Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyšší daň z hazardu štve šéfa kasina: Prospěje černé ekonomice. Schillerová oponuje

Autor: Nikola Forejtová - 
10. června 2019
05:30

Schválení vyšších daní z hazardu, lihovin, cigaret a tabákových výrobků si našlo řadu kritiků. Dotčení majitelé firem, sázkových kanceláří, ale i někteří odborníci na léčbu závislostí vidí v navýšení nahrávku šedé a černé ekonomice a varují před vyšším zadlužování nemocných lidí. Vláda koncem května odsouhlasila, že od roku 2020 se sazba za tvrdý alkohol zvedne o 13 %, za tabák o 10 % a u hazardních her v závislosti na typu hry. Slibuje si od toho, že nejenže dostane více peněz, ale zamezí také rizikům, která plynou z gamblingu a užívání návykových látek.

„Hazardní průmysl byl v ČR v posledních letech silně zregulován a nevidíme důvod pro další změny. Takový tlak na legální poskytovatele je neúnosný,“ bouří se výkonný ředitel skupiny tuzemských kasin David Huspeka a ukazuje na vicepremiérku a ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO). 

Schillerová prohlásila, že takto prudké zvýšení daně nepovede k nárůstu černých heren a nelegálního hazardu, s čímž rozhodně nesouhlasíme,“ zmínil Huspeka. 

„Je naprosto zřejmé, že právě neúměrné zdanění vede k likvidaci českých legálních subjektů a podporuje nárůst nelegálního trhu, což ministerstvo financí dobře ví. Zvyšování daní a to v jakékoliv oblasti, není správným krokem,“ myslí si také ředitel sázkové společnosti Synottip Petr Mikoška.

Kluby se uzavřou veřejnosti

Podle Huspeky povede další regulace k tomu, že si majitelé udělají z klubu soukromou společnost, což povede jen k většímu hazardu mladistvých, protože neoficiální hry nepodléhají kontrolám. „Ministerstvo navíc zcela nelogicky hazard dává do stejné kategorie jako tabák a líh a argumentuje tím, že zdražit neřesti je nejlepší prevencí. V tomto bych rád uvedl na pravou míru, že na rozdíl od alkoholu a cigaret, u hazardu s vyšší daní neroste cena. Náklady rostou pouze provozovatelům, nikoliv hostům kasina,“ dodává Huspeka.

Ministerstvo financí se brání, že i přes zvýšení bude spotřební daň u lihu stále nižší, než v Německu nebo Polsku. Návrh navíc schvaluje ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který doufá, že to povede k omezení spotřeby tabákových výrobků, které by mohly zdražit asi o 12 korun za krabičku.

Závislost peníze nezastaví, míní expert

Někteří odborníci se obávají, že vyšší daň závislým nepomůže, spíše z nich vytáhne ještě více peněz. Pesimistické předpovědi se opírají také o to, že v případě hazardu, i když se počet heren v Česku snížil za posledních sedm let o 76 %, počet peněz vydaných za hazard stejně stále stoupal. 

Hazard je často spojován s hracími automaty Hazard je často spojován s hracími automaty | Celní správa České republiky

„Tvrdý hazard pomalu mizí, vyšší daň ale hráče neodradí a dopad bude nulový. Výše daní je hra státu o vyšší výběr a potenciálně může způsobit některé přesuny uvnitř hazardního trhu. Hráči budou hrát dál,“ řekl pro Blesk Zprávy už dříve ředitel společnosti Transparency International David Ondráčka, který spolu se společností Občané proti hazardu zpracovává analýzu vývoje hazardního prostředí v ČR. 

Web Info.cz pak přišel s daty Generálního ředitelství cel a ministerstva financí, která zkoumala, zda se spotřeba cigaret snížila díky zákazu kouření v hospodách. I přesto, že vláda předpokládala, že se tímto opatřením počet kuřáků sníží, nic podobného se nestalo. Dokonce šel výnos ještě více nahoru a za rok 2018 přistálo do státní kasy téměř 59 miliard, což je o více než 2,5 miliardy víc jak v roce 2017.

Schillerová: Česko udělalo pokrok

Vicepremiérka Schillerová ale vidí situaci jinak. „Naše země udělala v posledních letech na poli boje proti závislostem značný pokrok. Všichni si pamatujeme sídliště zaplevelená hernami nebo zakouřené restaurace a veřejné prostory. Ještě v roce 2012 bylo na našem území neuvěřitelných 75 tisíc automatů a 7500 heren a cigaretový kouř nás provázel na každém kroku. Opatření, která tyto negativní jevy významně eliminovala, nás vracejí do civilizovaného světa,“ uvedla již dříve ministryně.

Daňové změny mají být účinné od 1. ledna 2020„Hlavním cílem návrhu zákona je ochrana před některými návykovými látkami a hazardními hrami v souvislosti se zvyšováním jejich dostupnosti v důsledku růstu životní úrovně v České republice. Návrh zákona současně přináší opatření ke kompenzaci souvisejících negativních externalit v podobě vysokých celospolečenských dopadů,“ uvádí se v důvodové zprávě vládní novely zákona o vyšším zdanění hazardních her, lihovin a tabáku.

teodor33 ( 5. července 2019 21:29 )

Kolem hazardu se v poslední době pořád něco děje. Já navštěvuju stránky casino.cz přes které se dostanu k jednotlivým online kasínům. Ty automaty, co jsou venku, se mě netýkají, přes internet hrát je lepší.

Zobrazit celou diskusi