Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dokument o utrpení Adámka: Jednostranné, bulvarizují, útočí na ČT nemocnice

Autor: ula, ČTK - 
5. června 2019
17:54

Bulvarizující a jednostranné, tvrdí nemocnice v Pardubicích po odvysílání dokumentu České televize z cyklu Infiltrace s podtitulem Obchod se svědomím. Bezpečnostní kamery zaznamenaly neuvěřitelné drama, kdy chlapec, který byl po operaci mandlí, začal krvácet. Trvalo dlouhé minuty, než se chlapci někdo začal věnovat. Adámek (11) upadl do kómatu a nyní potřebuje nepřetržitou péči. Pardubická nemocnice nyní vydala k pořadu prohlášení, ve kterém tvrdí, že v dokumentu vystupoval právní zástupce, který je ve výsledku kauzy hmotně zainteresován.

„Považujeme za nestandardní, aby veřejnoprávní médium uveřejnilo jednostrannou interpretaci případu týkajícího se nezletilého dítěte, který je v tuto chvíli v šetření Policie ČR a zároveň předmětem občanskoprávního sporu. Tvůrci pořadu se nepokusili získat stanovisko druhé strany a v pořadu přímo uvádějí, že je takové stanovisko ani nezajímá. Ke spolupráci jako odborného konzultanta navíc využili právního zástupce rodiny Mária Švehelku, který je na výsledku kauzy hmotně zainteresován. Uvedený konflikt zájmů považujeme za neetický a nepřijatelný,“ uvádí nemocnice v prohlášení.

Režisérka dokumentu: Protistrana měla prostor – ta nejvyšší

Režisérka Šárka Maixnerová a infiltrátorka Ivana Lokajová se k dotazu, proč nedaly prostor i druhé straně, vyjádřily i pořadu Epicentrum: „Jedna protistrana měla prostor dva roky, další protistrana pět let a další šest a reagují tak monotónně, tu situaci nereflektují. Rodina Vyčítalových se tak po roce a osmi měsících dočkala první schůzky, aby si vyjasnili pozice stran mimosoudního vyrovnání. Ta snaha je chvályhodná, ale rodina v tom žije už dva roky, ale nikdo z těch aktérů a z nemocnice nereagoval ani lidsky ani věcně. Součástí dokumentu je ukázat, jak se chová protistrana, když tam není kamera. A systém novinařiny ‚pět minut Žida a pět minut Hitlera‘ opravdu nefunguje.“

„Ale záznam jsme daly ministrovi zdravotnictví, což je vlastně nejvyšší protistrana,“ argumentuje Ivana Lokajová. 

Ministr hodlá podat podnět na Českou lékařskou komoru

Ministerstvo zdravotnictví chystá kvůli postupu Pardubické nemocnice podnět České lékařské komoře a Pardubickému kraji, zřizovateli nemocnice. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) to napsal na facebooku.

„Moji kolegové se také spojí s rodinou a prověří, zdali jim je poskytována veškerá pomoc jak zdravotní, tak sociální, na kterou mají nárok,“ uvedl ministr. Vedení nemocnice kontaktoval už loni, když se případ v médiích objevil poprvé. Teď je s ním opět v kontaktu. „Krajské nemocnice jsou nicméně řízeny krajem a ministerstvo nemá kompetence do jejich řízení reálně zasahovat,“ dodal.

Pokud by se podle ministra prokázalo pochybení nemocnice, bude požadovat vyvození odpovědnosti, nápravné kroky a odškodnění rodiny v náležité výši.

Ředitelka nemocnice: Není pravda, že nekomunikujeme

„Tragická situace rodiny nezletilého chlapce mě osobně velmi mrzí a hluboce se mě jako ředitelky a matky dotýká. Maminka chlapce byla má dlouholetá kolegyně a osobně jsem jí nabízela pomoc. Mrzí mě, že se nám doposud nepodařilo najít společnou řeč, nicméně není pravda, že bychom s rodinou nekomunikovali ani že bychom k nim přistupovali arogantně. Do oficiálního kontaktu s rodinou nemocnice vstoupila hned druhý den po události a nabízela nejen součinnost, ale také konkrétní podporu a pomoc. Pro zdrženlivost v mediální komunikaci jsme se rozhodli z několika důvodů: jde o tragický případ nezletilého chlapce, nemocnice je vázána ze zákona povinnou mlčenlivostí a navíc v celé věci běží jak šetření orgánů činných v trestním řízení, tak je veden občanskoprávní spor,“ říká ředitelka Pardubické nemocnice Štěpánka Fraňková.

„Rodině Vyčítalů se ozvala měsíc po události tehdejší ředitelka nemocnice, něco jim naslibovala a pak už se nikdy neozvala,“ řekla Maixnerová v Epicentru.

Nemocnice: Podobné situace řešíme jinak

Ráda bych se zároveň ohradila vůči bulvárním informacím, jež zazněly v pořadu Infiltrace, který Česká televize odvysílala 3. června 2019. V rámci péče poskytované v Pardubické nemocnici naši lékaři ročně provedou na 280 operací krčních a nosních mandlí. V případě, že se objeví komplikace související s tímto typem výkonu, neřeší se prezentovaným způsobem na ambulanci ORL. V souvislosti s tím také nemám informace, že by kdokoli z personálu naší nemocnice dal mamince nezletilého chlapce pokyn k přesunu právě na ambulanci ORL,“ doplnila ředitelka.

Infiltrátorka: Nejde o omluvu, ale přiznání viny

„Uvědomujeme si, jak složitou a mimořádnou situací musí rodina procházet, proto jsme v březnu iniciovali oficiální jednání mezi nemocnicí, rodinou a pojišťovnou, kde se rodině navrhla možnost zřízení nelimitovaného otevřeného účtu ke krytí veškerých nákladů spojených s péčí o chlapce, a zároveň odškodnění ve výši odpovídající závažnosti celé situace a horní hranici poskytované v analogických případech. Do dnešního dne čekáme na reakci k předloženým návrhům, a to jak ze strany rodiny, tak jejího právního zástupce Mária Švehelky,“ sdělila dále Štěpánka Fraňková.

Švehelka ale pro Seznam Zprávy uvedl, že o této nabídce se on i otec Adámka dozvěděli z webových stránek nemocnice.

„Nejde o omluvu, jde o přiznání viny a nemocnice dodnes tvrdí, že neudělali chybu, že je všechno v pořádku, a odmítají vydat základní dokumentaci, řekla k tomu Ivana Lokajová.

 

Video  Proč musel Adámek (11) trpět na nemocniční chodbě? Režisérka přiblížila šokující dokument.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

zvonik54 ( 7. června 2019 18:38 )

Prosím vás, toto není první případ v polistopadovém zdravotnictvi! V současné době jsou všechny zdravotní pojišťovny hmotně zainteresované při uzdravování neproduktivních občanů a důchodců. A nechtěl bych se teď zmiňovat o tom, jakým způsobem se to v kapitalismu a současné ekonomice tlaků prosperity, provádí! Ale jsem přesvědčen, že všechno jsou podvody a špína, kde výsledkem je mnohdy i mrtvý člověk...

flora ( 6. června 2019 13:38 )

Pro zdrženlivost v mediální komunikaci jsme se rozhodli z několika důvodů, řekla ředitelka špitálu.
A tak nějak se od poškozeného pacienta očekává, že bude mlčet také (když nemocnice s ním nekomunikuje ani jinak). Protože jinak nemocnice od svého rozhodnutí o mlčení ustoupí a označí nemlčení pacienta za bulvarizující .
Naprosto klasický přístup a postup .

donypan ( 6. června 2019 13:04 )

Doktoři se nikdy nepodrazí a to si říkají elita národa.To se ještě divím,že se nevymlouvají,že jich je málo a mají málo peněz.Když jsem viděl tu reakci setry a doktorky,tak snad i v Bangledéši by prsonál reagoval lépe.Stát se to v USA,tak by nemocnice musela rodinně zaplati min. 100 mil.dolarů.

bibijana ( 6. června 2019 12:42 )

Nemocnice by měly být povinně ze zákona pojištěny proti těmto tragédiím, stejně tak lékaři by nějaké pojištění měli mít uzavřeno - třeba pojištění za způsobenou škodu, apod. Když zákonné pojištění musí platit majitelé dopravních prostředků, proč ne nemocnice,kde jde o zdraví a životy lidí. Jinak já jsem z toho dokumentů byla šokovaná,hlavně i z toho,jak krajská nemocnice, kde je ARO a JIP, volali ty záchranáře a jak se ještě dispečerka ujišťovala,zda tam má RZP opravdu přijet.To,co se tam dělo,je opravdu neom­luvi­telné,­napros­té profesní selhání, ředitelku odvolat a nemocnice opravdu zaplatit odškodné.Ale těm zachránářům vyjadřuji svůj obdiv a úctu,tedy nejen jim, ale všem.

verka1 ( 6. června 2019 06:38 )

Lékaři jsou vrazi ale jsou krytí a tak se k pacientům chovají jak k dobytku, jsou to jatka. Co jsme viděli a zažili v Jihlavě, tam už nikdy nepůjdeme. Sestry se taky chovají k pacientům katastrofálně. Prý pobírají málo peněz. No máte za to peněz dost. Zeptejte se řezníku na jatkách jaký mají příjem.

Zobrazit celou diskusi