitel „setřel“ ruské vědce

  • Autor: blv - 
    18. 7. 2019
    15:45

    Do ženy a do melounu nevidíte, ale v tom druhém případě existuje aspoň šance, že si domů přinesete ten nejsladší kousek. Dobrý sluch, žluté kolečko na povrchu a dokonce i vaše vlastní vana vám prozradí, co je uvnitř melounu. Určitě se to vyplatí, protože melounová sezona je v plném proudu a každý si chce za své peníze domů přinést dobré zboží. 

    Výběrem správných melounů se zcela vážně zabývali i vědci, ti ruští teď zveřejnili speciální studii. Abychom čtenářům nabídli co nejširší pohled, oslovili jsme také českého pěstitele s praktickými zkušenostmi. A výsledek vyšel trochu zarážející. V některých věcech se melounová věda naprosto rozchází s tím, co se děje na poli. 

  • 1.Neklepeme zbytečně?

    Na vodní melouny klepeme všichni. Tenhle trik, jak odhalit zralý meloun, známe většinou už od dětství, protože na slupku klepaly už naše maminky i babičky. Jenže poznat ten správný zvuk není jednoduché. V Rusku je nakupování melounů hotové umění. Místní úřad pro kontrolu kvality Roskačestvo spotřebitelům radí: Když je zvuk příliš dutý, dokazuje to, že meloun přezrál. Naopak příliš zvučný tón říká, že meloun nestačil dozrát.  „Dokonalý kus by měl znít jemně a vibrace by měly být jen mírné,“ radí Rusové.

    Se zjištěním ruských vědců ale nesouhlasí český pěstitel melounů Václav Kozák. „Když se bavíme o poklepu, tak musíme vědět, že každá odrůda a každá velikost má trochu jiný zvuk. Pokud pěstuji jednu odrůdu, tak to poznám, ale v obchodě ne, protože tam nemám srovnání,“ říká. Prostě museli byste mít melouny jako životní hobby a k tomu sluch jako Amadeus Mozart, abyste něco poznali.

    Meloun v létě doplní tekutiny. Meloun v létě doplní tekutiny. | ARCHIV BLESKU

  • 2.Nebojte se barev

    Když jsme si na meloun poklepali, pořádně si ho prohlédneme. I slupka zvenčí nám může mnoho prozradit. Samozřejmě, povrch musí být bez stop mechanického poškození. Naopak vůbec nezáleží na tom, jestli má meloun povrch lesklý nebo matný. Ty nablýskané kousky možná lépe vypadají, ale chutnají úplně stejně jako ty „ošklivé

    A nezáleží dokonce ani tak na barvě. „Nejčastěji koupíte buď proužkované nebo tmavě zelené, ale barev je hrozná spousta. Občas se v obchodě objeví i žlutý vodní meloun, který má normální červenou dužninu. Existují i světle zelené nebo až do běla,“ vyjmenovává pestrou škálu Kozák. 

    Tři odrůdy vodního melounu Tři odrůdy vodního melounu | Eliška Kozáková

  • 3.Žlutý flek a stopka

    A na povrchu najdete ještě dvě stopy, které mnohé prozradí. Určitě byste tam měli najít žlutý flek – a čím bude jasnější, tím je meloun lepší. Ovšem pozor, skvrna by měla být jenom jedna, tvrdí ruští vědci. 

    Ani na tenhle způsob se nedá úplně spolehnout. „Žlutý flek se objevuje nejpozději 14 dní potom, co se meloun začne tvořit na rostlině. Mírně se mění odstín u toho dozrálejšího. On až mírně zbělá,“ říká Kozák a upozorňuje, že skvrna se tvoří na místě, kam nedopadá světlo. Velikost se mění s tím, jak meloun roste, a čím déle je meloun venku, tím je skvrna světlejší. 

    Když už si meloun budete prohlížet, nezapomeňte se podívat na stopku. U zralých kousků musí být suchá. Tenhle ukazatel ale není zcela spolehlivý, protože stopka mohla vyschnout během transportu a skladování.

    Melouny Melouny | ARCHIV BLESKU

  • 4.Co prozradí semínka

    I když by se mohlo zdát, že tady naše velké testování končí, podle ruských vědců můžete jednu zajímavou věc zjistit i po rozkrojení. Prohlídněte si semínka, a pokud jsou bílá, tak pěstitel použil při hnojení příliš mnoho dusíkatých hnojiv. „Při hnojení dužnina dozrává rychleji a do semínek se nestačí dostat minerály,“ řekla pro ruské noviny Izvestija ředitelka odboru výzkumu Roskačestva Ljudmila Vikulovová.

    Černá semínka nemusíte vyhazovat, cenné v nich jsou právě ty minerály, jako je například draslík, hořčík, železo, sodík a měď.  Když je usušíte, potřete olejem a dáte do trouby, za chvíli máte v podstatě zadarmo výborný potravinový doplněk. 

    Meloun Meloun | shutterstock.com

  • 5.Umí meloun plavat?

    Tento „fígl“ vám přímo při nákupu moc nepomůže, ale je to hezký fyzikální pokus, při kterém zjistíte, jestli váš meloun umí plavat. Položíte ho do vany, a když plavat umí, tak jste při výběru zřejmě udělali chybu. Ty zralé se totiž potopí.

    Podle českého pěstitele by plavat měly všechny: „Já jsem v obchodě ještě nekoupil nezralý plod.  Ale může se vám stát, že koupíte přezrálý. Takový ten, co moc nechutná a má až rosolovitou dužninu.  A to je právě ten problém, že meloun dozrál někde ve skladu nebo na mrtvé rostlině.“ Takže problémem pro spotřebitele nejsou ani tak melouny příliš mladé, ale spíš ty staré.

    Na internetu se objevil další pokus, a to barvení dužniny za pomoci injekční stříkačky s barvivem. Varování před nekalými praktikami pěstitelů ale bylo smyšlené. „Teoreticky by to mohlo jít, jako se například dělají modré růže, ale určitě se to nedělá. Nikdy jsem se s tím nesetkal,“ uvádí zprávu na správnou míru pěstitel. 

    Výtvory z melounů se hodí i jako dárek k narozeninám. Výtvory z melounů se hodí i jako dárek k narozeninám. | Antonín Zelenka, archiv Czech carving studio

  • 6.První české melouny už jsou, ale...

    Každý z nás včetně kojenců sní podle Českého statistického úřadu průměrně přes sedm kilo melounů ročně. Je to sedmkrát víc než před rokem 1989. Vysvětlení je prosté. Dřív jsme byli odkázáni na malou československou produkci a dováželo se maximálně z Maďarska. Teď jsou možnosti mnohem větší. Ale české melouny jsou tu stále.

    „Už se začaly trochu objevovat. Jsou to plody menší a dražší, protože v našich podmínkách to neumíme za menší peníze vypěstovat. Teď je to víc ze Španělska nebo z Maďarska. Ty české, pokud nejsou nějak urychlované, tak bývají až začátkem srpna,“ říká Kozák a upozorňuje, že tím urychlováním se nerozumí přehnané hnojení, ale například použití fólií.

    Neprstěte nám meloun, prosí prodejci zeleniny v Praze. Neprstěte nám meloun, prosí prodejci zeleniny v Praze. | Facebook

     

snehulak ( 19. července 2019 08:00 )

No o ničem ne. Přece posloužil k "setření" ruských vědců.

pajato73 ( 19. července 2019 07:37 )

ja si radsi koupim velky rozkrojeny na ctvrtky. je videt, jaky je, nezabere tolik mista v lednici a staci na jeden vecer....

Propisovacka ( 18. července 2019 22:59 )

Mně to pomohlo ! Ještě nikdy se mi nepodařilo koupit sladky a skutečně dobrý meloun. No a v tomto trendu budu dle příspěvku nadále pokračovat.

cocumysvole ( 18. července 2019 17:45 )

tomik007: Jó je to záživný asi jako zápisy ze sněmovny.

Zobrazit celou diskusi