Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vláda projedná plán proti drogám a hazardu. Podle odborníků je příliš obecný

Autor: ČTK - 
11. května 2019
11:12

Plán postupu Česka proti drogám a hazardu do roku 2027 se chystá v pondělí projednávat vláda. Zabývat se bude národní strategií prevence a snižování škod kvůli závislostem pro příští roky. Dokument, který má ČTK k dispozici, shrnuje hlavní cíle. Podle některých odborníků je příliš obecný a v příštích letech bude jen udržovat nynější stav.

Materiál připravil sekretariát rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Tu řídí premiér Andrej Babiš (ANO) a její místopředsedkyní je národní protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová, která loni ve funkci vystřídala Jindřicha Vobořila. Ten před svým odchodem představil první verzi strategie s doporučeními k výraznějšímu zdražení cigaret a alkoholu a k využití procenta z daní z alkoholických nápojů, tabákových výrobků a hazardu na prevenci a léčbu. Tyto kroky nynější verze neobsahuje.

Podle dokumentu v Česku denně kouří dva miliony lidí. Alkohol denně pije asi 600.000 Čechů a Češek, zhruba 100.000 z nich popíjí nadměrné dávky. Sedativa a hypnotika zneužívá asi 900.000 osob. Závislých na hraní je 80.000 až 120.000. Pervitin a opioidy si píchá asi 45.000 lidí.

Autoři ve strategii uvádějí, že postoje k návykovým látkám se v Česku příliš nemění. Zhruba tři pětiny lidí schvalují zákaz kouření v restauracích. Přijatelnost kouření a pití alkoholu v poslední době mírně klesá. „Přetrvává vysoká míra tolerance ve vyjadřovaných postojích ke konzumaci alkoholu a kouření ze strany mediálně a veřejně činných osob, uvádí strategie.

Větší důraz na prevenci a vyšší daň u lihu

V materiálu je spíš obecnější popis cílů. Mezi ty hlavní patří posílení prevence a informovanosti lidí o dopadech a rizicích. Mezi konkrétnější kroky pak patří zvýšení dostupnosti léčebného konopí. Podle dokumentu „dojde ke změně politiky úhrad z veřejného pojištění“. Nyní si pacienti látku platí sami. Stát zváží i povolení užívání konopí pro rekreační účely. Bude posuzovat možnosti „na škále mezi registrovaným samopěstováním, konopnými kluby či státem kontrolovanými monopolizovanými konopnými agenturami přes případné kontrolované komerční modely“.

Strategie počítá s „modelováním ekonomické a marketingové regulace“ návykových látek a hazardních her, aby se snížila dostupnost, nabídka i poptávka. O zvýšení daní, zdražení či omezení reklamy se materiál nezmiňuje. Babišova vláda v programovém prohlášení slibuje, že naopak prosadí snížení daně z přidané hodnoty u točeného piva. Ministerstvo financí pak plánuje růst spotřební daně u lihu.

Video  Znalec a záchranář: Sám alkohol není zlo, vodáci ale musí znát míru 
Video se připravuje ...

Protidrogový koordinátor: Materiál je málo ambiciózní

Podle strategie by se měla stanovit minimální síť služeb na pomoc závislým. Dobudovat by se měla ambulantní péče. Dostupnější by měla být substituční léčba. Podpořit by se měly preventivní programy v ghettech, věznicích či v nočních klubech. Financování by se mělo změnit tak, aby se podpořila síť potřebných služeb. Na jejím vytvoření by se měly podílet samosprávy. Odborníci se víc chtějí zaměřit i na nadužívání internetu a nových technologií.

Česko v minulých letech prosazovalo vyvážený přístup, který zahrnoval represi, prevenci a léčbu. Větší důraz se začal klást nejen na řešení problémů s nelegálními, ale i s legálními drogami a hazardem. Vobořil i další experti podobu strategie kritizovali. Bývalý národní protidrogový koordinátor ČTK řekl, že je materiál málo ambiciózní a jen udržuje nynější stav.

Protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová se chystá spolu s dalšími experty strategii představit ve středu na tiskové konferenci.

agfor ( 11. května 2019 19:03 )

Je pravda, že chlst je laciný, hlavně v parlamentní kantýně. Podle toho taky schválené zákony vypadají.

doktormediciny ( 11. května 2019 16:45 )

Jde o vliv na spolecnost..Fetaci kdyz nemaji penize sklouznou nekam za hranici zakona..
Poodsobne jehly vice pouzite...Hodi na zem, mohou se pichnouit deti

prasatkopepicek ( 11. května 2019 13:46 )

Tak to k tem drogam presne sedi. Jen zdrogovany d3bil muze naletet Klausovic familii.

Actimel ( 11. května 2019 13:17 )

Zastávám stejný názor!!! Na jiné potřebné a nezaviněné choroby peníze nejsou, ale tento ksindl se proplácí! Vyleze ven a začne znovu a znovu a znovu...ještě jim vyměníme zdarma jehly a rozneseme, aby se nám náhodou nezadýchali při tom!

kodlisko ( 11. května 2019 13:11 )

Do státní kasy přispívají největší měrou kuřáci a pijani, oproti třeba vegetariánům.
Drogy bych zlegalizoval aspoň z toho něco kápne. Kdo chce smažit tak si fet vždycky sežene i za cenu trestné činnosti.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa