Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Krásně oblečená Michalka z babyboxu má už novou rodinu! Detaily záchrany miminka

Autor: dce, šim - 
26. června 2019
09:01

Maličká nalezenkyně z třebíčského babyboxu se má čile k světu. Primářka místního dětského oddělení z ní má velikou radost. Za deset let, co mají babybox ve městě, je zde Michalka, jak holčičku pojmenovali, prvním zachráněným dítětem. Zakladatel babyboxů Ludvík Hess navíc Blesku popsal, jak nyní probíhají modernizace záchranných schránek pro děti.

Pár dní starou holčičku našli v třebíčském babyboxu v pondělí odpoledne. Na přání zakladatele sítě záchranných boxů Ludvíka Hesse dostala jméno Michalka a stala se tak už jedenáctým zachráněným miminkem v letošním roce. Podle primářky dětského a novorozeneckého oddělení MUDr. Aleny Holubové váží děvčátko už bez jednoho gramu tři kila. 

"Primářka Alena Holubová mi hlásila, že Michalka s chutí pije, je krásná a zdravá," řekl Blesku Hess. Pro primářku to podle něj bylo zadostiučinění, protože po deseti letech je Michalka první z třebíčského babyboxu. "Už ani nedoufali, že se jim podaří zachránit dítě," uvedl. Nemocnice hned v pondělí nahlásila nález miminka OSPODu, kde pro Michalku hned našli nové pěstouny. 

V současné době probíhá velká akce na modernizaci stávajících babyboxů - celkem jich je v republice sedmdesát šest a dvacet jich na výměnu ještě čeká. Ten třebíčský už byl vyměněn před nějakou dobou. Původně byl totiž umístěn v budově márnice, která už šla ovšem k zemi, a tak je mnohem příhodněji nyní v areálu nemocnice na dětském oddělení.

Výměna jednoho babyboxu za nový stojí kolem 300 tisíc korun a ani přesun toho třebíčského nebyl nic laciného. "Svoji životnost mají baterie, které fungují jako záložní zdroj energie, filtry, větráky i topení se opotřebovává. Součástky bereme z těch starých babyboxů. Ve starých boxech je zastaralé snímací a zobrazovací zařízení a malá obrazovka," popsal Hess.

Ale to není nic proti rakouským schránkám, které se jmenují "babynest". "Ve Vídni jsem viděl zařízení, které bych zařadil do raných prvohor. Takže to, co máme my, je velmi moderní. Zkusil jsem tam nasimulovat odložení dítěte a za 15 minut nikdo nepřišel..."

Například ve čtvrtek proběhne slavnostní otevření modernizovaného babyboxu v Chomutově - bude mít i exkluzivní výbavu.

Hess prozradil i zajímavou historku z české metropole. "Na Praze 2 a 6 na radnici to dítě v noci mají nahlásit vrátní - ale nesmí na ně sahat. Ale na Praze 2 ho v noci vyndal vrátný a volal mi, že dítě brečí...tak ho nechal odkrknout, dítěti se ulevilo a pak až zavolal zachránku."



mak ( 27. června 2019 05:59 )

Daleko pravděpodobnější je to u umělýho oplodnění.
A tam se ty děti cíleně "vyrábí", tady prostě dítě je.

hasickajana ( 26. června 2019 13:18 )

ale to se může stát i bez babyboxů... a některým lidem se to zjevně i stalo

dandova ( 26. června 2019 12:44 )

Vrátnému palec nahoru!

ja-stana ( 26. června 2019 12:32 )

Nechci se dohadovat, ale statistiky mluví jasně. Vražd na novorozencích neubylo. Si představte. Matka strčí do boxu kluka, za nějaký rok holku. Kde máte jistotu, že se nepotkají a neudělají si debílka. Není to tak dlouho co se podobný případ stal.

hasickajana ( 26. června 2019 11:30 )

To už je ale široké pole pro diskuzi... kolik lidí netuší, že je jejich otcem úplně někdo jiný, podle mě pak nejsou šťastnější ani nemají větší šanci na to, zjistit, kdo je jejich "původcem"... upřímně - mám pocit, že je přijatelnější vyrůstat v rodině, kde tě chtějí a neznat (někdy je to fakt i plus) skutečné zploditele, než být buď mrtvolka nebo vyrůstat v otřesných podmínkách. Nevnucuju svůj názor, jen si prostě myslím, že člověk jako je Ludvík Hess, by měl být takřka veleben

Zobrazit celou diskusi