Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

IKEM startuje sérii náborů dárců kostní dřeně. Na Chomutovsku ho podpoří i koncert

Autor: dvi - 
3. května 2019
15:30

Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) dlouhodobě pomáhá lidem, kteří onemocněli leukémií. Spravuje také registr dárců kostní dřeně, který v případě zjištění vhodného dárce dává nemocným šanci přežít. Právě teď startuje série náborů, které si kladou za cíl počet lidí v tomto registru rozšířit. První zastávkou jsou Spořice u Chomutova.

Podle informací IKEM každý rok v Česku onemocní některým typem leukémie 100 lidí, další tisícovce pacientů se zjistí různé poruchy krvetvorby, které je možné řešit transplantací kostní dřeně. Český registr dárců krvetvorných buněk se loni rozšířil o rekordní počet nových dárců, odborníci ale neusínají na vavřínech a chystají další nábory.

V sobotu se proto první z nich koná ve Spořicích na Chomutovsku v rámci benefičního koncertu „Daruj život“. Ten se uskuteční od 13:00 hodin v areálu, který se nachází v ulici U Koupaliště. Na místo se nábor vrací po roce.

„Vloni jsme ve Spořicích do registru nabrali celkem 302 dárců. Věříme, že letos za námi přijde ještě více lidí a toto číslo překonáme. V rámci koncertu vystoupí například Tereza Mašková, Pekař, Freddie Mercury revival nebo Kabát band,“ uvedla koordinátorka Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM Gabriela Hošková.

Série podobných akcí posléze vyvrcholí ve Světový den dárců kostní dřeně, který připadá na 21. září. Událost ve Vestci u Prahy bude poctou všem dárcům, zároveň se v červené barvě rozsvítí rozhledna na Petříně nebo Tančící dům v Praze.

Zobrazit celou diskusi