Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

„Tráva“ škodí víc, než se zdá, varuje lékařka. Čeští teenageři „hulí“ nejvíc v Evropě

Autor: peb - 
3. března 2019
17:10

Ačkoli je marihuana léčebná látka, lidé ji často konzumují pro její psychotropní účinky. V západních zemích i u nás je, hlavně mezi mladými, její rekreační užívání na vzestupu. Několik amerických států užívání marihuany zcela legalizovalo. V poslední době široce rozšířený názor, že je „tráva“  bezpečnější alternativou ke konzumaci alkoholu, nemusí být podle americké lékařky Nicole Saphierové zcela pravdivý. Informoval o tom web Fox News.

Mnozí považují marihuanu za o něco zdravější způsob jak si užít, než je legální alkohol. A i když má „tráva“ několik pozitivních účinků, díky kterým se v některých případech používá jako léčivo, má její konzumace také svou stinnou stránku. 

„Výzkumy ukazují, že krátkodobá i dlouhodobá konzumace marihuany může způsobit vážné mentální i fyzické problémy,“ říká Saphierová.

„Pokud ji konzument kouří, prokazatelně způsobuje problémy s dýcháním a kardiovaskulární choroby. Marihuana je také spojena s vyšším rizikem vzniku gynekomastie (zvětšení prsních žláz u mužů),“ pokračuje Saphierová. 

I když m tyto hrozby platí pro všechny věkové skupiny, v největším ohrožení jsou podle Saphierové dospívající uživatelé. 

Rozsáhlá studie z univerzity v Quebecu totiž ukázala, že užívaní marihuany u adolescentů je spojené se zvýšeným rizikem vzniku těžkých depresí a myšlenek na sebevraždu.  Saphierová si myslí, že tento fakt může hrát roli ve vzrůstající tendenci počtu sebevražd lidí ve věku 10-34  v USA.

Česká mládež si marihuanu oblíbila 

Ačkoli není marihuana v Česku legální, těší se zde obzvlášť velké oblibě.

Pokud jde o mladistvé ve věku 15-16 let, je Česká republika na špičce tabulky, co se týče rekreačního užívání marihuany v Evropě. A zájem o ni roste. V posledních letech má podle Evropské drogové zprávy s marihuanou zkušenost 37 procent Čechů ve věku 15-34 let.

Taurus70 ( 4. března 2019 07:26 )

Meli jsme to v rodine,je to prachsprosta startovacka a tito lide jsou regulerni fetaci a srovnavat travu s cokoladou nebo kavou muze opravdu jen blb

cocumysvole ( 3. března 2019 19:08 )

Táhni s tím někam ty blbá krávo.

boxer ( 3. března 2019 18:33 )

Feťáci a smažky celého světa "CHCÍPNĚTE" !!!

pekaaaros ( 3. března 2019 18:23 )

všeho moc škodí.. kluci si myslí, že když je marihuana zdravá, že čím víc budou hulit, tím budou zdravější.. zrovna nedávno jeden kolega říkal, že vezl svýho 15 letýho synka do Černovic. Prej začal doma tvrdit, že má dvě mámy a je potřeba zničit veřejný osvětlení, protože to světlo je nebezpečný.

verajc ( 3. března 2019 17:57 )

to je pouhý začátek než přijde tvrdá droga

Zobrazit celou diskusi