Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kolik stojí dítě o prázdninách? Náklady se vyšvihly přes 10 tisíc, zjistil průzkum

Autor: peb, ČTK - 
14. července 2019
10:45

Průměrné náklady na jedno dítě o letních prázdninách vycházejí rodičům na 11 585 korun. Zatímco u 13 procent dětí rodiče nevynakládají žádné peníze navíc, takže jsou nejspíše jen doma nebo u dědečků a babiček, pětina rodičů investuje pět až deset tisíc korun, naopak třetina rodičů investuje do potomka v létě výrazně více než 10 tisíc korun. Vyplývá to z průzkumu Poštovní spořitelny mezi 500 dospělými respondenty.

Náklady by mohly být vyšší, ale české děti se podle průzkumu z dosahu rodinných pout během dvouměsíčních letních prázdnin téměř nevzdalují. Na různých táborech mimo domov tráví v průměru jen necelý týden. Naproti tomu více než sedm týdnů jsou buď s rodiči, a to přímo doma nebo na dovolené, či u prarodičů, případně na příměstském táboře v dosahu bydliště.

Další výdaje čekají rodiče v září. Náklady na zájmové kroužky se podle Poštovní spořitelny dělí na třetiny. Třetina rodičů zaplatí za kroužky jednoho dítěte do 1000 korun za pololetí, třetina 1000 až 2000 Kč a zbytek zaplatí přes 2000 korun.

V průměru vyjádřeném mediánovou hodnotou vydají rodiče za kroužky v jednom pololetí 1600 korun. Téměř všechny děti dostávají od nástupu do první třídy kapesné. Do deseti let dostávají v průměru 127 korun, na druhém stupni základní školy 343 Kč a na střední škole 842 korun měsíčně.

AliceNovakova3 ( 17. července 2019 12:02 )

Stupidnější výzkumy už nemůžou být. Za jedno je to nicneříkající, protože každý utrácí podle svého a má i svou představu volného času pro dítě. Ať z toho vytvoří rozvahu, aby se zjistilo, zda se dítě vůbec vyplatí. To přestává rozum brát a ještě se na to někdo chytí. Snad největší štěstí je mít dítě a ne pořád vše přepočítávat. Někdo utratí hodně, kdo tolik nemá, tak méně. Ale jinak je to úplné rouhání.

kucerkaalena ( 14. července 2019 16:53 )

Tak proc by se to nemohlo vyčíslit? Treba ja jsem samozivitelka, nemam babicky ani nikoho, dovolenou mam 4tydny a prazdniny jsou tydnu 9..takze holt musim primestak a kl.tabor a to je dohromady vic jak 10tis za prazdniny.. Mit na to, jedem klidne k mori a castky by byly nevycislitelne, tady se spis snazili vycislit, kdyz ty penize neomezene nemate a prazdniny resit musite🙄

janova ( 14. července 2019 13:06 )

Ach tak to mě nikdy nenapadlo pitvat, kolik dítě stojí. Vždycky to bylo je a bude tak, jak si která rodina stojí finančně. Podle toho si jednotliví členové rodiny můžou dovolit utrácet. Pro někoho je to deset tisíc, někomu nedělá problém padesát tisíc, někdo nemá vůbec nic. Ale ptát se, kolik stojí dítě o prázdninách, to mi hlava nebere.

jasnovidec01 ( 14. července 2019 12:55 )

????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??????­??

bre-burda ( 14. července 2019 11:44 )

Hrůza, co ty děti stojí! Kolik by si člověk místo toho mohl koupit cigaret, alkoholu, benzinu do plechového miláčka, kosmetiky a voňavek, posledních modelů oblečení, jet do Karibiku na dovolenou a do Alp na lyžovačku. Místo toho musí těm smradům platit vzdělání, školní pomůcky, letní tábory, kroužky. No hrůza!

Zobrazit celou diskusi