Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

V Luhačovicích jednou najdou poselství z 21. století: Ve schránce nechybí slivovice

Autor: Slávka Červená - 
15. května 2019
16:09

Poprvé po 70 letech se návštěvníci Lázní Luhačovice na Zlínsku neprojdou po kolonádě ani nevstoupí do haly Vincentky. Vše prochází nákladnou rekonstrukcí. Do podzemí kolonády bylo ve středu uloženo poselství příštím generacím.

Sedmikilová nerezová časová schránka – kapsle s artefakty dnešní doby – byla uložena uprostřed kolonády, naproti místu, kde vytékal pramen Amandky. „Nechybí lázeňský pohárek, vincentka, která po letech asi pitelná nebude, ale slivovice ano,“ pronesl generální ředitel lázní Eduard Bláha.

Pro příští generace tam byly vloženy i mince, Lázeňské listy, dopis, který informuje o pramenech a současném rozvoji lázní a města, ale i třeba jídelníček z Francouzské restaurace hotelu Alexandria.

Hala Vincentky i kolonáda jsou nyní doslova vykuchány. Práce jdou podle plánu. „Vincentka by měla být zpřístupněna v září, kolonáda, kde bude také téct vincentka, v říjnu,“ informoval Bláha. Vše bude obnoveno podle původních projektů. Specializovaná firma už vyrábí i kopii původní mozaiky na podlahu.

Zobrazit celou diskusi