Mnoha členům gangu vtrhla přímo do bytů zásahová jednotka. Ostravský Toxi tým nachytal některé z nich s nádobami s marihuanou v rukou! „Celkem 21 lidí ve věku 23 až 55 let bylo zatčeno v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji,“ řekl Radim Wita, náměstek ředitele moravskoslezské policie.

Toxi tým při razii narazil na pěstební stany či speciálně upravené místnosti pro pěstování marihuany a zajistil nemalé množství drog. „Celkem 14 kg marihuany, 1 a půl litru Fénixových slz, což je tinktura z marihuany s vysokým obsahem THC, dále kokain a extázi,“ vyjmenoval Radim Wita.

„Obviněno bylo 19 osob, pět z nich jako členové organizované skupiny,“ sdělil Radim Wita. Dva šéfové gangu a jeden spolupachatel jsou ve vazbě, zbytek je stíhán na svobodě. „Dá se říct, že vinu většina přiznává,“ dodal.

Vyváželi za hranice

Vysoce organizovanou skupinu vedl manželský pár z Ostravy. Zásobovali své kumpány vybavením k pěstování marihuany a produkty od nich zpět odebírali. „Celkem měli k dispozici 25 pěstíren, z toho 21 z nich na Ostravsku,“ uvedl Kamil Vašťák, šéf 11. oddělení ostravské kriminálky.



Odběratele měli zajištěné nejen v ČR, ale i v Polsku a Slovensku. „Inkasovali statisícové částky, v celkovém součtu si přišli na miliony. Jen za 1 ml Fénixových slz si účtovali 400 korun, při jednom odběru si tedy přišli až na sto tisíc korun naráz,“ popsal jejich obchody Kamil Vašťák.

Nikdo ze zadržených, až na jednu výjimku, nebyl dříve soudně trestán. „Nevydělávali si ani tak na živobytí, jako spíše na luxusní život,“ řekl Kamil Vašťák a dodal: „Věříme, že jsme udělali značný zásah do struktury trhu s marihuanou, ale neděláme si iluze, že by kvůli tomu u nás byl její nedostatek.“  Členům gangu, který v kraji působil více než dva roky, hrozí 8 až 12 let za mřížemi.