Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Češi si neváhají za dovolené připlatit. Táhne Chorvatsko, Řecko i Egypt

22. května 2019
11:51

Ačkoli ohromný zájem o cestování, který započal v polovině srpna 2016, pomalu klesá, vycestovalo do ciziny loni meziročně o 9,1 procenta více lidí. Celkem jich bylo 7,4 milionu. Také podíl těch, kteří při svých cestách využívají služeb cestovních kanceláří, vzrostl, konkrétně na 46 procent. Vyplývá to ze statistik ERV Evropské pojišťovny, která je lídrem na trhu cestovního pojištění. Zjištěné údaje ve středu představila na tiskové konferenci.

Výraznější nárůst se týká kratších cest na jednu až tři noci, kterých bylo meziročně o 36 procent více. Tvořily tak čtvrtinu zahraničních cest. Naopak delší cesty na čtyři a více nocí stagnovaly, bylo jich meziročně o dvě procenta více. Počet pracovních cest stoupl o šest procent. „Tato čísla potvrzují trend posledních let, kdy Češi vyráží do zahraničí sice na kratší dobu, ale vícekrát za rok,“ řekl ředitel obchodu pojišťovny Štěpán Landík.

Meziročně vzrostl počet dovolených na čtyři a více nocí na celkových 5,038 milionu. Průměrná délka dovolené loni byla 8,1 noci. Podle dat Českého statistického úřadu Češi nejčastěji vyrazili do Chorvatska, na Slovensko, do Itálie, Řecka, Rakouska a Egypta. Letos je spolu s Řeckem a Egyptem favoritem pro leteckou dovolenou Turecko.

Co se týče způsobu dopravy, 56 procent Čechů preferovalo cestu automobilem nebo autobusem, 41 procent lidí letadlem. Leteckých cest bylo o 14,2 procenta více než v roce 2017. S tím koresponduje nákup dovolené. Zatímco 54 procent Čechů si ji zajistilo individuálně, 46 procent využilo služeb cestovní kanceláře. „Na dovolenou jsou kladeny stále vyšší nároky. Téměř třetina Čechů vyžaduje pětihvězdičkové hotely a 90 procent klientů velkých CK volí stravování all inclusive i přesto, že ceny zájezdů pro letošní rok vzrostly o zhruba 15 procent,“ upozornil Landík.

Pražské Letiště Václava Havla loni odbavilo 16,8 milionu osob, meziročně o devět procent více. Letos očekává ERV nižší růst. Snaha aerolinek modernizovat své flotily novými Boeingy 737 MAX měla opačný účinek, když tato letadla aerolinky po dvou tragických nehodách odstavily z provozu. „Všechny CK zatím úspěšně nabízejí klientům alternativní termíny nebo destinace dovolených, což klienti v drtivé většině případů přijali. Situace tak případně může zapříčinit omezenou nabídku last-minute zájezdů,“ podotkl Landík. ERV Evropská nezaznamenala zvýšený počet dotazů na možnosti storna kvůli změnám času nebo místa letů.

Podle údajů Asociace cestovních kanceláří je v ČR 883 pojištěných CK s platnou licencí.

Zobrazit celou diskusi