Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Stan a buřty nestačí. Děti na tábor jezdí za Harrym Potterem, Avengers i sportem

  • Autor: Hana Langrová - 
    7. 7. 2019
    07:40

    Zpívání u táboráku, noční bojovka v lese, buřty a spaní pod stanem už tolik nefrčí. Na vzestupu jsou tématické, umělecké i sportovní a adrenalinové tábory. Jejich sezóna začala naplno. Spousta zájezdů už je vyprodaných, ale některé ještě čekají s pár volnými místy na opozdilce. Blesk Zprávy zjišťovaly, co dnešní děti nejvíce baví, co už je na ústupu a co naopak novinkou a jaké jsou problémy českých táborů.

    Nikomu už se dnes moc nechce pod stan. Bydlí se spíše v chatkách. Maminky mají ještě jinou představu. Chtěly by, aby děti za táborové peníze jezdily do hotelu,“ směje se Miroslav Topinka z Tabory.cz, který se pořádání táborů věnuje 28 let. Letos v létě jeho tým vypraví zhruba 120 turnusů, na nichž se vystřídá kolem 5 tisíc dětí. Pokud počasí přeje, vždy jsou součástí každého zájezdu klasické koupací aktivity a výlety napříč všemi tábory.

  • 1.Harry Potter, Madagaskar i Avengers

    Zatímco jejich rodiče si hráli na indiány, dnešní děti mají za největší vzory filmové postavy. „Nejvíc táhne Harry Potter, postavičky z Madagaskaru nebo superhrdinové z Avengers. Jednou jsme zkoušeli třeba Mimoně a kupodivu o ně tolik zájem nebyl. Asi to bude tím, že jsou pouze vizuální, ale nejsou kolem nich tolik zajímavé aktivity a vlastní svět,“ popsal Miroslav Topinka.

    Přestože je to již osm let od premiéry druhé části závěrečného filmu o Harrym Potterovi, téma s obrýleným čarodějem z Bradavic děti pořád baví.

    U nás si užijete kouzelnický svět se vším všudy od rozřazování dětí moudrým kloboukem, přes školní rok, famfrpálové turnaje, hledání viteálů až po bitvu o Bradavice,“ vypráví Topinka a dodává, že u tematických táborů jsou poměrně klíčové kostýmy - jak u vedoucích, tak u dětí. Některé si je už přivezou z domova, jiné si je na začátku tábora vyrábějí.

    I po letech je pořád hit tábor s tematikou Bradavic a Harryho Pottera I po letech je pořád hit tábor s tematikou Bradavic a Harryho Pottera | Tabory.cz

  • 2.Když adrenalin stříká

    Některé tábory kombinují filmy s adrenalinem a sportem. „Letošní ročník je na téma Piráti z Karibiku, ale děti u nás opravdu máknou, potrápí fyzičku. Součástí tábora jsou adrenalinové závody srovnatelné s těmi dospěláckými extrémními, kde se brodí bahnem, běhá, šplhá a plave. Děti také hodně baví běžecká hra Formule, při které si opravdu sáhnou na dno svých sil, o to víc je to baví. „Celý zájezd vyvrcholí obří hodinovou balónkovou bitvou,“ představil svůj tábor zhruba pro sto dětí Roman Fučík z Akcičky s.r.o., který už sedm let pořádá sportovně a adrenalinově zaměřené tábory.

    Pro velký zájem přidali ještě další turnus, na kterém jsou stále volná místa. Na táboře si děti užijí také rainbow run i vodní skluzavku dlouhou několik desítek metrů.

    Bitvy mohou mít různé podoby. Zatímco ještě před nedávnem byl největším hitem paintball, ten je nyní spíše na ústupu a oblíbené jsou airsoft tábory či úplná novinka nerf arena, kde se bojuje s molitanovými náboji. „Mysleli jsme, že to bude pro nejmenší děti, ale baví to vlastně všechny napříč základní školou,“ řekl Miroslav Topinka.

    „Na tyto bojové zájezdy najímáme největší odborníky z řad střelců a vždycky dbáme na naprosté bezpečí dětí. Kupodivu jsme za tu řadu let neměli žádná zranění ze střelby, občas se děti odřou, něco si vymknou, narazí, úplně minimálně zlomí, ale to spíše, když zakopnou, jde o nešťastnou náhodu,“ popsal Topinka.

    Hodně v kurzu jsou prý také adventure tábory, které jsou založené na týmových, zážitkových a adrenalinových aktivitách. Překvapivě nejde pouze o chlapeckou zábavu. „Když už se přihlásí dívka, tak většinou dává klukům dost na frak,“ směje se organizátor táborů.

    Kluky baví střílecí tábory, na které ovšem občas přijede i pár dívek a ty to pak umí klukům pořádně natřít Kluky baví střílecí tábory, na které ovšem občas přijede i pár dívek a ty to pak umí klukům pořádně natřít | Tabory.cz

  • 3.Umění, emoce a herecké výkony

    Oblíbenými červencovými a srpnovými volnočasovými aktivitami jsou i letní kurzy, které nelze přímo nazvat tábory. Děti, které mají zájem o divadlo, film, tanec či média, se účastní lekcí podle toho, co je zajímá.

    „Organizačně ho zajišťují vysokoškolsky vzdělaní pedagogové, zdravotníci a certifikovaní hlavní vedoucí, po odborné stránce zde působí mnoho profesionálních herců, režisérů, filmařů, moderátorů, zpěváků a tanečníků. Na našich kurzech se účastníci mohou setkat se známými osobnosti jako Jan Přeučil, Tereza Kostková, Míša Tomešová, Radim Fiala, Tomáš Magnusek a další,“ vyjmenovala Nikola Krejčová z Ambroziády, která se už 16 let specializuje na výuku divadelního, filmového a muzikálového herectví, tance a médií.

    Umělecké kurzy probíhají ve 12 turnusech napříč Českem a osm v Chorvatsku. Během léta se zde umělecky vzdělá kolem dvou tisíc účastníků.

    Každá třída dělá celý týden na svém konkrétním projektu, který nakonec všem představí a poslední den ho uvidí i rodiče. Děti se ale samozřejmě jen neučí. Užívají si běžné letní aktivity jako grilování nebo koupání, ale i večerní program v podobě soutěží jako Tvoje tvář má známý hlas nebo Talent show.

    „Během týdne se účastníci ve věku 8 až 18 let vypraví na exkurze do divadel a médií a setkání se známými osobnostmi,“ uzavřela Krejčová.

    Oblíbenými červencovými a srpnovými volnočasovými aktivitami jsou i letní kurzy, které nelze vyloženě nazvat tábory. Děti, které mají zájem o divadlo, film, tanec či média se účastní lekcí podle toho, co je zajímá Oblíbenými červencovými a srpnovými volnočasovými aktivitami jsou i letní kurzy, které nelze vyloženě nazvat tábory. Děti, které mají zájem o divadlo, film, tanec či média se účastní lekcí podle toho, co je zajímá | Blesk Zprávy/Hana Langrová

  • 4.Pro ty, kterým nechybí kondice

    U sportovně založených dětí frčí i tematické sportovní tábory jako například fotbalový, taneční, skateboardový, parkourový nebo workoutový.

    Samozřejmě, že se během celého tábora děti nevěnují pouze danému sportu. To by bylo stereotypní a náročné. Kombinujeme sportovní aktivity s běžnými táborovými jako na ostatních zájezdech,“ vysvětluje Miroslav Topinka a doplnil, že na skate i parkour se hlásí polovina úplných začátečníků, kterým se tyto sporty líbí a chtějí si je vyzkoušet, a druhá polovina jsou nadšenci, kteří už je provozují delší dobu.

    Bezpečnost je zásadní, účastníci mají chrániče a při tréninku používáme molitan a další měkké materiály,“ uklidňuje Topinka.

    Mladí lidé a děti dnes nejsou líní, sport už je zase moderní, musí je ale bavit Mladí lidé a děti dnes nejsou líní, sport už je zase moderní, musí je ale bavit | Tabory.cz

  • 5.Pohlaví vždy nerozhoduje

    Genderové rozdíly mezi dětmi nejsou. Holky můžou být zdatné bojovnice i střelkyně a chlapcům se daří upéct vynikající zákusek nebo uvařit několikachodové menu.

    Jsou druhy táborů, které jsou vyloženě holčičí jako koňský nebo ten pro malé princezny, a jiné zase klučičí – střílecí a bojové. Výjimky potvrzují pravidlo,“ vysvětluje Miroslav Topinka a dodává, že existují obory, u kterých by veřejnost čekala zájem pouze jednoho pohlaví, přitom je to půl na půl.

    Kluci i holky mají třeba půl na půl zájem o vědu i vaření, to mi došlo, až když jsem se začal těmto věcem věnovat,“ doplnil Topinka.

    Kluci v dnešní době také rádi vaří Kluci v dnešní době také rádi vaří | Tabory.cz

  • 6.Mobily tábory narušují a děsí rodiče

    Mobilní telefony u nás na táboře nedoporučujeme. Děti někdy mají smutnější večer a zbytečně rodiče vyděsí, přitom ráno už zapomenou, co se dělo. Tátové a mámy jsou pak doma strachy bez sebe a myslí si, že si budou muset pro potomka přijet,“ upozorňuje Miroslav Topinka.

    Problém s mobily potvrzuje i Nikola Krejčová. „Telefony také nevítáme, akorát narušují tvořící proces a náladu. Výjimku tvoří mediální dílna. Tam se děti učí focení, úpravu fotografií, správu sociálních sítí jako Facebook a Instagram, takže se jim mobil hodí vyloženě jako pracovní nástroj,“ upřesnila Krejčová.

    Některé tábory vyvrací stereotyp, že dnešní děti pouze sedí u počítače nebo s mobilem v ruce a hrají hry nebo brouzdají na internetu. „Tyhle nešvary s moderními technologiemi umíme z dětí dostat. Musíte je jen umět zaujmout a nebýt stereotypní,“ směje se Roman Fučík.

    Děti na táborech baví adrenalin. Děti na táborech baví adrenalin. | archiv Akcičky s.r.o

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi