Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česku roste „pupek“, děti se nevejdou ani do lavic. „Obojek“ na žaludku mají i teenageři

Autor: Nikola Forejtová - 
19. května 2019
05:02

Polovina dospělé populace a každé čtvrté dítě v Česku trpí obezitou nebo nadváhou, varují experti z České obezitologické společnosti. Narůstající kila na českých vahách nejsou jedinou starostí lékařů, k obezitě se totiž váže dalších 30 různých přidružených problémů, které musí experti různých oborů zachraňovat. Nejefektivnějším způsobem, jak povolující se opasky řešit, jsou bariatrické operace. Odborníci ale nemají dostatek pracovišť ani prostředků, aby mohli operací vykonávat více, přitom už se „pod kudlu“ dostal i 13letý pacient. Obezitologové žádají  více pozornosti ke svému oboru, ale i k tloušťce samotné, se kterou jde nejsnáze bojovat prevencí.

Pacient s 240 kily v pediatrické ordinaci už není takovou raritou, jak tomu bylo dříve. „Zatímco v roce 1991 trpělo nadváhou a obezitou 10 % dětí do 18 let, v roce 2016 už skoro 18 %. To znamená, že se za čtvrtstoletí epidemie obezity u nás podle dat, které v ČR máme, téměř zdvojnásobila,“ varuje obezitolog a pediatr Jan Boženský. Dodává, že největší nárůst obezity pocítili u dětí ve věku devíti (u dívek) a třinácti let (u chlapců).

Česká republika se řadí v žebříčku obezity na jedno z předních míst v Evropě. „Silnější“ jsou už jen například Bulhaři nebo Malťané. „Pouze polovina dospělé české populace má normální hmotnost, z toho 25 % žen a 22 % mužů trpí obezitou a dalších cca 25 % nadváhou,“ vypočítává obezitolog a dietolog Martin Haluzík. Lví podíl na tloušťce má pak sedavý způsob života a sladké limonády. „Jedna lahev minerálky je jako pět rohlíků,“ dodávají experti.

CT v ZOO a odmítnutí u zubaře

Vrásky dělají expertům hlavně obézní děti. Stoupá u nich totiž možnost přidružených problémů, které se s tloušťkou spojují. „K obezitě se váže 30 závažných onemocnění, jako je cukrovka II. typu, kardiovaskulární potíže, cévní mozkové příhody nebo infarkt,“ upozorňuje Haluzík.

Kromě samotných fyzických obtíží, jako je bolest kloubů, trpí děti i psychicky. „Prvňák se nevejde do lavice, musí mít speciální židli a na tělocviku je vždy vybírán jako poslední,“ upozornil na problém již dříve Boženský, který se během své praxe setkal i s operováním 13letého pacienta, u kterého bylo už jediným možným řešením tzv. bariatrická operace.

Obézní děti se často stávají terčem posměchu (ilustrační foto.) Obézní děti se často stávají terčem posměchu (ilustrační foto.) | Shutterstock

Bariatrické operace ale mají své ale. Pacient totiž musí zhubnout natolik, aby jej unesl operační stůl a operace nebyla nebezpečná. „Obézní lidi může odmítnou i zubař, u kterého není křeslo stavěné na takovou zátěž,“ míní Boženský, který v operacích spatřuje záchranu, stejně tak jako další experti.

Některé druhy zákroků, jako třeba CT nebo magnetickou rezonanci navíc musí opravdu obézní lidé podstoupit i v ZOO, jak před pár lety šokovaly Lidové noviny. 

„Obojek“ na žaludek i nové střevo

Operace, které mají pomoci při stále nezdařených pokusech zhubnout, se dělí na tři různé zákroky. Tím prvním, nejméně invazivním a zároveň nejméně účinným, je bandáž. „Je to takové kolečko na žaludek. Nedochází zde ke změně žaludku ani trávicího ústrojí a je to tak i vratný zákrok,“ vysvětluje chirurg Martin Hrubý. Bandáž vlastně zaškrtí žaludek a zmenší tak jeho objem.

Druhou metodou je tubulizace. V tomto případě se žaludek operativně zmenší a zůstane z něj jen trubice. Vyřízne se tak zakřivení, kde se i nachází „hormony hladu“, což vede nejen ke snížení množství potravy, kterou člověk dokáže přijmout, ale i v tom, jak často pocítí pacient hlad.

Poslední možností je pak bypass žaludku. Jedná se o takovou střevní „objížďku“. Lékaři implantují pacientovi nové tenké střevo a posunou tak napojení na žaludek, čím se sníží vstřebávání živin. To vše s kombinací zmenšení objemu žaludku.

Vlevo je vidět žaludek před žaludečním bypassem. Po něm zbude jen trubice (odstraněná část je naznačena přerušovanou čarou) a na spodní část je přiděleno další tenké střevo, díky čemuž nevstřebá člověk tolik živin Vlevo je vidět žaludek před žaludečním bypassem. Po něm zbude jen trubice (odstraněná část je naznačena přerušovanou čarou) a na spodní část je přiděleno další tenké střevo, díky čemuž nevstřebá člověk tolik živin | Profimedia

Všechny zmíněné operace jsou hrazeny pojišťovnou, samozřejmě se ale musí najít shoda nemocnice a pojišťovny. „Na základě jednání mezi VZP a Českou obezitologickou společností bylo kvůli vzrůstající potřebě této péče dohodnuto vytvoření 4 samostatných kódů výkonů VZP pro jednotlivé druhy chirurgické laparoskopické léčby obezity. Jsou určené pouze pro specializovaná pracoviště splňující standardy Bariatrické sekce České chirurgické a České obezitologické společnosti,“ říká tiskový mluvčí VZP Oldřich Tichý.  

Operace ale na specializovaných pracovištích hradí i podle dostupných informací OZP, ZPMV, ČNZP, ZPČ i VOZP.

Vadí-li vám nějaké to kilo navíc, nemáte ale důvod se radovat z operace zdarma. Zákrok totiž musí schválit a doporučit obezitolog a to pouze v případě, že předchozí léčba byla neúspěšná, obezita se dostala na BMI 40 a výše a navíc trpí pacient přidruženým onemocněním, jako je třeba cukrovka. Navíc musí pacient před i po operaci dodržovat dietu. 

BMI, tedy Body mass index určuje, zdali je poměr vaší výšky a váhy přijatelným pro tělo. Počítá se vzoreček hmotnost v kg / (výška v m)2. Výsledek bude 46,875, což už je BMI nad hranou úměrnosti. Normou je BMI 18,5 až 24,9. 

„Operace pomáhá i s léčbou onemocnění. Máme potvrzeno, že v 80 % se nám podařilo vyléčit cukrovku, nebo zastavit její průběh,“ raduje se Haluzík. Problémem ale je, že je specializovaných pracovišť málo.

„Za posledních 15 let vzniklo 8 pracovišť a dalších 5 se zavádí. Ročně uděláme asi 1500 až 1700 operací, přitom ve světě je to až 630 tisíc operací. Potřebujeme doplnit prostředky, lidi i vybavení. Tohle není kosmetická, ale léčebná chirurgie. Potřebujeme, aby byla obezitologie uznána a podporována,“ dodává Hrubý závěrem.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

paralenka ( 19. května 2019 18:19 )

Mýlíte se. Já ty děti vidím dnes a denně, právě ty dívenky kolem 9 let to potvrzují, cca 1/4 jich má nadváhu. Mám ale i kluka, který nedá ani kotoul, stále se přesouvá na konec řady, jen aby nemusel hnout tělem. A to je štíhlý a má oba rodiče sportovce. Ty dívčiny se alespoň snaží, což se taky počítá. My jsme lezli po stromech, rodiče ani netušili, jaká alotria a rizika si vymýšlíme, ale to ještě compy měly rozměry šatních skříní a telefonní sluchátko bez drátů jsme znali jen z Macha a Šebestové.

fido2 ( 19. května 2019 14:10 )

To je článek přeložený od amíků, aplikovaný do našeho prostředí. Kde jsou ti tlustí školáci? No přece v Americe.

Manowar ( 19. května 2019 10:54 )

Dětem zabavit mobi­ly,znep­řístup­nit přístup k internetu,omezit žrádlo a dát jim práci,aby měly pohyb.

pistalka ( 19. května 2019 07:53 )

Až z nás EU přestane dělat odpadní jámu Evropy, tak půjdou dolů i česká kila navíc.😛😜

zlymikes ( 19. května 2019 05:49 )

do našeho vzoru USA máme ještě daleko

Zobrazit celou diskusi